Γαβριήλ Ταυρίδης: Διαχειρίζομαι τη Δυσκολία, Προχωρώ και Εξελίσσομαι

Όνομα: Γαβριήλ Ταυρίδης
Ηλικία: 39
Επάγγελμα: Senior Director of Product at Salesforce
Τόπος κατοικίας: Σαν Φρανσίσκο

Ο Γαβριήλ γεννήθηκε στη Δράμα και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 8 ετών. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε Πληροφοριακά Συστήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και απέκτησε ΜΒΑ από το Stanford University των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί πάνω από 10 χρόνια στο χώρο της τεχνολογίας, στήνοντας λογισμικά προϊόντα σε εταιρίες κολοσσούς όπως η Adobe Systems και πιο πρόσφατα η Salesforce, αλλά και σε scale-ups όπως η Appcelerator και η Twin Prime (που εξαγοράστηκε από τη Salesforce). Μετριόφρων, μιλάει με πάθος για την Ελλάδα, εκτιμάει σε βάθος τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στην Καλιφόρνια και συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει μακροχρόνια κίνητρα για επενδύσεις.

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την τεχνολογία;

Στο Stanford ανακάλυψα τον κλάδο της τεχνολογίας και με κέρδισε αμέσως, όχι τόσο το τεχνικό κομμάτι, αλλά κυρίως το επιχειρηματικό, πώς δηλαδή μπορώ να πάρω κάτι που αρχικά είναι μια ιδέα και να τη φέρω εις πέρας με την ομάδα μου, δημιουργώντας ένα τελικό προϊόν.

Τι ξεχωρίζει τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Σίλικον από τα άλλα μέρη του κόσμους, πιστεύεις;

Δεν υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Το βλέπεις παντού αυτό. Είναι κάτι που ένιωσα από την αρχή που άρχισα να δουλεύω εδώ. Υπάρχει η νοοτροπία του “προσπάθησε και μέσα από την αποτυχία θα γίνεις καλύτερος”. Επίσης κάτι που είναι μοναδικό είναι ότι υπάρχει πρόσβαση σε κόσμο, σε πληροφορία και εφόδια που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις σε αυτό που κάνεις. Σε συμβουλευτικό επίπεδο, για παράδειγμα, μπορείς να μιλήσεις σε οποιονδήποτε θέλεις, πολύ εύκολα. Θα έλεγα πως υπάρχει η νοοτροπία “sky is the limit” και υπάρχει και ένα openness στην επαφή και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Τι είναι αυτό που σε κράτησε 15 χρόνια στις ΗΠΑ;

Όταν έρχεσαι εδώ νιώθεις πολύ συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Λες “να πάρω λίγη εμπειρία και να γυρίσω στη χώρα μου”, αλλά μετά, σιγά σιγά, βλέπεις τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που σου δίνονται εδώ και λες “λίγο ακόμη, λίγο ακόμη”. Μετά είναι και το πρόβλημα της πράσινης κάρτας. Μετά λες, να μείνω λίγο ακόμη να πάρω και την υπηκοότητα. Σε πιάνει κάτι σαν να θέλεις ρουφήξεις όσες πιο πολλές εμπειρίες γίνεται. Επίσης, οι εταιρίες εδώ έχουν τον τρόπο να σε κρατάνε. Αν νιώσουν ότι έχασες το ενδιαφέρον σου, σου δίνουν την επόμενη, νέα πρόκληση.

Πράγματα που πιθανά είναι λάθος στη Σίλικον;

Ότι υπάρχει η νοοτροπία ότι όλα είναι εφικτά με την τεχνολογία. Ο κόσμος μερικές φορές εδώ γίνεται υπερφίαλος πιστεύοντας ότι η τεχνολογία είναι η λύση για τα πάντα. Αυτό μερικές φορές έχει αρνητικές συνέπειες.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς;

Η ενασχόληση μου με πράγματα τα οποία ξεκινούν από το μηδέν και διαρκώς εξελίσσονται, επηρεάζοντας θετικά τη δουλειά και τη ζωή αυτών που τα χρησιμοποιούν. Είτε αυτό είναι ένα project που ξεκίνησε από μια κόλλα χαρτί και αποκτά σάρκα και οστά φτάνοντας σε κάποια ολοκλήρωση (π.χ. γίνεται διαθέσιμο στην αγορά), είτε είναι η δημιουργία μια ομάδας από το μηδέν. Με γεμίζει ενθουσιασμό το γεγονός ότι ξυπνάω κάθε πρωί και έρχομαι αντιμέτωπος με καινούργιες εμπειρίες και προκλήσεις. Για αυτό, άλλωστε, και στη δουλειά μου μου αρέσει πιο πολύ να ασχολούμαι με καινούργια καινοτόμα προϊόντα, παρά με προϊόντα τα οποία υπάρχουν εδώ και καιρό.

Η πολιτεία να δώσει ένα καθαρό όραμα για επιχειρήσεις και ένα 15ετές φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο που να απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν επιχειρηματικά και να επενδύσουν στη χώρα.

 

Έχεις καταξιωθεί σε έναν πολύ ανταγωνιστικό κλάδο και έχεις μια αξιοζήλευτη θέση σε μια εταιρεία παγκόσμιου κύρους. Πόσο εύκολη ήταν η µέχρι τώρα πορεία σου;

Δυσκολίες εμφανίζονται καθημερινά στον επαγγελματικό κλάδο εδώ. Κάθε μέρα είναι και μια καινούρια πρόκληση που μπορεί να πάει θετικά ή αρνητικά. Ζώντας εδώ τεστάρεσαι συνεχώς. Υπάρχουν πολλές φορές που ένιωσα ότι θα μπορούσα να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Όταν εμφανίζονται δυσκολίες, η προτεραιότητα μου είναι να παίρνω feedback για να δω πως θα βελτιωθω για την επόμενη πρόκληση. Δεν έχεις νόημα να κολλάς για πολύ καιρό σε μια αποτυχία. Πρέπει να παίρνεις ότι μπορείς και να προχωράς για την επόμενη.

Ποια είναι η γνώμη σου για το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ελλάδας;

Υπάρχει το κομμάτι των start-ups που ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι είναι πολλά υποσχόμενο. Έχει υπάρξει σημαντική εισροή κεφαλαίων, υπάρχουν εταιρείες που ξεκίνησαν από την Αθήνα ή την Πάτρα και έχουν έρθει στη Σίλικον Βάλλεϋ. Προσωπικά, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο και έχεις τις δεξιότητες να κάνει πράγματα πολύ σημαντικά. Νομίζω ότι η επιχειρηματική οξύνοια δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη ακόμη στην Ελλάδα, όμως σιγά σιγά βελτιώνεται.

Θα γύρναγες στην Ελλάδα;

Εννοείται. Έχω ένα πολύ έντονο δέσιμο με την Ελλάδα ακόμη και αν μετά από τόσα χρόνια στην Αμερική. Θεωρώ ότι οι ευκαιρίες είναι πολύ καλές, υπάρχει work-life balance, ζεις κοντά στην οικογένεια σου, χωρίς βέβαια να λέμε ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Το βασικό θέμα είναι ότι στην Αμερική υπάρχει μια προβλεψιμότητα. Ξέρεις τι να περιμένεις ή να μην περιμένεις και μπορείς να κάνεις ένα πλάνο. Στην Ελλάδα δεν ξέρεις.

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις µια πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Να δώσει ένα καθαρό όραμα για επιχειρήσεις και ένα 15ετές φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο που να απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν επιχειρηματικά και να επενδύσουν στη χώρα.

Η συνέντευξη αυτή ανήκει στην εβδομαδιαία στήλη “Hellenic Stories” της αθηΝΕΑς, που παρουσιάζει αυθεντικές, ανθρώπινες, ελληνικές ιστορίες από όλον τον κόσμο.

Ο πρώτος θεματικός κύκλος των Hellenic Stories, με αντικείμενο συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι μια ευγενική χορηγία της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας Raycap.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+