Βάλια Παπαδημητρίου: «Αν δεν Εξελιχθείς, η Τεχνολογία και η Ζωή θα σε Προσπεράσουν»

Βαλια Παπαδημητρίου

H στήλη Working Girl φιλοξενεί σήμερα τη Βάλια Παπαδημητρίου, CEO και συνιδρύτρια της DEVA Group, της εταιρείας τεχνολογίας και επικοινωνίας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο του λιανικού εμπορίου για να βελτιώσει την εξατομικευμένη εμπειρία πελάτη μέσω της προσωποποιημένης επιβράβευσης.

H DEVA Group έχει πολυάριθμες βραβεύσεις (Loyalty Awards 2022, Shopper Marketing Awards 2022, Content Marketing Awards 2022 κ.ά.), η δε Βάλια έχει διακριθεί ως μέλος του Fortune «40under40» για το 2020 και το 2021.

Έχει σημαντική δράση στα κοινά με συμμετοχή στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και στον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς, είναι μέντορας και εισηγήτρια σε συνέδρια, σχολεία και πανεπιστήμια, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μοιράζεται τις γνώσεις της στο μάρκετινγκ, τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική ευθύνη.

Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο, με σημαντικότερο σταθμό την πολύ γνωστή εκστρατεία «Bring Them Back» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Με τη Βάλια βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας, όπου συζητήσαμε σε πάνελ τις προκλήσεις που φέρνουν οι εξελίξεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η συνύπαρξή μας στο πάνελ στάθηκε αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Σύστησέ μας τη Βάλια, ποια είναι η Βάλια Παπαδημητρίου;

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην Πτολεμαΐδα και μετά οικογενειακώς μετακομίσαμε στην Αθήνα, καθώς ο πατέρας μου μετέφερε την εταιρεία του εκεί για καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Με επιχειρηματία πατέρα, στο σπίτι μας οι συζητήσεις μας ήταν, κατά βάση, σχετικές με επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, ιδέες, όλα με στόχο την εξέλιξη! Εξελίχθηκα και εγώ μέσα από αυτό το state of mind και δεν μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου να ακολουθεί κάποιο άλλο μονοπάτι.

Πλέον, εκτός από CEO/συνιδρύτρια της DEVA Group και συνιδρύτρια του Keyvoto PXM, μου αρέσει πολύ να προσφέρω έμπρακτα στην κοινωνία μέσω κοινωνικού έργου. Είμαι περήφανη για την καμπάνια «Bring Them Back», μια παγκόσμια πολιτιστική ενέργεια, με στόχο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την επανασύνδεσή τους με το μνημείο.

Βάλια Παπαδημητρίου

Υποστηρίζω ενεργά τον κλάδο μου, γι’ αυτό και είμαι μέντορας για την επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ και τις νέες τεχνολογίες σε σχολεία, δράσεις όπως το Junior Achievement Greece, αλλά και Πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Ως αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ασχολούμαι με τα κοινά και στόχος μου είναι να βοηθώ τις τοπικές αγορές. Τέλος, είμαι πρόεδρος των Alumni της StartupPathways και έχουμε διακριθεί δυο φορές στη λίστα Fortune «40under40», μαζί με τα αδέλφια και συνεργάτες μου, Άσπα και Γιώργο, για την επιχειρηματική μας δράση.

Τι σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Η ελευθερία του να δημιουργώ και να ενεργώ με τον δικό μου τρόπο. Να αισθάνομαι ελεύθερη να πειραματιστώ και να μη βαριέμαι από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το ρίσκο που εμπεριέχεται στην επιχειρηματικότητα πάντα με συγκλόνιζε, ήταν και είναι η κινητήριος δύναμή μου.

Παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα σε εταιρείες για να αποκτήσω εμπειρία, αλλά γρήγορα αποφάσισα να ασχοληθώ με την οικογενειακή εταιρεία, η οποία το 2006 είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία websites. Αναλαμβάναμε να προωθήσουμε μικρομεσαίους πελάτες, σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ούτε e-shops υπήρχαν ούτε social media με τη σημερινή τους μορφή.

«Πολύ νωρίς οδηγηθήκαμε στη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), με στόχο να βγάζουμε εξατομικευμένα συμπεράσματα και να μαθαίνουμε καλύτερα τον καταναλωτή ώστε να αναβαθμίζουμε την αγοραστική του εμπειρία».

Έπειτα, εντάχθηκε στην εταιρεία και η αδερφή μου, Άσπα, και μαζί τα αλλάξαμε όλα! Εμπνευσμένες από ένα ταξίδι μας στις Βρυξέλλες, στο 1o Ευρωπαϊκό Interactive Marketing Conference, γυρίσαμε με τη σφραγίδα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις στο μάρκετινγκ και να ξεχωρίσουμε, καθώς ο κλάδος άλλαζε ριζικά.

Κάναμε rebranding στην εταιρεία, βρήκαμε τον πρώτο μεγάλο πελάτη που μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ιδιαίτερες ψηφιακές καμπάνιες και εξελιχθήκαμε από ένα μικρό agency στο να μας εμπιστευτούν μεγάλοι πελάτες.

Από την πρώτη στιγμή, με την ομάδα μας δώσαμε έμφαση όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά σε ενέργειες και εφαρμογές που συγκέντρωναν data και είχαν στόχο να αυξήσουν τις πωλήσεις. Πολύ νωρίς οδηγηθήκαμε στη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), με στόχο να βγάζουμε εξατομικευμένα συμπεράσματα και να μάθουμε καλύτερα τον καταναλωτή ώστε να αναβαθμίζουμε την αγοραστική του εμπειρία.

Βασικό συστατικό της επιχειρηματικότητας είναι η προσαρμογή στην αλλαγή και σήμερα ζούμε σε μια εποχή με τεράστιες αλλαγές. Τι αξία έχει για σένα η δεξιότητα της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας;

Ένας επιχειρηματίας πρέπει να οραματίζεται τις εξελίξεις προκειμένου να είναι ελεύθερος να ηγηθεί και να πάρει αποφάσεις. Στην οικογένειά μου μεγαλώσαμε με μια ιστορία. Ο προπάππους μας έφυγε από την Ολυμπιάδα, ένα χωριό της Πτολεμαΐδας, το 1920, όταν ήταν 12 ετών, για να πάει στην Αμερική και να βρει την τύχη του.

Εκεί δούλεψε στο εργοστάσιο της Ford και παντρεύτηκε μια συγχωριανή του, την προγιαγιά μου. Όταν συγκέντρωσαν ένα γερό «κομπόδεμα», επέστρεψαν στην Ελλάδα και αρχικά έμειναν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο προπάππους επένδυσε αγοράζοντας ένα χάνι (ξενοδοχείο) απέναντι από τον σταθμό του τρένου στην Εγνατία οδό, το οποίο μάλιστα τώρα ανακατασκευάζεται με σκοπό να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.

«Ο προπάππους μου πτώχευσε μέσα σε 5 χρόνια και αυτό επειδή επένδυσε σε λάθος τεχνολογία. Αυτό μας δίδαξε, ότι αν δεν εξελιχθείς μαζί με την τεχνολογία και δεν είσαι διορατικός, αν δεν έχεις στόχους, η τεχνολογία και η ζωή θα σε προσπεράσουν. Ακόμη και ο πιο προνομιούχος δεν είναι άτρωτος από τις λάθος επενδύσεις».

Ήταν μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Όμως, η οικογενειακή πίεση να επιστρέψει πιο κοντά στην οικογένεια, στο χωριό, σε συνδυασμό με τον λιμό που επικρατούσε τότε στη Θεσσαλονίκη, τον οδήγησαν να πουλήσει το χάνι και, πίσω στο χωριό, να αγοράσει τον μεγαλύτερο νερόμυλο της περιοχής.

Ήταν η αποδοτικότερη και πιο σίγουρη επένδυση που θα μπορούσε να κάνει, καθώς πάνω από τέσσερις γενιές των προηγούμενων ιδιοκτητών είχαν ζήσει πλουσιοπάροχα από αυτόν. Τότε, όμως, τα πράγματα άλλαζαν παγκόσμια λόγω της βιομηχανικής επανάστασης.

Ο προπάππους μου πτώχευσε μέσα σε 5 χρόνια και αυτό επειδή επένδυσε σε λάθος τεχνολογία. Αυτό μας δίδαξε, ότι αν δεν εξελιχθείς μαζί με την τεχνολογία και δεν είσαι διορατικός, αν δεν έχεις στόχους, η τεχνολογία και η ζωή θα σε προσπεράσουν. Ακόμη και ο πιο προνομιούχος δεν είναι άτρωτος από τις λάθος επενδύσεις.

Ωραία ιστορία, διδακτική! Πώς παραμένεις ενημερωμένη για τις νέες εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην επιχείρησή σου;

Με το ζιζάνιο της διά βίου μάθησης! Αυτό το ζιζάνιο που σε κάνει να διαβάζεις, να ψάχνεις καθημερινά τις εξελίξεις και τη γνώση για κάθε πράγμα, όχι μόνο για τα επαγγελματικά. Με το που στραφήκαμε στο machine learning, βρέθηκα και πάλι στα θρανία για ένα εξάμηνο, στο ΜΙΤ SLOAN SCHOOL, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μου έδωσε πολλά περισσότερα από το τεχνικό υπόβαθρο.

Βάλια Παπαδημητρίου

Εξερεύνησα το πώς ένας CEO αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις αγωνίες του, τις προκλήσεις, τα ερωτηματικά, τις ευκαιρίες. Έτσι, δούλεψα στρατηγικά, ώστε να τα απαντήσω όλα αυτά για τους δικούς μου πελάτες.

Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας της ενημέρωσης και της εμβάθυνσής μου είναι η ομάδα μου. Οι άνθρωποί μου. Με τους ειδικούς στους τομείς τους, μέσα από συζητήσεις και τη δουλειά μας, βλέπουμε στην πράξη και πού θέλουμε να οδηγηθούμε ως εταιρεία.

«Μειώνουμε το ρίσκο με την προσήλωση, τη δυνατή ομάδα, την πίστη στο όραμα. Αυτό είναι που φέρνει το αποτέλεσμα».

Έτσι αποκτήσαμε τεχνολογικό προβάδισμα, χάρη βέβαια και στους πελάτες μας που μας εμπιστεύονται για πάνω από 3,5 χρόνια με δεδομένα καταναλωτών στον κλάδο της λιανικής. Έτσι, είμαστε σε θέση να μιλάμε πλέον για τα πρώτα βήματα εφαρμογής του machine learning, αλλά και να σχεδιάζουμε τα πρώτα βήματα προγνωστικών αναλύσεων (predictive analysis).

H Deva Group έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις χάρη της καινοτομίας της στον τομέα της λιανικής. Τι είναι αυτό που σε κάνει περισσότερο περήφανη στη μέχρι τώρα πορεία της;

Όντως έχουμε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως με το Loyalty Agency of the Year για το 2022. Όμως, γι’ αυτό που είμαι υπερήφανη είναι για το ότι δουλεύουμε καθημερινά για το όραμά μας.

Τα βραβεία είναι το κάτι παραπάνω, η επιβράβευση για όλες τις φορές που ξενυχτήσαμε και κοπιάσαμε, αλλά δεν συγκρίνονται με το αίσθημα του να έχεις ένα καλό κλίμα εντός ομάδας, με ανθρώπους που νοιάζονται για την εταιρεία, που φέρνουν καινοτόμες ιδέες, αυτή είναι η πραγματική επιβράβευση.

Πώς εξισορροπείτε ως επιχείρηση την ανάγκη να αναλαμβάνετε ρίσκα και να καινοτομείτε με την ανάγκη να αποφύγετε αποτυχίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το μέλλον της Deva Group;

Δεν μπορείς να αποφύγεις το ρίσκο και την αποτυχία. Και ίσως, τελικά, δεν θέλεις να τα αποφύγεις, γιατί από αυτά είναι που μαθαίνεις. Όταν καινοτομείς προφανώς και θα αποτύχεις, θα πέσεις και θα ξανασηκωθείς.

Κανείς δεν γεννήθηκε με την ικανότητα να πετυχαίνει μόνο, σημασία έχει να μην το βάζεις κάτω. Υπάρχει κι ένα ρητό, «όποιος δεν έχει αποτύχει, δεν έχει πραγματικά προσπαθήσει». Ας μην ξεχνάμε και το «high risk, high potential».

Μειώνουμε το ρίσκο με την προσήλωση, τη δυνατή ομάδα, την πίστη στο όραμα. Αυτό είναι που φέρνει το αποτέλεσμα.

Ποιος ήταν ο πιο σημαντικός μέντορας ή πρότυπο για σένα και πώς επηρέασε την προσέγγισή σου στην επιχειρηματικότητα;

Οι γονείς μου. Καθένας τους έχει δώσει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι και οι δύο επιχειρηματίες και μου έχουν δώσει μαθήματα ζωής, όχι μόνο επιτυχίας. Έμαθα πώς είναι να επιχειρείς στα δύσκολα και ότι στα εύκολα είναι που πρέπει να πεισμώνεις για να μη «χάσεις την μπάλα».

Ο πατέρας μου και μέντοράς μου κατάφερε κάτι που θέλω να κάνω κι εγώ για τα παιδιά μου, να ισορροπήσει τις έννοιες «πατέρα» και «μέντορα» και να γαλουχήσει εμένα και τα αδέρφια μου, χωρίς να «κόψει» τη δημιουργικότητά μας, χωρίς να μας κατευθύνει.

Σήμερα όλοι μας επιχειρούμε στο αντικείμενό μας. Είναι πολύ σημαντική η οπτική του. Μας δίδαξε ότι ακόμη και στα δύσκολα πρέπει να οραματίζεσαι το ιδανικό σου, το τέλειό σου. Έτσι βγαίνεις προς το φως. Εγώ, επειδή είμαι κάπως παρορμητική, μου δίνει τη «ζεν» ματιά στα πράγματα, με δίδαξε να μην ενεργώ εν θερμώ, αλλά με σύνεση, αλλά και καλοσύνη.

«Πιστεύω πως ένας CEO, ένας ιδρυτής, πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, καλοσύνη, ψυχραιμία. Να μπορεί να βλέπει με την καρδιά του κι όχι μόνο με το μυαλό».

Εδώ έρχεται και η μητέρα μου. Πρεσβεύει για μένα την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση, αλλά και ένα πολύ δυνατό γυναικείο πρότυπο, που κατάφερε να αναθρέψει τέσσερα παιδιά με αξίες και ιδανικά και, παράλληλα, στα 40 της να ξεκινήσει από την αρχή και να επιχειρήσει, με πείσμα και θέληση.

Αυτά που μου έμαθαν οι μέντορές μου, τα έχω ενσωματώσει στη ζωή μου και πιστεύω πως ένας CEO, ένας ιδρυτής πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, καλοσύνη, ψυχραιμία. Να μπορεί να βλέπει με την καρδιά του κι όχι μόνο με το μυαλό.

Έτσι, ηγείσαι αρμονικά μιας ομάδας και μπορείς να εμπνεύσεις και να μεταδώσεις το όραμά σου.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου για το μέλλον της Deva Group, αλλά και για το δικό σου προσωπικό μέλλον;

Με τη Deva Group επιχειρούμε πάνω σε κάτι τεχνολογικά καινοτόμο, μοναδικό και σε πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, αυτή της άνθησης του machine learning και της τεχνητής νοημοσύνης παγκόσμια. Στόχος μας είναι με το προβάδισμα και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει εντός Ελλάδος να αναπτυχθούμε και σε άλλες χώρες.

Προσωπικά, στόχος μου είναι να συνεχίσω να δίνω το 100% μου κάθε μέρα, με όλη μου την καρδιά σε ό,τι κάνω. Να βρίσκω χαρά και ικανοποίηση τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να πέφτω για ύπνο και να αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καλύτερο δυνατό για την ημέρα που πέρασε.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο μότο που σε κινητοποιεί να πετύχεις τα όνειρά σου;

Δύο φράσεις με οδηγούν στη ζωή μου, τις οποίες μου έμαθε ο παππούς μου, λάτρης της αρχαίας φιλοσοφίας. Η μία φράση, που θεωρώ πολύ σημαντική, είναι η καρκινική επιγραφή «νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» που είναι χαραγμένη στον προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας.

Αυτή μου δίδαξε ότι το σημαντικό είναι να κοιτάς βαθιά μέσα σου, να κάνεις την αυτοκριτική σου, να μη σε νοιάζει μόνο να φαίνεσαι καλός, αλλά να πράττεις στην ουσία με καλοσύνη.

Η δεύτερη φράση είναι ένα ρητό του Αρχιμήδη που λέει «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω», που μου δίδαξε ότι όταν πατάς γερά στις ρίζες σου, όταν έχεις πίστη στον εαυτό σου κι ένα σωστό υποστηρικτικό σύστημα, τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου, που σε πιστεύουν και σε εμπιστεύονται κι έτσι αισθάνεσαι σταθερός και δυνατός, μπορείς να κουνήσεις ακόμη και ολόκληρη τη Γη και να καταφέρεις τα πάντα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Η Αφροδίτη Κονιδάρη και η Νέα Εποχή στη Φροντίδα των Ηλικιωμένων

Τεχνητή Νοημοσύνη και Γυναίκες: Μια Αμφιλεγόμενη Σχέση

Η Επιχειρηματίας Ζήνα Μαυροειδή «Γράφει» τους Δικούς της Κανόνες

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+