Γνωρίζουμε το Γιώργο από τη Μαλέας Τρόφιμα από το 1923!

Ο Γιώργος μας περιγράφει με πόση φροντίδα και αγάπη παράγει ένα από τα πιο γνωστά και ωφέλιμα βότανα, το τσάι του βουνού.  Ας τον γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Μετά από 20 χρόνια εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς της Οικονομίας και της Τεχνολογίας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τις ρίζες της ανθρώπινης φύσης. Σπούδασα παραδοσιακές λαϊκές θεραπευτικές τέχνες, στην βάση των οποίων βρίσκεται η διατροφή. Το ιδεόγραμμα του Qi (Ενέργεια Τσι), για τους αρχαίους Κινέζους είναι μια κατσαρόλα με νερό και ρύζι που βράζει πάνω από τη φωτιά, την ίδια περίοδο που ο Ιπποκράτης μιλούσε για τη διατροφή ως φάρμακο!

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Μέσα στα οικογενειακά κειμήλια υπήρχε μια σφραγίδα με το Κάβο Μαλιά και το όνομά μου, φτιαγμένη από το 1923! Την εποχή όπου ο παππούς μου, χρησιμοποιούσε την εμπορική επωνυμία ΜΑΛΕΑΣ για να αντιπροσωπεύει Λάδι, Ελιές και Μέλι από τη γενέτειρά του Λακωνία, στην Αίγυπτο όπου μετοίκησε μέχρι το 1948. Η επιστροφή στις ρίζες, δημιούργησε την ανάγκη μέσα μου να αναβιώσω αυτή την οικογενειακή επιχείρηση και μέσω αυτής να μοιραστώ τα προϊόντα που εγώ και η οικογένειά μου καταναλώνουμε, καθώς και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Η ατομική επιχείρηση Γεώργιος Δαμηλάκος, με διακριτικό τίτλο “ΜΑΛΕΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ”, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 με 100% Ίδια Κεφάλαια και αντικείμενο την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία παραδοσιακών τροφίμων και το λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Επένδυσα σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό επεξεργασίας και συσκευασίας βοτάνων, με στόχο να δημιουργήσω μια σειρά Ελληνικών οργανικών αφεψημάτων, με υψηλή διατροφική αξία και ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική οικονομία. Οι δυσκολίες δεν έχουν σταματήσει ούτε μια στιγμή μέχρι τώρα. Κάθε πρωί όμως απολαμβάνοντας το Τσάι του Βουνού που με αγάπη έχω φτιάξει ο ίδιος, παίρνω δύναμη και μου αρκεί το ευεργέτημα της υγείας που απολαμβάνω για να συνεχίσω να προσπαθώ και να ονειρεύομαι.

Επιλέγοντας διαφορετικές ενδημικές ποικιλίες του γένους Sideritis της οικογένειας Lamiaceae, από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες αναλογίες, έφτιαξα ένα μοναδικό χαρμάνι, το οποίο μέσα από διακριτική γεύση και γήινο άρωμα, έχει στο μέγιστο βαθμό τη θεραπευτική δύναμη στην οποία οφείλεται και το όνομά του (… από σίδερο).

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Το πρώτο βότανο της σειράς οργανικών αφεψημάτων σε εμβαπτιζόμενο φακελάκι Herbs In The Sun®, είναι το “Ελληνικό Τσάι του Βουνού”. Αυτό που κάνει διαφορετικό το προϊόν μας είναι η καινοτομία που ενσωματώνει και έγκειται στην τυποποίηση και την επεξεργασία. Επιλέγοντας διαφορετικές ενδημικές ποικιλίες του γένους Sideritis της οικογένειας Lamiaceae, από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες αναλογίες, έφτιαξα ένα μοναδικό χαρμάνι, το οποίο μέσα από διακριτική γεύση και γήινο άρωμα, έχει στο μέγιστο βαθμό τη θεραπευτική δύναμη στην οποία οφείλεται και το όνομά του (… από σίδερο). Με έναν μοναδικό τρόπο μετατρέπουμε το φυτό, χωρίς καμία θερμική επεξεργασία (εν ψυχρώ), σε πούδρα και το τοποθετούμε αμέσως σε βαμβακερά σακουλάκια, που σφραγίζουμε σε PP συσκευασία και έτσι προστατεύονται αποτελεσματικά από το φως και την υγρασία. Ο στόχος μου είναι να επενδύω συνεχώς, ώστε να μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από τον τρόπο παραγωγής, τη μεταφορά μέχρι και την επιλογή νέας τεχνολογίας βιο-διασπώμενων υλικών συσκευασίας.

Πες μας για τις πρώτες ύλες.

Στις σύγχρονες επιχειρηματικές συνθήκες, ο κανόνας της αγοράς είναι να επιλέγουμε βάσει του κόστους. Εγώ δεν λειτουργώ έτσι, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Θα επιλέξω την πρώτη ύλη που εγώ και η οικογένειά μου θα καταναλώσουμε και δεν θα παζαρέψω ποτέ την τιμή και την ποσότητα που θέλει να μου δώσει ο αγρότης, καθώς θέλω το φυτό να έχει μεγαλώσει με την ίδια αγάπη που και εγώ φτιάχνω το προϊόν. Έτσι επιλέγω μικρούς βιοκαλλιεργητές, συντελώντας στην οικονομική τους στήριξη. Θέλω να προσφέρω στον Έλληνα παραγωγό την θέση που του αξίζει στο εθνικό και διεθνές δίκτυο κατανάλωσης ροφημάτων. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς απαιτεί τη στήριξη συνειδητοποιημένων καταναλωτών και εμπόρων. Ευτυχώς όλα αυτά υπάρχουν. Μπορεί να είμαστε μειοψηφία, αλλά είμαστε δυνατοί!

Επιλέγω μικρούς βιοκαλλιεργητές, συντελώντας στην οικονομική τους στήριξη. Θέλω να προσφέρω στον Έλληνα παραγωγό την θέση που του αξίζει στο εθνικό και διεθνές δίκτυο κατανάλωσης ροφημάτων.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.ά.)

Εκτός από το καθημερινό μου πρωινό ρόφημα (το μέλι θα το προσθέσω αφού περάσουν 3-4 λεπτά και πέσει η θερμοκρασία) τα φακελάκια με συνοδεύουν και στις εξωτερικές μου εργασίες και εξορμήσεις στη φύση. Βάζω 2-3 φακελάκια χωρίς το κορδονάκι, μέσα σε ένα θερμός με 700ml βραστό νερό, έτσι το απολαμβάνω και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Τσάι του Βουνού είναι ένα εξαιρετικά ισορροπημένο βότανο, το οποίο μπορεί να καταναλώνεται από όλες τις ηλικίες και όλες τις ώρες. Το καλοκαίρι βάζω στο ψυγείο σε μπουκάλι 700ml, 2-3 φακελάκια με νερό φίλτρου (συνήθως προσθέτω και λίγη λουίζα, δυόσμο ή ότι άλλο φρέσκο έχει η γλάστρα), μετά από 24 ώρες το απολαμβάνω κρύο, χωρίς καμία διαδικασία βρασίματος ή σουρώματος. Μια φίλη που ακολουθεί Κέτο διατροφή, το χρησιμοποιεί έτσι κρύο, προσθέτοντας χτυπημένη κρέμα αμυγδάλου και φτιάχνει Κέτο-Μπύρα! Το νέο μας προϊόν Greek Match Tea, είναι για τους πιο τολμηρούς και λάτρεις της δυνατής γεύσης, που θέλουν ένα πραγματικά δυνατό και γεμάτο Γη, ρόφημα, σε συσκευασία με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Δεν πιστεύω στην ανάθεση. Οι Ινδοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι αν καταφέρεις να αλλάξεις τον εαυτό σου, έχεις κάνει ότι σου αναλογεί για να αλλάξει ο κόσμος. Ο Πλούταρχος έγραψε “Ινα τώ παραδείγματι φωτεινότερου ποιήσω τόν λόγον”. Ο καταναλωτής, ο έμπορος, ο παραγωγός, όλοι ξεχωριστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση. Όταν δημιουργείται κάτι συλλογικό, αυτό είναι ευχής έργο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η αναγκαία συνθήκη για να κάνουμε τη διαφορά. Προσωπικά, επιθυμώ τη συνεργασία και στεναχωριέμαι όταν βλέπω ότι η κυρίαρχη επαγγελματική επιλογή, ακόμη και στους νέους ανθρώπους, είναι το ατομικό όφελος. Παρ’ όλα αυτά δεν θα σταματήσω να συμμετέχω σε συνεργατικά σχήματα και να λειτουργώ στηρίζοντας ως καταναλωτής τους μικρούς παραγωγούς και ως παραγωγός τους μικρούς καλλιεργητές. Επιλέγω το ντόπιο για να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να βελτιώσω τις κοινωνικές/οικονομικές συνθήκες του οικοσυστήματος που με περιβάλλει. Και η αλήθεια είναι, ότι είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί το οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι σπάνιο και καταπληκτικό!

Ο καταναλωτής, ο έμπορος, ο παραγωγός, όλοι ξεχωριστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση. Όταν δημιουργείται κάτι συλλογικό, αυτό είναι ευχής έργο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η αναγκαία συνθήκη για να κάνουμε τη διαφορά.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Απογοητευμένος από τις επιχειρηματικές δυσκολίες, δεν πίστευα στα μάτια μου ενώ διάβαζα στο wisegreece.com τις αρχές, το όραμα και τους στόχους της κίνησης Wise Greece. Νιώθοντας πλήρη ταύτιση, επικοινώνησα με την Μελίνα Ταπραντζή και οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν! Ένας υπέροχος χώρος στην καρδιά της συνεργατικής οικονομίας στην πολύχρωμη δημοτική κλειστή αγορά της Κυψέλης, με τόσο υπέροχα προϊόντα μικρών παραγωγών, που ξόδεψα όλη μου την είσπραξη όταν πήγα να παραδώσω την πρώτη παραγγελία με το δικό μου προϊόν! Πολλοί υπέροχοι άνθρωποι (εργαζόμενοι και εθελοντές) που βρίσκονται πίσω από την κίνηση Wise Greece και φροντίζουν τη σύνδεση μεταξύ των παραγωγών και των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Και πίσω από όλους αυτούς μια σύγχρονη Αμαζόνα. Η Μελίνα, έχει στη φαρέτρα της το Μάρκετινγκ και τις Δημόσιες Σχέσεις, αντί για τόξο και βέλη και στόχο απέναντί της τη Φτώχεια και την Πείνα, αντί για την πατριαρχεία και την εκμετάλλευση. Βρίσκομαι στο δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα, πολλές δεκαετίες, για να δικαιούμαι να πω ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι με Αγάπη όπως αυτοί που απαρτίζουν την κίνηση Wise Greece, θα υπάρχει αποτέλεσμα και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο με λιγότερες διαφωνίες και συγκρούσεις και περισσότερη δικαιοσύνη και ελευθερία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+