Γεώργιος Σιώμκος: Λειτουργούμε ως Πανεπιστήμιο του Κόσμου

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Υπηρεσιών (MSM) της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εξελίσσεται από το 2003 και παρέχει δύο εξειδικεύσεις. Το Customer Experience Management (Διοίκηση Εμπειρίας Πελάτη) -1 από τα 4 τέτοια μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε ολόκληρη την Ευρώπη- και το Management Consulting (Διοικητική Συμβουλευτική) – το μοναδικό τέτοιο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα. 9 στους 10 απόφοιτούς του απορροφώνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα περιζήτητο. Μιλήσαμε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του ΠΜΣ, καθηγητή Γεώργιο Σιώμκο για τη δομή του προγράμματος, τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, καθώς και τις συνεργασίες του με κορυφαία πανεπιστήμια και Business Schools της Ευρώπης, όπως το SDA Bocconi στο Μιλάνο και το ETH της Ζυρίχης.

Έχετε ένα θαυμάσιο τρίπτυχο ως κανόνα του μεταπτυχιακού σας προγράμματος: “Καινοτομία-Συνεργασία-Διεθνής Προσανατολισμός”. Πώς εντάσσονται οι έννοιες αυτές συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Είναι η φιλοσοφία μας, ή -όπως εύστοχα το θέσατε- “ο κανόνας μας”, με την έννοια ότι καθοδηγεί τις επιλογές μας.

Παρακολουθούμε σταθερά τις εξελίξεις και συμμετέχουμε σε αυτές ώστε να προσφέρουμε στους φοιτητές μας ό,τι πιο σύγχρονο και επίκαιρο υπάρχει, σε τρία επίπεδα: Σε ερευνητικό, διοικητικό και διδακτικό επίπεδο. Οι φοιτητές μας διδάσκονται τις πλέον καινοτόμες θεωρίες στον χώρο της διοίκησης κι  έρχονται σε επαφή με πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε διεθνές επίπεδο από τις ηγέτιδες επιχειρήσεις. Όλα αυτά με σύγχρονες διδακτικές μεθόδους που όχι μόνον προκαλούν το ενδιαφέρον, αλλά και βελτιώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Επιδιώκουμε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Προγράμματος συνεργασίες με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κάποια από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έχουν οικοδομηθεί πάνω σε τέτοιες συνεργασίες που μετράνε πλέον αρκετά χρόνια. Ο ΣΕΣΜΑ και το SDA Bocconi  είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Προσθέτουμε και νέες όταν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, όπως για παράδειγμα το EIEΠ. Ξεχωριστή θέση έχει η συνεργασία, η σχέση που έχουμε με τους αποφοίτους του Προγράμματος. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να έχουν ρόλο στη λειτουργία του και να προσφέρουν σε αυτό, χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Ο ορίζοντάς μας είναι διεθνής. Λειτουργούμε ως πανεπιστήμιο του κόσμου, μας αφορά ο κόσμος και προετοιμάζουμε στελέχη του κόσμου. Φυσικά, η Ελλάδα είναι το σημείο αναφοράς μας, αλλά δεν είναι το όριό μας. Θέλουμε την πρόκληση και το κίνητρο που δίνει ο διεθνής συναγωνισμός, τολμάμε τη διεθνή αξιολόγηση και μέχρι τώρα έχουμε δικαιωθεί. Τα τελευταία χρόνια το MSM είναι σταθερά στα κορυφαία Προγράμματα της Ευρώπης με βάση την κατάταξη του Οργανισμού Eduniversal.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών “γεννήθηκε” το 2003. Άντεξε μέσα στην κρίση, και μάλιστα ως αυτοχρηματοδοτούμενο από το 2008. Ποιο ήταν το μυστικό, το δικό σας και των συνεργατών σας, για την αλματώδη ανάπτυξή του, καθώς την τελευταία 10ετία, όπως όλη η χώρα, έτσι και τα πανεπιστήμια επηρεάστηκαν αρκετά από την οικονομική κρίση;

Κατ’ αρχάς το ίδιο το αντικείμενο. Οι υπηρεσίες είναι το σημαντικότερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Αποκτούν σταθερά μεγαλύτερη σημασία καθώς είναι πλέον απίθανο να συναντήσει κανείς απτά προϊόντα που δεν συνοδεύονται από λιγότερο ή περισσότερο κρίσιμες υπηρεσίες. Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες οι υπηρεσίες είναι η κατεξοχήν πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις επιχειρήσεις.

Φυσικά, τίποτα δεν γίνεται χωρίς αδιάκοπη και σαφώς προσανατολισμένη προσπάθεια. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, δεν θυσιάζουμε το “παραπάνω” που προσφέρουμε, δεν παραμελούμε την εξέλιξή μας, δεν αφήνουμε το περιβάλλον να μας καθορίσει. Ψάχνουμε καλές επιλογές, όχι καλές δικαιολογίες.

Θα σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα, ενδεικτικό της προσέγγισής μας. Πέρυσι απαιτήθηκε η επανίδρυση όλων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με σημαντικές περικοπές στα έσοδα, αυξημένη γραφειοκρατία και μια σειρά άλλων περιορισμών. Η απάντησή μας ήταν ένα δομικά ανασχεδιασμένο Πρόγραμμα με δύο απολύτως ανταγωνιστικές κατευθύνσεις που προκάλεσαν αμέσως το ενδιαφέρον των υποψηφίων και των επιχειρήσεων. Στο ετήσιο Study Tour μας επισκεφθήκαμε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, είχαμε πλουσιότερο και πιο ποικίλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εστιάζουμε στην αξία που μπορούμε να προσφέρουμε κι αυτό είναι κάτι που εκτιμάται και επιβραβεύεται.

Το MSM πλέον προσφέρει 2 ειδικεύσεις σε γνωστικά αντικείμενα που κρίνονται απολύτως απαραίτητα στη σημερινή οικονομία: Customer Experience Management και Management Consulting. Ποια ανάγκη ικανοποιούν σε μια επιχείρηση αυτές οι ειδικότητες και γιατί προχωρήσατε στην επιλογή των συγκεκριμένων κατευθύνσεων;

Επιδιώκουμε να είμαστε επίκαιροι και χρήσιμοι. Να προσφέρουμε σπουδές που δίνουν αξία στους φοιτητές μας και τους βοηθούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι αξία στις επιχειρήσεις που εργάζονται ή δημιουργούν οι ίδιοι. Το βλέμμα μας είναι πάντα στο μέλλον ώστε οι απόφιτοί μας να μπορούν να αναταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Η ειδίκευση CXM είναι ό,τι πιο σύγχρονο και πολυδιάστατο έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια το μάρκετινγκ. Συνθέτει τη κατάλληλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της εποχής που διανύουμε, στις απαιτήσεις των πελατών για ολοκληρωμένη, αδιάσπαστη και μοναδική εμπειρία. Το MSM είναι το ένα από τα τέσσερα συνολικά εξειδικευμένα στο αντικείμενο Προγράμματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή! Ήταν μεγάλη πρόκληση να διαμορφώσουμε τόσο νωρίς ένα τόσο σύγχρονο πρόγραμμα ειδίκευσης ενσωματώνοντας τις τελευταίες επιχειρηματικές πρακτικές στις θεμελιώδεις Αρχές της επιστήμης μας. Το τολμήσαμε και μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της κατεύθυνσης, το feedback από τους φοιτητές που την παρακολουθούν και το ενδιαφέρον που δείχνουν νέοι υποψήφιοι μας δικαιώνει.

Η ειδίκευση στη Διοικητική Συμβουλευτική προσφέρεται χρόνια από το Πρόγραμμά μας και βρίσκεται σταθερά στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Προφανώς, ανανεώνεται συνεχώς με νέα εργαλεία, συνεργασίες και προσεγγίσεις ώστε να είναι πάντα επίκαιρη και χρήσιμη στα στελέχη των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν οι φοιτητές σας με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο;

Η πρώτη και πολύ σημαντική επαφή των φοιτητών μας με την αγορά εργασίας γίνεται μέσα στο αμφιθέατρο. Σε πολλά μαθήματα μέρος των εισηγήσεων και των workshops γίνονται από καταξιωμένα στελέχη ή σε συνεργασία με αυτούς. Αν επισκεφθεί κανείς τα social media του Προγράμματος, θα αποκτήσει μια ενδεικτική εικόνα για τους ανθρώπους που μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους την τελευταία χρονιά. Είναι όλοι τους σημαντικοί, όπως και η συμβολή τους στην εμπειρία των φοιτητών μας.

Οι εργασίες των μαθημάτων και κυρίως η διπλωματική εργασία στο τέλος των σπουδών είναι μια ακόμα ευκαιρία να έρθουν οι φοιτητές σε άμεση επαφή με την αγορά εργασίας, επαγγελματικούς φορείς και ινστιτούτα και ίσως να συναντήσουν τον μελλοντικό εργοδότη τους.

Τα Master Talks είναι επίσης μια ευκαιρία για τους φοιτητές μας να συνομιλήσουν με σημαντικούς ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους για θέματα ευρύτερου οικονομικού κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ο απώτερος στόχος κάθε εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι να διευρύνει τους ορίζοντες, να καλλιεργήσει τη σκέψη, να προσφέρει τεχνική και κοινωνική μόρφωση. Δεν φτάνουν οι αριθμοί, τα υποδείγματα και οι γνώσεις. Είναι απαραίτητα, φυσικά. Ένας καλός επαγγελματίας όμως, χρειάζεται παιδεία, κοινωνικό προβληματισμό και άποψη.

Συχνά ο όρος consulting χρησιμοποιείται από ανθρώπους με ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και εργασιακών έμπειρων, προσδιορίζουν όμως με αυτόν την εργασιακή τους κατάσταση. Ποια είναι τα ατού που έχει ένας φοιτητής που εξειδικεύεται και ολοκληρώνει τις σπουδές του στην κατεύθυνση του Management Consulting;

Το ατού που έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος σπουδάσει, μελετήσει συστηματικά δηλαδή, ένα αντικείμενο. Ξέρει το “γιατί”, εκτός από το “πώς”. Όταν ξέρεις το γιατί, έχεις εναλλακτικές, μπορείς να εντοπίσεις και να συνυπολογίσεις κάθε φορά τις κρίσιμες παραμέτρους ώστε να προτείνεις την ενδεδειγμένη λύση. Οι φοιτητές του MSM διδάσκονται ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, το καθένα ξεχωριστά και τον τρόπο που αυτά συνδέονται μεταξύ τους ή αλληλεπιδρούν, τα οποία τους δίνουν σφαιρική άποψη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η διεπιστημονική και διακλαδική προσέγγιση που υιοθετούμε στο πλαίσιο όλων των μαθημάτων του MSM επιτρέπει στους αποφοίτους μας να κατανοούν διαφορετικά περιβάλλοντα και να προσαρμόζουν τις Αρχές της Διοίκησης σε διαφορετικές συνθήκες.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα παραπάνω για τις συνεργασίες που διατηρείτε με ιδρύματα του εξωτερικού; Ποιες συνεργασίες έχετε αυτό το διάστημα και τι θα σημειώνατε -θετικό ή αρνητικό-αν κάνατε μια σύγκριση ανάμεσα στα πανεπιστήμια που συνεργάζεστε και στο ΟΠΑ;

Η πιο μακροχρόνια συνεργασία μας είναι με το SDA Bocconi, ένα από τα κορυφαία Business Schools της Ευρώπης. Κάθε χρόνο συνδιαμορφώνουμε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους φοιτητές του MSM, τα οποία παρακολουθούν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Μιλάνο. Από κει και πέρα, κάθε χρόνο επιλέγουμε ένα ακόμα σημαντικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης ώστε να αποκτούν οι φοιτητές μας κι εμείς περισσότερες και ποικίλες προσλαμβάνουσες, να συναντάμε διαφορετικές προσεγγίσεις, να εκτιθέμεθα σε διαφορετικές απόψεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι φέτος συνεργαστήκαμε με το Munich Business School, πέρυσι με το ROMA TRE, παλαιότερα με το ETH στη Ζυρίχη.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση, ζηλεύω συνήθως τις συνθήκες εργασίας που έχουν οι συνάδελφοι, τις υποδομές και τους υλικοτεχνικούς πόρους τους. Είναι σημαντικά και δίνουν άλλες δυνατότητες, επιτρέπουν να εστιάζεις στο κατεξοχήν αντικείμενο της δουλειάς σου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Ζει στην Αθήνα και προσπαθεί πολύ για να παραμένει ψύχραιμος. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER