Φόρμες & Αντιθέσεις: Τα Γλυπτά της Σοφίας Βάρη στο ΚΠΙΣΝ

Οι εύπλαστες φόρμες των γλυπτών της Σοφίας Βάρη εκτείνονται στον υπαίθριο χώρο της Αγοράς, συνομιλώντας με το λιτό γραμμικό περιβάλλον του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια της έκθεσης «Σοφία Βάρη: Φόρμες & Αντιθέσεις».

Η τελευταία δουλειά της καλλιτέχνιδας διέπεται από τη χαρακτηριστική φόρμα των έργων της, τα οποία πλάθονται ως δυνατοί όγκοι που μοιάζουν να περιπλέκονται ασύμβατα στο χώρο, διαμορφώνοντας τυχαίους κόμπους και αφαιρετικά συμπλέγματα. Η γλύπτρια διατηρεί την μαύρη πατίνα του μπρούντζου, που αποτελεί τη βάση σε μεγάλο όγκο της δουλειάς της. Όμως, αυτή τη φορά, φωτίζει τις πλευρές που επιθυμεί να τονίσει με χρώμα λευκό. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο σώμα στην πολυετή εικαστική παρουσία της, προτείνοντας μία διαφορετική όψη της αγαπημένης σε πολλούς χρωματικής αντίθεσης, αυτής του άσπρου και του μαύρου.

Θεωρώ σπουδαία ευκαιρία να προσεγγίσει κανείς στον υπαίθριο χώρο έκθεσης το έργο της καταξιωμένης Ελληνίδας εικαστικού, η οποία έχει παρουσιάσει τα γλυπτά της σε σημαντικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Για να γνωρίσετε το ύφος της δουλειάς της Σοφίας Βάρη, μπορείτε να επισκεφθείτε τις προηγούμενες εκθέσεις της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου (2014) και στο Nohra Haime Gallery της Νέας Υόρκης (2018).

Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2018. #MustSee

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+