Κέντρο ΑμεΑ “Ο Σωτήρ”: Βήματα Ζωής

Κέντρο ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ"

Κατεβαίνοντας την Πέτρου Συνδίκα κάτω από την Βασιλίσσης Όλγας, αν περιπλανηθείς στη γειτονιά, θα συναντήσεις 10 δομές του Φορέα. Θα ακούσεις μουσικές και τραγούδια από τη μουσικοθεραπεία. Αυτοί οι ήχοι θα σε κάνουν να επιβραδύνεις λίγο το βήμα σου και θα κοντοσταθείς να ακούσεις. Λίγο θα θέλεις για να σιγοτραγουδήσεις κι εσύ μαζί.

Αν είσαι τυχερός, παρακάτω, θα σου σπάσουν τη μύτη οι υπέροχες μυρωδιές του εργαστηρίου της επαγγελματικής κουζίνας, από νοστιμιές άλλοτε γλυκές και άλλοτε αλμυρές. Άλλη μέρα, θα ακούσεις βήματα από τη χοροθεραπεία, πότε γρήγορα και στιβαρά και πότε αργά και νωχελικά, μάλιστα προχωρώντας κάποια μέτρα, θα τους δεις να ξεπροβάλλουν από τη μεγάλη τζαμαρία.

Κέντρο ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ"Παρακάτω, θα βρεις να στεγνώνουν στον ήλιο τα χειροποίητα κασπώ του εργαστηρίου κατασκευών, τα γκρι ή τα γαλάζια και σίγουρα θα σταθείς να παρατηρήσεις με πόση προσοχή τα ετοιμάζουν, διαλέγοντας παράλληλα το σωστό φυτό για το καθένα. Εαν πάλι ακούσεις το γνωστό κουδούνισμα της βιντεοκλήσης, θα καταλάβεις την τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτών να μη χάσουν επαφή με τους ωφελούμενους εξαιτίας του κορωνοϊού, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν από το σπίτι τους.

Πρώτη φορά που βρέθηκα στο Κέντρο ΑμεΑ “Ο ΣΩΤΗΡ”, το 2019, ήταν σαν επισκέπτρια, όπου μιλώντας τώρα, τρία χρόνια αργότερα και σαν εργαζόμενη πλέον, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι η πρώτη εντύπωση είναι πάντα και η σωστή. Τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που συνάντησα τότε, πλέον τα αντικρίζω καθημερινά, και μάλιστα, έγινα κι εγώ μέρος αυτών.

Κέντρο ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ"Δουλεύοντας με άτομα με αναπηρία, για τα άτομα με αναπηρία, μαθαίνεις να διακρίνεις τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Διαπιστώνεις πόσο σημαντικοί άνθρωποι υπάρχουν, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσπαθούν αδιάκοπα, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες να βελτιώσουν τη ζωή τους χωρίς να το βάζουν ποτέ κάτω.

Το Κέντρο ΑμεΑ “Ο ΣΩΤΗΡ” είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας με σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό του, την ειδική και κοινωνική αγωγή, την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ένταξη και την προστατευμένη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες. Στεγάζεται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί σύγχρονες και ευέλικτες δομές ΑμεΑ, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που αφενός εξυπηρετεί την καθημερινή αλληλεπίδραση και αφετέρου προάγει την ανάπτυξη του στοιχείου της αλληλοαποδοχής.

Στη βόλτα σου αυτή, σίγουρα θα συναντήσεις ωφελούμενους μαζί με τους εκπαιδευτές τους να βρίσκονται σε εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες, κάνοντας γυμναστική. Ενδεχομένως να τους δεις να γυμνάζονται σε γκρουπ στα γρασίδια τριγύρω από τις δομές ή να γυρίζουν από το μάθημα κολύμβησης. Άλλοτε μπορεί να τους συναντήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος της κοινωνικής ένταξης, όπου ένας εκπαιδευτής με μια μικρή ομάδα ωφελούμενων βγαίνουν για έναν περίπατο, πίνουν τον καφέ τους και συζητούν, πετυχαίνοντας έτσι την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Κέντρο ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ"Είναι βέβαια πολλά και αυτά που δε θα συναντήσεις, γιατί μια βόλτα σαφώς δεν φτάνει. Θα σε περιμένουμε όμως στα μπαζάρ που διοργανώνουμε ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, όπου όλοι βάζουν τα δυνατά τους για να περάσεις όσο το δυνατό καλύτερα. Εκεί θα βρεις χειροποίητα κοσμήματα και κατασκευές, ιδέες και πακέτα δώρων, ενώ παράλληλα, μπορείς να παρακολουθήσεις δράσεις και δρώμενα, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις που θα σε κάνουν να απορείς γιατί δεν ήρθες νωρίτερα.

Στο Κέντρο ΑμεΑ “Ο ΣΩΤΗΡ” θα συναντήσεις μια μεγάλη ομάδα και – αν μου επιτρέπεται να δανειστώ τον όρο – οικογένεια, τα θεμέλια της οποίας βρίσκονται στο σεβασμό της διαφορετικότητας. Δεν έχει σημασία να ξεχωρίσουμε τους ωφελούμενους από τους εργαζόμενους, ούτε να σταθούμε στις διαφορές της ηλικίας, της εθνικότητας ή των ιδιαίτερων αναγκών του καθενός. Σημασία έχουν μόνο τα χαμόγελα που δεν σβήνουν ποτέ, τα ακούς μόνο να απομακρύνονται όσο ξεμακραίνουν τα λεωφορειάκια που επιστρέφουν τους ωφελούμενους στο σπίτι τους. Γιατί αν μετράει κάτι στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το φως στα μάτια και το χαμόγελο στο πρόσωπο των ωφελούμενων.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Άννα Aνδρουλάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Κέντρο Aποκατάστασης - Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ". Συμμετέχει στην ομάδα της CHEAPART ως Artist Coordinator. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ "Επικοινωνία" του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Επί σειρά ετών εργάστηκε εθελοντικά σε θέσεις ευθύνης αθλητικών διοργανώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης. Ενθουσιάζεται εύκολα, αγαπάει το καλό φαγητό και θέλει να βλέπει το ηλιοβασίλεμα όπου κι αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+