Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης διασώθηκε από ποινική καταδίωξη για αξιόποινες πράξεις που δεν είχαν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, αφού η πλειοψηφία της Βουλής, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά αλληλεγγύης, αποφάσισε να μην άρει τη βουλευτική του ασυλία και να μη λογοδοτήσει ενώπιον του φυσικού του δικαστή.

Ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συμπεριφέρεται σαν να έχει κατέβει από τα βουνά, εξακολουθεί να αποτελεί παράδοξο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εξακολουθεί να παρανομεί και να χλευάζει ταυτόχρονα τους νόμους του κράτους, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής του μέσου, συνετού, δημοκρατικού ανθρώπου. Σε ό,τι κάνει, έχει δίπλα του φίλους, ανθρώπους “απλούς”, “καθαρούς”, “τίμιους” που δεν είναι ρουφιάνοι κ.ο.κ. Ιστορία οι παρέες.

Ιεράρχες και απλοί κληρικοί της ελλαδικής εκκλησίας καλούν τους πιστούς σε ανυπακοή στους νόμους του κράτους, κηρύσσοντας λόγο άλογο και αυτάρεσκο, εκθέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, όχι μόνο το ποίμνιο, αλλά και συνολικά την κοινότητα. Δεν βαριέσαι όμως. Τον γιόρτασαν με “την επιβαλλόμενη λαμπρότητα” τον Άγιο Δημήτριο; Αυτό είναι που μετράει. Δεν φόρεσαν μάσκα, δεν κράτησαν αποστάσεις, μάζεψαν τον κόσμο για να προσκυνήσει και αυτό είναι που μένει τελικά. Ιστορία οι παρέες.

Oι παρέες. Το άλλοθι για κάθε τι που μας κρατάει πίσω, για κάθε πλήρωση της ματαιοδοξίας και του φιλοτομαρισμού που αδιαφορεί για την κοινωνία και τα πάθη της.

Συνδικαλιστές γιατροί, περιφρονώντας και ακυρώνοντας στην πράξη τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων τους, που κάνουν τη δουλειά τους υπό αντίξοες συνθήκες, πραγματώνοντας την ατομική τους ευθύνη με τρόπο απαράμιλλο, κάλεσαν δημόσια και πανηγυρικά τα μέλη των ενώσεών τους σε μαζική συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κι αυτό συμβαίνει τώρα στην Θεσσαλονίκη της πανδημίας! Όμως οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες και οι πολιτικές επιδιώξεις προηγούνται της φονικής πανδημίας θα μου πείτε. Ιστορία οι παρέες.

Πίσω από τις περιπτώσεις που ιστορήθηκαν και τόσες άλλες, που δεν χωρούν σε αυτό το σημείωμα, ένας είναι ο κοινός παρονομαστής: οι παρέες. Το άλλοθι για κάθε τι που μας κρατάει πίσω, για κάθε πλήρωση της ματαιοδοξίας και του φιλοτομαρισμού που αδιαφορεί για την κοινωνία και τα πάθη της.

Αυτό λοιπόν είναι που θα μας σώσει αν τελικά σωθούμε: η ατομική ευθύνη, όχι η μία, αλλά οι δέκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες.

Απέναντι στέκεται αγέρωχη, ωφέλιμη και ευεργετική για την κοινωνία η συναίσθηση της ατομικής ευθύνης, η πιο ευαίσθητη κοινωνικά και αλτρουιστική ανθρώπινη στάση. Η συναίσθηση ότι μόνος του ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί και κάτι παραπάνω, ακόμη κι αν το κράτος δεν τα καταφέρνει τόσο καλά όσο θα προσδοκούσε. Αυτό λοιπόν είναι που θα μας σώσει αν τελικά σωθούμε: η ατομική ευθύνη, όχι η μία, αλλά οι δέκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Γιατί, με τον άλλο τρόπο, με τις παρέες και τις ιστορίες τους, τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης. Μαχόμενος δικηγόρος από το 1993, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τα τελευταία 4 χρόνια παρέχει νομικές υπηρεσίες στο project του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο σε εξέλιξη στην χώρα. Τα τελευταία χρόνια, από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Δράσης, συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων και επεξεργασίας των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών λύσεων για την επανεκκίνηση της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας, με αρθρογραφία αλλά και συμμετοχή σε πολιτικές και επιστημονικές ημερίδες. Υπερασπίζεται τις ιδέες της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομίας της αγοράς και της ανοιχτής κοινωνίας. Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2019. Είναι διοικητής της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Οδικών Τελών και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+