Τα νέα είναι πως μέσα στον κυκλώνα του κορωνοϊού, high-end εστιατόρια και chains φαγητού από την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή “φέρνουν” το fine dining στο σπίτι.

Το διεθνώς φημισμένο εστιατόριο του Alain Ducasse λανσάρει το “Ducasse Chez Moi”, όπου οι καταναλωτές απολαμβάνουν τα θρυλικά πιάτα των εστιατορίων του Γάλλου master chef “Champeaux”, “Cucina” και “Spoon” στο σπίτι τους, μέσω της υπηρεσίας Uber Eats.

Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά, το βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο του κορυφαίου Heston Blumenthal “Dinner by Heston” παρέχει takeaway για τρία set menus με 4 πιάτα το κάθε ένα. Το κάθε μενού είναι εμπνευσμένο από μια διαφορετική ιστορική περίοδο της γαστρονομίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Όταν μιλάμε όμως για fine dining, μπορεί αυτό να συνυφαστεί με το delivery;

Όσο για την κοσμοπολίτικη east-meets-west αλυσίδα εστιατορίων “Hakkasan”, γνωστή για το πελατολόγιο διασήμων που την προτιμούν, κάνει κι αυτή κατ’ οίκον παράδοση των πολυβραβευμένων πιάτων της, σε συνεργασία με το delivery app “Supper”.

Όμως και στα εγχώρια νέα, το “Matsuhisa Athens” φέρνει τη μαγεία της Nobu-style ιαπωνικής κουζίνας κατ’ οίκον, μέσω της υπηρεσίας premium delivery, σε συνεργασία με την εταιρεία Σπανός ΑΕ.

Είναι σίγουρα απολύτως θετικού προσήμου η διαπίστωση πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που συνδέονται με την εστίαση βάζουν πλάτη σε οποιαδήποτε force majeure, επιδεικνύοντας τη χρυσή δεξιότητα της εποχής: την προσαρμοστικότητα. Είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα του delivery και takeaway όταν πρόκειται για comfort food, fast food, σπιτικό φαγητό, μαγειρευτά κ.λπ. Όταν μιλάμε όμως για fine dining, μπορεί αυτό να συνυφαστεί με το delivery;

Μέχρι σήμερα, ο κάθε restaurateur επένδυε στο εστιατόριό του με κύριο γνώμονα την εμπειρία που ήθελε να χτίσει για τον πελάτη. Βασισμένος σε αυτήν, προσλάμβανε τον chef και την ομάδα του, έφτιαχνε το μενού, το χώρο, την αισθητική. Αντίστοιχα, ο πελάτης επέλεγε να δειπνήσει σε συγκεκριμένο fine dining εστιατόριο, όχι μόνο για το φαγητό, αλλά για τη συνολική εμπειρία και τα συναισθήματα που προσδοκούσε να βιώσει.

Σε αυτήν τη νέα, αχαρτογράφητη πραγματικότητα, θα μπορέσει η εμπειρία του fine dining κατ’ οίκον να σταθεί αντάξια της παραδοσιακής εμπειρίας της υψηλής γαστρονομίας στο εστιατόριο; Αναμένουμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+