«Ιllustradays»: Μαγική Πύλη στον Κόσμο της Εικονογράφησης

Illustradays

Το «Illustradays», η γιορτή των χρωμάτων και της φαντασίας, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ εικονογράφησης είναι εντυπωσιακό, με πολλούς ξένους προσκεκλημένους, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, την πιο πολύχρωμη βιβλιοθήκη της πόλης, αλλά και μια διεθνή έκθεση εικονογράφησης. Ακόμα και η περιήγηση στις σελίδες του προγράμματος του«Illustradays», που μπορείτε να βρείτε εδώ, αποτελεί μια πρώτη βουτιά στον πολύχρωμο κόσμο του.

«Μεταφορές, αλληγορίες, μνήμες, τεχνικές, χρώματα. Μια σειρά από αισθητικές σκέψεις που καθοδηγούν τις σκέψεις μας πάνω στην αισθητική. Όλες τους ανοιχτά παράθυρα που διαφωτίζουν, σαν αχτίδες από φως».

Εδώ επιλέξαμε να καταγράψουμε κάποιες από τις εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά, όμως περιηγηθείτε στο πρόγραμμα, θα ανακαλύψετε πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις για το ενήλικο κοινό που είναι σίγουρο ότι θα σας κλείσουν το μάτι. Ο τρόπος με τον οποίο τα σχέδια και τα χρώματα αναπαριστούν κόσμους, φανταστικούς και πραγματικούς, αποτελούν μια μαγική πύλη για όλους.

IllustradaysΌπως αναφέρει ο επιμελητής της κεντρικής έκθεσης του φεστιβάλ «Le Immagini Della Fantasia», ο Gabriel Pacheco, οι φιγούρες ανοίγουν μια συζήτηση με το κοινό, κάνουν ερωτήσεις, ψάχνουν νοήματα και εξάπτουν το ενδιαφέρον. «Οι ερωτήσεις είναι άλλωστε ένας τρόπος να ρίξουμε φως σε κάτι όσο ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε την ομορφιά της τέχνης. […] Μεταφορές, αλληγορίες, μνήμες, τεχνικές, χρώματα. Μια σειρά από αισθητικές σκέψεις που καθοδηγούν τις σκέψεις μας πάνω στην αισθητική. Όλες τους ανοιχτά παράθυρα που διαφωτίζουν, σαν αχτίδες από φως».

Αλλά, όπως περιγράφουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές το φεστιβάλ, πρόκειται για μια χρωματιστή και πολύχρωμη γιορτή «για πλάσματα βγαλμένα από βιβλία και έργα τέχνης, καλλιτέχνες που ακονίζουν τα μολύβια τους, experts που μοιράζονται τα μυστικά τους με νέα ταλέντα, και γονείς που ανυπομονούν να συμμετάσχουν στην επόμενη δραστηριότητα μαζί με τα ανήσυχα παιδιά τους».

Κάποιες από τις «επόμενες δραστηριότητες» για «ανήσυχα παιδιά και ανυπόμονους γονείς» αρχίζουν σε λίγες μέρες και οι φόρμες συμμετοχής έχουν ήδη ανοίξει. Σπεύσατε!

 

illustradays

«And then there waslight» με την Gerda Dendooven | 10 Σεπτεμβρίου | 19:00 | Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά (Φουαγιέ) Η performance της Βελγίδας εικονογράφου και συγγραφέα Gerda Dendooven ξεδιπλώνει ένα έργο τέχνης τη στιγμή που φτιάχνεται. Πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, που γεννιούνται μέσα από τζαζ, κλασική ή ποπ μουσική, αλλά και μέσα από την ποίηση ή μια ιστορία. Σε συνεργασία με μουσικούς, η Gerda δημιουργεί εικόνες, που ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

Illustradays«Out of the box» με την Ίριδα Σαμαρτζή | 10 Σεπτεμβρίου  (Σεράφειο) και 17 Σεπτεμβρίου (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) | 11:00-12:30 Μπορεί μια ιστορία να χωρέσει σε μικρά, χαριτωμένα κουτάκια; Η εικονογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του του Ιllustradays 2022 Ίρις Σαμαρτζή δημιούργησε ένα εικαστικό, με έμπνευση από τη θεματική του φεστιβάλ, που είναι φτιαγμένο με πάνω από 15 μικρά και μεγαλύτερα κουτιά. Σε αυτό το εργαστήριο σας καλεί, όμως, να σκεφτείτε τελείως έξω από το κουτί και τελικά να δημιουργήσετε και να γεμίσετε με χρώματα, ιδέες και φαντασία τα δικά σας.

Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για παιδιά 6-10 ετών

Illustradays«Doodling» με τους Sdeviano και Soteur | 11 Σεπτεμβρίου | 11:00-13:00 Doodling, η δημιουργία χαοτικών κόσμων που προκύπτουν από «ασυναίσθητο σχέδιο». Γιατί το κάνουμε; Πού τελειώνει και πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει μια εικόνα; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε παρέα με κάποιον άλλο και να καταργήσουμε το καλλιτεχνικό μας εγώ; Θα τα ανακαλύψετε παρέα με τους Στέφανο Παπαδήμο (Sdeviano) και Σωτήρη Φωκέα (Soteur), δύο καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το doodling σε διάφορες πτυχές της δουλειάς τους: από τη γραφιστική και την εικονογράφηση μέχρι τη ζωγραφική και τα murals.

• Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για παιδιά 9-12 ετών

Illustradays«From being hairless to publishing hairless: Προσωπικές ιστορίες γίνονται κόμικ» με τις Τereza Čechová και Štěpánka Jislová | 11 Σεπτεμβρίου | 17:00-19:00 Όταν η Tereza έχασε όλα της τα μαλλιά γεννήθηκε το κόμικ «Hairless». Πώς είναι να μετατρέπεις το προσωπικό σου τραύμα σε βιβλίο; Η Tereza και η Štěpánka μιλούν για την πρώτη ιδέα, το σενάριο και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων και φτάνουν μέχρι το σχέδιο και τον τύπο χαρτιού του εξωφύλλου του. Εννοείται ότι θα πειραματιστείτε και με τις δικές σας ιστορίες!

Η Tereza Čechová, που σπούδασε δημοσιογραφία και επιστήμες των μέσων ενημέρωσης, βαρέθηκε εδώ και καιρό να φοράει περούκες, αλλά βαριέται επίσης να μιλάει για την αλωπεκία και να απαντά σε περίεργες ερωτήσεις. Μαζί με την κομίστα Štěpánka Jislová, ίδρυσαν την ένωση Laydeez do Comics Praha, που προωθεί το έργο γυναικών συγγραφέων κόμικ.

• Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για εφήβους/ες, νέους/ες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Με τη δημιουργική υποστήριξη του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας. 

Illustradays

«Συναι/no» με τις Genderhood και την Πέρσα Ζαχαριά | 17 Σεπτεμβρίου | 11:00-13:00 Ένα παιχνίδι με τα ναι και τα όχι. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν έννοιες όπως η συναίνεση και ο προσωπικός χώρος. Έτσι, δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δοκιμάζουν να εκφράσουν σταθερά τα ναι τους, να υποστηρίξουν τα όχι τους και να σέβονται τις αντίστοιχες απαντήσεις των άλλων.

Η οργάνωση Genderhood προάγει την έμφυλη ισότητα, η πρώτη στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση έμφυλων στερεοτύπων σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η ζωγράφος-εικονογράφος Πέρσα Ζαχαριά διδάσκει επίσης ζωγραφική σε παιδιά.

• Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για παιδιά 6-9 ετών

Illustradays«Ασήμαντοι πρωταγωνιστές» με την Αγγελική Μπόζου | 17 Σεπτεμβρίου | 18:00-19:00 και 19:00-20:00 Πώς θα σας φαινόταν αν ήσασταν τόσο μικρά πλάσματα που δεν θα μπορούσαν να σας δουν; Αν βρισκόσασταν κάτω από τη μύτη κάποιου και η παρουσία σας προκαλούσε μόνο δυνατά φτερνίσματα; Ώρα να ρίξετε φως στα μικρά και ασήμαντα πράγματα του κόσμου. Θα αφήσετε στην άκρη το μολύβι και θα πιάσετε το ψαλίδι, για να δημιουργήσετε σκιές από χαρτί στη φωτεινή πηγή του προτζέκτορα και να παροουσιάσετε χειροποίητες ταινίες με ασήμαντους πρωταγωνιστές.

Η εικαστικός Αγγελική Μπόζου με το Vlefaro live cinema, ένα μετακινούμενο σινεμά που παρουσιάζει χειροποίητες εικόνες και ζωγραφιές, δημιουργεί πρωτότυπα, διαδικτυακά, εκπαιδευτικά προγράμματα.

• Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για παιδιά 6-10 ετών

«Η μυστηριώδης λίμνη» με τη Lina Dudaite | 17 Σεπτεμβρίου | 14:00-15:00 Στο βιβλίο «Μυστηριώδης Λίμνη» της εικονογράφου και designer Lina Dudaite οι πρωταγωνιστές, ένα γουρουνάκι και μια γενναία αγελαδίτσα, ανακαλύπτουν τα μυστικά που κρύβει ο βυθός της λίμνης, εκεί όπου ζει ένα τέρας με μεγάλα μάτια. Σε αυτό το εργαστήριο θα εξερευνήσεις τον μυστηριώδη κόσμο των λιμνών και θα δημιουργήσεις τη δική σου μυστηριώδη τρισδιάστατη λίμνη.

• Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα και απευθύνεται στη λιθουανική κοινότητα. Για παιδιά 5-12 ετών.

«Μπορείς να βοηθήσεις τον πλανήτη;» με τους Imaginary Rooms, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ | 18 Σεπτεμβρίου | 11:30-20:30 Ποιος είναι ο Εξοικονομούλης; Πώς μπορούμε να φροντίζουμε καλύτερα τον πλανήτη μας; Η ΔΕΗ, beam of light partner του φετινού «Ιllustradays», μαθαίνει στα παιδιά πώς να κάνουν υπεύθυνες επιλογές για τον πλανήτη, παρέα με τους Imaginary Rooms. Και αφού γίνουν και επίσημα «Βοηθοί Εξοικονομούλη», φεύγουν με δώρο έναν αδιάβροχο φακό υπεριώδους φωτός, που κάνει τα πάντα να φαίνονται καλύτερα!». Το δημιουργικό studio Imaginary Rooms απαρτίζεται από τη graphic και character designer Νάντια Στασινού και τον εικονογράφο και street artist Μανώλη Ηλιόπουλο.

• Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση θέσης (από 2/9), για παιδιά 5 έως 12 ετών (15 παιδιά ανά 45’)

+ 3 Εκθέσεις και 1 Βιβλιοθήκη

Le Immagini Della Fantasia | 9-18 Σεπτεμβρίου Μετράει ήδη 40 χρόνια και μας αποκαλύπτει τα θαύματα που κρύβουν τα παιδικά βιβλία. Ταξίδεψε από τη μικρή πόλη Sarmede της Ιταλίας και περιλαμβάνει 100 και πλέον εικονογραφήσεις από 24 καλλιτέχνες. Φέτος, η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τη θεματική του φεστιβάλ «Beam of Light».

Behind the Book | 9-18 Σεπτεμβρίου Ένα χορταστικό αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική εικονογράφηση μέσα από πολύ αγαπημένα και βραβευμένα βιβλία. Μια έκθεση που συγκεντρώνει σκέψεις, αστείες ιστορίες, ιδέες, μουντζούρες και προσχέδια, βάζοντάς μας μέσα στο εργαστήριο και το μυαλό 52 Ελλήνων εικονογράφων.

Beam of Light | 9-18 Σεπτεμβρίου 34 διαφορετικές ερμηνείες για το φως. Το φετινό ανοιχτό κάλεσμα του «Ιllustradays» ανέδειξε 34 έργα από 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Διαφορετικές τεχνικές, προσεγγίσεις και ιστορίες συνθέτουν μια πρωτότυπη έκθεση που ξεκινάει από τη ρίζα της ίδιας της λέξης illustration. Λέξη η οποία προέρχεται από τη λατινική illustrare, που σημαίνει «δίνω φως, κάνω κάτι πιο φωτεινό, διαφωτίζω». Τα έργα διαγωνίζονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για τρία σημαντικά βραβεία.

illustradaysΑνοιχτή Βιβλιοθήκη | 9-18 Σεπτεμβρίου Με παιδικά βιβλία μεταφρασμένα στα ελληνικά, βιβλία χωρίς λέξεις, βιβλία που έχουν σχεδιάσει οι εικονογράφοι που θα συναντήσεις στις εκθέσεις, στις ομιλίες και στα εργαστήρια του φεστιβάλ, βιβλία ακόμα και για ενήλικες, στον χώρο της μπορείς να περάσεις όλη σου την ημέρα! Σε συνεργασία και με τη βιβλιοθήκη «We Need Books», την πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας που λειτουργεί και ως Κοινοτικό Κέντρο.

***

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων: Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144, Αθήνα | Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 18:00-20:30 – 10-18 Σεπτεμβρίου 11:00-20:30 | Δωρεάν είσοδος | Διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ (είσοδος από την Πειραιώς) | Οι χώροι είναι προσβάσιμοι με αμαξίδιο, τα επιμελητικά κείμενα των εκθέσεων είναι διαθέσιμα σε γραφή braille, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ώρες

*Οι εκδηλώσεις «And then there was… light» στις 10/09 και «Out of the box στις 17/09 πραγματοποιούνται στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

10+1: Η Παιδική Agenda της αθηΝΕΑς

«Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες»: Το Best Seller (ξανά)Σπάει Ταμεία. Δικαίως;

Συναυλίες τον Σεπτέμβριο: Κλείνουμε Εισιτήρια!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO, που κυκλοφορεί ένθετο στο Βήμα. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+