Στη Σκιά του Καπιτώλιου

Επειδή ήμασταν σε παύση, δεν είχα την ευκαιρία να σας ευχηθώ νωρίτερα καλή χρονιά. Δεν είχα επίσης τη δυνατότητα να καταθέσω τις σκέψεις μου για όσα “τρελά και παλαβά” είδαμε να εκτυλίσσονται στο αμερικανικό Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί, ήταν αδιανόητα, δεν χωράει ως προς αυτό η παραμικρή αμφιβολία. Κι ας χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του τι είναι αδιανόητο και τι “μια απ’ τα ίδια” αρκετές φορές παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι αυτά που είδαμε ήταν ακραία ακόμη και με τα δεδομένα της ταραχώδους τετραετίας που προηγήθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν αναμενόμενα. Ότι δεν επρόκειτο για ένα λογικό επακόλουθο της ρητορικής μίσους, διχασμού και ανορθολογισμού, πίσω απ’ την οποία τάχθηκε ένα ολόκληρο κόμμα και μεγάλη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού, ξανά και ξανά.

Υπήρχε, ωστόσο, κάτι διαφορετικό στις εικόνες της βάρβαρης εισβολής στο Καπιτώλιο. Όχι απαραίτητα σε επίπεδο ουσίας – μπορώ να σκεφτώ (και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς μπορείτε να ανακαλέσετε) μια σειρά από στιγμές από το 2016 μέχρι σήμερα που είπα όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν. Όχι σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Όχι στην Αμερική των συνταγματικών ελέγχων. Όχι στην Αμερική όπως είχαμε μάθει να την βλέπουμε από μακριά, με τις αδυναμίες, αλλά και μια εκτυφλωτική θελκτικότητα.

Το διαφορετικό, υποψιάζομαι, έχει να κάνει με τον συμβολισμό. Για εκείνους που τείνουν να υποτιμούν τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους τα σύμβολα και οι θεσμοί με τα οποία έχουμε μεγαλώσει επιδρούν στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, να ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ακόμη και οι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Trump επανειλημμένως, χαρίζοντάς του πάνω από 74 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές, έρχεται η ώρα που διαπιστώνουν ότι αυτό που βλέπουν είναι ακραίο. Ήρθε έτσι η στιγμή που οι εκπρόσωποί τους αποσύρουν την υποτακτική τους υποστήριξη στον “τρελό βασιλιά” και παίρνουν, επιτέλους, τις αποστάσεις τους.

Κι αν ο συμβολισμός έπαιξε τον ρόλο του, ήταν μια ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο συνοδευόταν από κάτι πολύ πιο απτό και συγκεκριμένο: την επικείμενη απομάκρυνση του Trump από τον Λευκό Οίκο, αλλά και τον, έστω οριακό, έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, μετά τα αποτελέσματα των ειδικών εκλογών στη Τζόρτζια. Είναι από τις φορές που η ρεαλπολιτίκ και οι δημοκρατικές ευαισθησίες ευθυγραμμίζονται μοναδικά, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια ξεκάθαρη ρήξη με την πολιτική των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, τη δράση και αντίδραση που οδήγησαν τελικά στην τετραετία Trump, αλλά και στην κατακρήμνισή του.

Η ευκαιρία είναι ιστορική: στον ορίζοντα διαγράφεται ένας δρόμος που δεν θα υπήρχε αν ο “βασιλιάς” είχε επιδείξει μια στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι σε θέση να απελευθερωθεί από τα δεσμά του Τραμπισμού στον οποίο παραδόθηκε χάρη στα ένστικτα κοντόφθαλμης επιβίωσης των εκπροσώπων του. Υπάρχει μια ευκαιρία να συμφωνήσει ένα ολόκληρο έθνος ότι αυτό που είδαμε ήταν το τέλος μιας εποχής και όχι η αρχή του τέλους. Μια ευκαιρία να βρει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έναν υγιή και εποικοδομητικό βηματισμό, κάτι που απώλεσε σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, παίζοντας με τη φωτιά, θρέφοντας κυνικά ένα θηρίο που κάποια στιγμή λίγο έλειψε να καταπιεί μια ολόκληρη δημοκρατία.

Πάντως, το πιο σημαντικό σε αυτό το σταυροδρόμι δεν είναι το τι θα επιλέξουν να κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί. Προβλέπω ότι θα περάσουν έτσι κι αλλιώς μια περίοδο βαθιάς, σκληρής, τοξικής ενδοσκόπησης πριν βρουν τη νέα τους πυξίδα. Κομβικό είναι το τι θα επιλέξουν να κάνουν οι Δημοκρατικοί με την εντολή που έλαβαν να κυβερνήσουν – έχοντας πια τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου, όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και η ισορροπία είναι λεπτή. Πρέπει να κυβερνήσουν και να νομοθετήσουν δυναμικά, εμβληματικά, με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των πολλών, με γενναίες αποφάσεις και πολιτικές που θα δώσουν, επιτέλους, περισσότερες ευκαιρίες στους κατάφωρα αδικημένους αυτού του αχανούς ομοσπονδιακού κράτους – Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους. Πρέπει να μείνουν πιστοί στις αρχές και τα υψηλά ιδανικά της ισότητας, της προόδου, της δικαιοσύνης, και να μην πέσουν στην παγίδα της εκδικητικότητας, του ευτελισμού των αντιπάλων τους, της ρητορικής “εμείς εναντίον αυτών” που ο Donald Trump έκανε σημείο κατατεθέν του.

Σημαίνει, άραγε, αυτό, να αφήσουν “ήσυχο” τον τελευταίο και να μην επιδιώξουν να τον φέρουν προ των ευθυνών του για τον ρόλο που έπαιξε, υποκινώντας τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών; Όχι. Σε ένα ευνομούμενο κράτος κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από τον νόμο. Θα πρέπει να βρουν όμως τον τρόπο να το κάνουν με γενναιότητα, με ανυποχώρητη προσήλωση στον σκοπό τους, χωρίς όμως να υποκύψουν στον πειρασμό να κάνουν τους αντιπάλους τους να πληρώσουν για όλες τις πολιτικές τους επιλογές τα τελευταία 4 χρόνια. Ο Τραμπισμός έχασε. Οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία να κυβερνήσουν αλλιώς. Αυτή η ευκαιρία δεν επιτρέπεται να πάει χαμένη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+