Φοβάσαι μη Xάσεις το Kινητό σου; Ψάξε τον Όρο Nomophobia!

«Δεν βρίσκω το κινητό μου, μήπως το είδε κανείς;». Μια κλασική ατάκα που με ακούν πολύ συχνά να αναφωνώ με αγωνία οι κοντινοί μου άνθρωποι. Λέτε, τελικά, να είμαι νομοφοβική;

Nomophobia/Νομοφοβία είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις «NO MObile PHOne phoBIA» και ουσιαστικά αναφέρεται στο άγχος που μας προκαλεί ο αιφνίδιος ή πιθανός αποχωρισμός από το κινητό μας τηλέφωνο.

Αλήθεια, Έχετε Αναρωτηθεί πώς θα Ήταν η Ζωή σας Χωρίς το Smartphone;

Κάποιοι σε αυτή την προοπτική οραματίζονται μια ζωή πιο γαλήνια, όπου παράλληλα θα νιώθουν πιο ελεύθεροι και ανάλαφροι. Κάποιοι άλλοι, αντίθετα, θεωρούν πως θα έχαναν διευκολύνσεις και την πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που σε αυτή τη σκέψη χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, νιώθουν τρομοκρατημένοι, το άγχος τους αυξάνεται κατακόρυφα!

Προσωπικά, έχω την εικόνα των γονιών μου, περίπου το 1996, που μοιράζονταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο της οικογένειας και ορμώμενη από αυτή αναλογίζομαι πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα από τότε έως σήμερα. Η αλήθεια είναι πως η εξάρτηση από το κινητό είναι πλέον σχεδόν απόλυτη. Ενώ η υπόνοια της έλλειψής του φαντάζει αδιανόητη.

Συμπτώματα Νομοφοβίας

Αν και δεν έχει καταχωριστεί ακόμη επίσημα στις ψυχικές διαταραχές, όπως άλλες αντίστοιχες φοβίες, τα συμπτώματα της νομοφοβίας είναι παρόμοια με εκείνα των αγχωδών διαταραχών και των εθισμών. Άγχος, εφίδρωση, τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή, αποπροσανατολισμός, ταχυκαρδία είναι μερικά από αυτά.

Τι Λένε οι Έρευνες

Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε επίσης ότι πιο επιρρεπή στην υπερβολική χρήση smartphone – και επομένως με περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νομοφοβία– ενδέχεται να είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιο εσωστρεφή.

Σύμφωνα με αντίστοιχες μελέτες, περίπου το 21% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από σοβαρή νομοφοβία και περίπου το 71% από μέτρια. Επίσης, ότι περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται από τη διαταραχή οι πιο νέοι άνθρωποι.

Τουλάχιστον η δική μας γενιά έχει μνήμες από «εκείνη τη ζωή» χωρίς κινητό. Αναρωτιέμαι, ο μικρός μου γιος που δεν έχει κλείσει ακόμα το πρώτο έτος της ζωής του και που τον φωτογράφισα με το iphone μου τη στιγμή που γεννήθηκε, θα μπορούσε, άραγε, να φανταστεί μια ζωή χωρίς κινητό;

Πολύ μεγάλα ποσοστά ανθρώπων που εμφανίζουν συμπτώματα νομοφοβίας αρνούνται να απενεργοποιήσουν το κινητό τους ολόκληρο το 24ωρο. Δεν το αποχωρίζονται ούτε στον ύπνο τους, αλλά ούτε και στην τουαλέτα. Όταν ερωτώνται γιατί το κάνουν, οι περισσότεροι απαντούν «για να μη χαθεί η επαφή με την οικογένεια και τους φίλους», λιγότεροι λένε πως «δεν θέλουν να χάσουν κάποια κλήση ή πληροφορία που έχει σχέση με την εργασία τους» και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό αναφέρει ότι το να μην έχουν σήμα ή πρόσβαση στο ίντερνετ απλώς τους προκαλεί μεγάλο άγχος.

Αντιμετώπιση Νομοφοβίας

Η αντιμετώπιση της νομοφοβίας μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν τα smartphones στη σύγχρονη ζωή. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον να αξιολογήσει καθένας από εμάς τα συναισθήματά του σε σχέση με τη χρήση του smartphone και πώς τον επηρεάζει στην καθημερινότητά του.

Σε περίπτωση που αναρωτηθείτε αν είστε επιρρεπείς ή πάσχετε από νομοφοβία, μπορείτε να απαντήσετε τις ερωτήσεις αυτού του ερωτηματολογίου και να το ανακαλύψετε!

Τρόποι για να Κρατάτε Μακριά τη Νομοφοβία

Ωστόσο, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να περνάτε λιγότερο χρόνο με το κινητό σας.

  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και χωρίς κινητό.
  •  Μείνετε σκόπιμα μακριά από το τηλέφωνό σας για μία ώρα κάθε μέρα. Απενεργοποιήστε το εάν αυτό σας βοηθήσει να το πετύχετε.
  • Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι ή στην τσάντα σας όταν πηγαίνετε για ψώνια ή παρακολουθείτε μια εκδήλωση.
  • Φορέστε ένα ρολόι για να ελέγχετε την ώρα αντί να βασίζεστε στο τηλέφωνό σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή μια ατζέντα για να προγραμματίζετε τα ραντεβού σας, αλλά και διάφορα σημαντικά γεγονότα.
  • Βρείτε ένα χόμπι που σας αναγκάζει να περάσετε χρόνο μακριά από το τηλέφωνό σας.
  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νομοφοβία για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα ανησυχητικά σημάδια.
  • Προσπαθήστε να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργεί το μυαλό στο ενδεχόμενο να βρισκόμαστε χωρίς πρόσβαση στο κινητό μας τηλέφωνο.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα θα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που θα είστε χωρίς κινητό.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Τέχνη και Ψυχική Υγεία: Η Θεραπευτική Δύναμη της Δημιουργικότητας

Όρια στα Παιδιά; Ναι, με… Καλλιτεχνικό Πατινάζ!

Εσύ ποια Μάσκα Φοράς;

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+