Η Φυσική Ροή των Χρωμάτων στην Έκθεση της Δάφνης Κωστοπούλου

Οι φωτογραφίες του καταλόγου ελάχιστα μπορούν να προϊδεάσουν το κοινό για την καθαρότητα, την ευκρίνεια και τη διαφάνεια που διέπει τα έργα της Δάφνης Κωστοπούλου, τα οποία παρουσιάζονται στην ατομική της έκθεση με τίτλο Color Flows, στην γκαλερί Ευριπίδης, έως το Σάββατο 7 Ιουλίου.

Η καλλιτέχνης πρωτοτυπεί, για τα ελληνικά -τουλάχιστον- δεδομένα, χρησιμοποιώντας μελάνια οινοπνεύματος, τα οποία εφαρμόζει σε αδιάβροχο χαρτί που στη συνέχεια καλύπτεται με ρητίνη. Τα εκθαμβωτικά χρώματα που διαχέονται στο χαρτί ενισχύονται από τη στιλπνότητα της ρητίνης αποκαλύπτοντας εικόνες μοναδικές.

Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο αναζωογονητικό, καθώς η Κωστοπούλου καταφέρνει να μεταφέρει στη ζωγραφική επιφάνεια εικόνες φυσικών τοπίων ως αφαιρετικές λήψεις τοπιογραφίας, οι οποίες αφήνονται να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια της φυσικής ροής του χρώματος.

Όπως εύστοχα περιγράφει η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Μαρούλη, “όπως ο πάγος αγκαλιάζει έναν ποταμό το χειμώνα, σταθεροποιώντας την επιφάνειά του, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στο εσωτερικό του να κινείται γεμάτο ζωή και δύναμη, έτσι και οι ζωγραφικές συνθέσεις της Δάφνης Κωστοπούλου στο τελικό τους στάδιο σταθεροποιούνται επιφανειακά μόνο, από τη χρήση εποξικής ρητίνης. Η τεχνική αυτή τη βοηθά να διατηρήσει την αίσθηση των ζωντανών χρωμάτων στα έργα της, κάτω από μία σταθερή, σχεδόν γυάλινη επιφάνεια, και να αφηγηθεί με επιτυχία τις πολυδιάστατες ροές φωτός και χρωμάτων της φύσης”. #MustSee
Αρθρογράφος

Η Αγγελική εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της γνώμη για τα #ΜustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός