Η Φυσική Ροή των Χρωμάτων στην Έκθεση της Δάφνης Κωστοπούλου

Οι φωτογραφίες του καταλόγου ελάχιστα μπορούν να προϊδεάσουν το κοινό για την καθαρότητα, την ευκρίνεια και τη διαφάνεια που διέπει τα έργα της Δάφνης Κωστοπούλου, τα οποία παρουσιάζονται στην ατομική της έκθεση με τίτλο Color Flows, στην γκαλερί Ευριπίδης, έως το Σάββατο 7 Ιουλίου.

Η καλλιτέχνης πρωτοτυπεί, για τα ελληνικά -τουλάχιστον- δεδομένα, χρησιμοποιώντας μελάνια οινοπνεύματος, τα οποία εφαρμόζει σε αδιάβροχο χαρτί που στη συνέχεια καλύπτεται με ρητίνη. Τα εκθαμβωτικά χρώματα που διαχέονται στο χαρτί ενισχύονται από τη στιλπνότητα της ρητίνης αποκαλύπτοντας εικόνες μοναδικές.

Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο αναζωογονητικό, καθώς η Κωστοπούλου καταφέρνει να μεταφέρει στη ζωγραφική επιφάνεια εικόνες φυσικών τοπίων ως αφαιρετικές λήψεις τοπιογραφίας, οι οποίες αφήνονται να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια της φυσικής ροής του χρώματος.

Όπως εύστοχα περιγράφει η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Μαρούλη, “όπως ο πάγος αγκαλιάζει έναν ποταμό το χειμώνα, σταθεροποιώντας την επιφάνειά του, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στο εσωτερικό του να κινείται γεμάτο ζωή και δύναμη, έτσι και οι ζωγραφικές συνθέσεις της Δάφνης Κωστοπούλου στο τελικό τους στάδιο σταθεροποιούνται επιφανειακά μόνο, από τη χρήση εποξικής ρητίνης. Η τεχνική αυτή τη βοηθά να διατηρήσει την αίσθηση των ζωντανών χρωμάτων στα έργα της, κάτω από μία σταθερή, σχεδόν γυάλινη επιφάνεια, και να αφηγηθεί με επιτυχία τις πολυδιάστατες ροές φωτός και χρωμάτων της φύσης”. #MustSee
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών, κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER