Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα»

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη στις 15 Μαρτίου η εκδήλωση «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα», στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου της Ελισάβετ Φιλιππούλη από τις εκδόσεις Floral Books και την Brainfood Εκδοτική.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο και στο πλαίσιο του «Μήνα αφιερωμένου στη γυναίκα», οι προσκεκλημένοι/ες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο σκηνοθέτης Σπύρος Μιχαλόπουλος, μεταξύ της συγγραφέα Ελισάβετ Φιλιππούλη και καταξιωμένων κυριών που έχουν συνεισφέρει και στο βιβλίο με επιστολές τους.

Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, η ηθοποιός και παραγωγός Μιμή Ντενίση, η οικονομολόγος Βίκυ Κουρμούζη-Πράις, αλλά και η Αμερικανίδα φεμινίστρια Geraldine Sharpe-Newton, μαζί με την Ιταλίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Paola Diana, οι οποίες ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνδέθηκε μέσω βιντεοκλήσης με το αμφιθέατρο της εκδήλωσης, καταθέτοντας και τις δικές της σκέψεις για τα θέματα που συζητήθηκαν το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου.

Το πρόσφατο βιβλίο της Ελισάβετ Φιλιππούλη «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα – Ιστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας» αποτελεί μια συλλογή πρωτότυπων επιστολών καταξιωμένων γυναικών από όλο τον κόσμο, ένα συλλογικό έργο που έχει στόχο να δώσει κίνητρο και δύναμη σε άλλες γυναίκες να διεκδικούν άφοβα τα δικαιώματα και τους στόχους τους.

Η Ελισάβετ Φιλιππούλη μετατρέπει αυτές τις επιστολές σε ένα είδος «συλλογικής φωνής» για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων, η προσφυγική κρίση, το ΛΟΑΤ κίνημα, η βία κατά των γυναικών και ο ρατσισμός, η πανδημία του κορωνοϊού.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στο αμφιθέατρο του λαμπερού Μουσείου Ακρόπολης ο εκδότης του βιβλίου Νίκος Χατζόπουλος, ενώ πριν από την έναρξη της συζήτησης απηύθυνε χαιρετισμό ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Matthew Lodge, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Όταν άρχισα την καριέρα μου [το Ηνωμένο Βασίλειο] είχε ελάχιστες γυναίκες  πρέσβεις. Πλέον, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, οι θέσεις των πρέσβεων κατέχονται από γυναίκες. Ακόμη θυμάμαι άλλωστε και τη συμβουλή του Kofi Annan: περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας σημαίνει βήματα προς την ειρήνη, την επίλυση των προβλημάτων και την καλύτερη κατανόηση».

Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις δηλώσεις των συμμετεχουσών και του συμμετέχοντα στο πάνελ της εκδήλωσης:

Μιμή Ντενίση

«Πιστεύω ότι στην εποχή μας η γυναίκα πρόσφυγας είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη γυναίκα και αυτή που πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη. Καμιά διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στο 1922 και στο 2022. Όταν επισκέφτηκα τη Μόρια το 2015 για να δω πώς ζει η γυναίκα πρόσφυγας, τι υφίσταται, τι ονειρεύεται, δεν θα ξεχάσω τη θέληση που έβλεπα στα μάτια τους, σε αυτές τις γυναίκες, που τους ρωτούσα “τι ελπίζετε;” και μου απαντούσαν “δεν ελπίζω, θα φτιάξω νέα ζωή”».

Εύα Καϊλή

«Σε έναν απρόβλεπτο κόσμο που μετασχηματίζεται ραγδαία από την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιακή μετάβαση στην πανδημία και τώρα στη διαχείριση της κρίσης του πολέμου που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, ο ρόλος των γυναικών για τη στήριξη και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας είναι νομίζω σημαντικότερος από ποτέ».

Σία Κοσιώνη

«Εκεί που κατακτά η γυναίκα δικαιώματα, θέσεις, χώρο στην κοινωνία, στον επαγγελματικό στίβο, εκεί έρχεσαι σε μια κατάσταση διαρκούς μπρα ντε φερ. Στην οικονομική κρίση οι πρώτες που ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες ήταν αυτές που αναγκάστηκαν να διαχειριστούν καταστάσεις φτώχειας και ανεργίας στα σπίτια τους, να στηρίξουν τους συζύγους τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους, να στηρίξουν τα σπίτια τους».

Geraldine Sharpe-Newton

«Σε όλη μου τη σταδιοδρομία άκουγα πάντα μέσα μου τη φωνή της Gloria Steinem, η οποία, όταν τη γνώρισα τη δεκαετία του ’70, εκείνο που μου είπε είναι πως όλες οι γυναίκες έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε κάτω από τα φτερά μας μια άλλη γυναίκα, να τη στηρίξουμε, να τη βοηθήσουμε, να την υπερασπιστούμε».

Paola Diana

«Μεγάλωσα στην Ιταλία, με έναν βίαιο πατέρα. Όταν ήμουν μικρή δεν ήξερα και μου φαινόταν ότι αυτό ήταν κανονικό, μου έλεγαν ότι έπρεπε να κρατάω κάτω το κεφάλι, να μην αντιδρώ, να μη διαφωνώ. Όμως αυτό που εγώ σήμερα μαθαίνω στην κόρη μου είναι η σημασία να υψώνει τη φωνή της όταν αισθάνεται πως έχει δίκιο και να μην επιτρέπει να τη φοβίζουν ή να της επιβάλλονται με βία».

Ελισάβετ Φιλιππούλη

«Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί θέλω να δώσω το μήνυμα πως ο κόσμος μας χρειάζεται ένα όραμα το οποίο να στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες. Κάθε γυναίκα, κάθε ιστορία σε αυτό το βιβλίο εκπροσωπεί τις δικές της αξίες, που ταυτόχρονα γίνονται δικές μας αξίες και πυξίδα για έναν πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο κόσμο».

Βίκυ Κουρμούζη-Πράις

«Ο οικονομικός τρόπος με τον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει τις γυναίκες. Συχνά τα προβλήματα των γυναικών ξεχνιούνται. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που να βοηθούν τις γυναίκες. Δεν γίνεται να τις ξεχνάμε ενώ στηριζόμαστε σε εκείνες για να βοηθήσουν σε κάθε είδους κρίση».

Σπύρος Μιχαλόπουλος

«Διδάχτηκα από τις γυναίκες τον σεβασμό, την αγάπη, και την πραγματική ισότητα. Και μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η μητέρα μου και η γιαγιά μου ήρθαν στα τέλη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Βόρειο Ήπειρο. Με τόσες κακουχίες που έζησαν και δεν θυμάμαι ποτέ τη λέξη “κουράστηκα”. Σε αυτές τις γυναίκες είναι αφιερωμένη η εκδήλωση σήμερα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Apivita.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χήρες, Ιδιοκτήτες Σκύλων και Ναρκομανείς δεν Είναι Δεκτοί

Μα τι θα Μπορούσε να Είναι ο Έρωτας, Διοτίμα;

H Θέση της Γυναίκας στις Χώρες της Βόρειας Αφρικής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+