Μπορεί η διαδικτυακή εκπαίδευση και ψυχαγωγία να γιγαντώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ακόμη και τώρα που τα σχολεία υποδέχτηκαν τους μαθητές τους και τα θέατρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για να καλωσορίσουν μικρούς και μεγάλους θεατές, η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική/ψυχαγωγική διαδικασία παραμένει χρήσιμη.
Όπως, για παράδειγμα, το Hippo Theatre e-School που, όπως μας εξηγεί ο συνιδρυτής του Αλέξανδρος Ράπτης, δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo, με αφορμή τις συνθήκες των πανδημικών περιορισμών.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Hippo Theatre e-School;
Αφορμή για την υλοποίησή του δεν στάθηκε μόνο η λογική του social distancing λόγω κορωνοϊού. Η ιδέα βασίζεται στην ανάπτυξη μιας σειράς μαθημάτων για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου στο διαδίκτυο, ο οποίος θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και ενήλικες από την άνεση του σπιτιού τους.
Το Hippo Theatre e-School είναι ένα καλλιτεχνικό σχολείο με θεματικές που εμπνέονται από την παγκόσμια πολιτισμική παράδοση και αποτυπώνονται σε μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών και γνωστικών πεδίων.
Ποιο είναι το όραμα του Διαδικτυακού Καλλιτεχνικού Σχολείου;
Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό σχολείο, κατά τη γνώμη τη δική μου και όλης της ομάδας, σκοπό έχει να ανταποκριθεί σε μια βαθιά ανάγκη του κόσμου για επικοινωνία, σύνδεση, συμμετοχή και αλληλοκατανόηση.
Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις που διέπουν το σκεπτικό του σχολείου έχουν να κάνουν με σύγχρονη μεθοδολογία και πρακτική, οι οποίες είναι ανοιχτές στις εξελίξεις και στα τρέχοντα εκπαιδευτικά ρεύματα, αντιμετωπίζοντας τον συμμετέχοντα με τον δέοντα σεβασμό και με ισότιμο τρόπο.
Τι χρειάζεται ένα σύγχρονο σχολείο στις ημέρες μας; Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη σημερινή εκπαίδευση;
Όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες καταδεικνύουν ότι η αισθητική καλλιέργεια δεν θα έπρεπε να είναι συμπληρωματικό στοιχείο στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά κεντρική στόχευση. Ο τεχνοκρατικός και χρησιμοθηρικός τρόπος σκέψης, που πατροπαράδοτα χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση, δεν εξασκεί όλες τις πτυχές της ανθρώπινης νοημοσύνης.
Οι τέχνες, από την άλλη μεριά, οξύνουν την αισθητική κρίση, πλουτίζουν την ψυχική καλλιέργεια και διευρύνουν τις πνευματικές δεξιότητες. Αυτό που σίγουρα είναι δυσάρεστο στις μέρες μας είναι ότι μειώνονται όλο και περισσότερο οι ώρες των καλλιτεχνικών στα δημοτικά σχολεία, μια και εκεί είναι η ηλικία που κυρίως εστιάζουμε, αλλά επίσης και στα γυμνάσια – λύκεια που έγινε από φέτος.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τεχνών στα παιδιά;
Η ομάδα Hippo αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο του θεάτρου, αλλά και της θεατροπαιδαγωγικής διαδικασίας, πιστεύει ότι μέσω της καλλιτεχνικής αγωγής, το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να εξοικειωθεί με έννοιες για την ίδια τη ζωή, τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω του.
Παρατηρήσαμε πως τα online εργαστήρια κράτησαν το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών και βοήθησαν να εκφράζουν ό,τι τους απασχολούσε μέσω των δράσεων που είχαν επιλέξει. Σεβόμενοι τον ευαίσθητο κόσμο των παιδιών και τον εξίσου ευαίσθητο κόσμο των ενηλίκων, με χαρά διαπιστώσαμε πως είχαμε δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα.
Ποια είναι τα οφέλη που αποκτώνται από ένα καλλιτεχνικό σχολείο και πώς μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα αυτή την εποχή;
Όσο πιο πολύ δουλεύουμε τον κόσμο των συναισθημάτων, τόσο πιο εύκολα ερχόμαστε κοντά στις επιθυμίες μας. Με την πρακτική του θεάτρου και άλλων τεχνών ευνοείται η συμμετοχικότητα, η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η κοινωνικοποίηση, η αποδοχή, η ανοχή στην διαφορετικότητα, ενώ γίνεται συνεχής αναδιαπραγμάτευση των αξιών που ορίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Βοηθά τον κόσμο των μικρών μας φίλων, αλλά και των μεγάλων!
Προτιμάτε την εκπαίδευση στο διαδίκτυο η διά ζώσης;
Η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι μια μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά για εμάς ήταν σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο. Οι συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της πραγματικότητας του Covid-19, κατάφεραν να ενισχύσουν την σημασία αυτού του εξ αποστάσεως δικτύου, μέσω του οποίου καλλιτέχνες, θεατροπαιδαγωγοί, παιδιά και ενήλικες επικοινωνούν και μένουν ενεργοί.
Επιπλέον, μια τέτοια πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα, σε κανονικές συνθήκες, να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από όλο τον κόσμο που η φυσική τους παρουσία θα κόστιζε πολύ και, σε μερικές περιπτώσεις, θα ήταν αδύνατη.
Ποιος είναι το όνειρο για το μέλλον σύμφωνα με το Hippo e-school;
Περισσότερα καλλιτεχνικά σχολεία που να προσφέρουν εξέλιξη, ανάπτυξη και ενθάρρυνση δεξιοτήτων σε όλες τις ηλικίες των παιδιών. Να δίνονται τα σωστά εργαλεία ώστε να πραγματοποιούν τα παιδιά τα όνειρά τους.
Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ: