Καρπενήσι: Τα Βουνά Είναι Εκεί Και Σας Περιμένουν

Ο τόπος όπου ο χρόνος διαστέλλεται. Έχεις την αίσθηση ότι μπορεί να είσαι στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Ένα μέρος όπου το καθετί δείχνει να είναι εκεί από πάντα. Η φύση είναι ο οδηγός και όλα κινούνται γύρω από εκείνην. Το Καρπενήσι και όλος ο νομός Ευρυτανίας έχει καταφέρει να γίνει τόσο ελκυστικός προορισμός ώστε να γεμίζει με κόσμο και το καλοκαίρι. Πολλοί επιλέγουν πια το βουνό αντί για τη θάλασσα.

Τα ελατοσκέπαστα βουνά, τα ποτάμια που με τον ήχο τους προσφέρουν απλόχερα το σάουντρακ της περιοχής, τα φαράγγια που αγριεύουν το βλέμμα. Αν μάλιστα χωθείς μέσα τους, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της προσωρινότητάς μας και επιβεβαιώνεις την επιθυμία σου για ζωή.

Οι σταλακτίτες στο φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι κάποια εκατομμύρια χρόνια. Μία σταγόνα τους η ζωή μας όλη. Τέλεια αίσθηση για να χαλαρώσεις και να αφεθείς στη γαλήνη της φύσης και στην ευλογία που προσφέρει το πράσινο με το γαλάζιο του ουρανού.

Εδώ δεν ακούς τζιτζίκια, αλλά το θρόισμα των φύλλων από τα έλατα, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που τα κάνει ο άνεμος να κινούνται ελαφρά και να προσφέρουν αυτήν την ηχητική, χαλαρωτική διάθεση.

Η δροσιά είναι παντού. Στη σκιά θέλεις φούτερ και μπουφάν, το βράδυ πάπλωμα. Ο ήλιος είναι δυνατός και αν περπατάς το πρωί και το μεσημέρι θέλει αντιηλιακό, καπέλο και άφθονο νερό. Βρύσες παντού. Τα νερά κατεβαίνουν από τις πηγές και τρέχουν σε όλα τα χωριά και όχι μόνο.

Τα μονοπάτια είναι για όλους. Έχει μεγάλο δίκτυο που είναι σχεδιασμένο και με εξαιρετική σήμανση. Και όπου δεν έχει, τα νέα παιδιά που αγαπούν το βουνό και τον τόπο τους ξεκινούν και τα ανοίγουν. Όπως ο Δημήτρης Ελευθερίου και η παρέα του στο Μεγάλο Χωριό. Εκεί, με αφορμή τον αγώνα ορεινού τρεξίματος το “Καλιακούδα Trail”, έφτιαξαν και άνοιξαν μονοπάτια που θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον και για όλους όσους έχουν διάθεση να γνωρίσουν τα βουνά και τη φύση.

Στα χωριά, οι καμπάνες ακούγονται ευχάριστα και δεν έχεις ανάγκη από ρολόι. Υπάρχει κόσμος που επιστρέφει το καλοκαίρι αλλά και πολλοί που επιμένουν να ζουν ακόμα στα χωριά τους. Αυτάρκεις από τρόφιμα και με πρόβλεψη για ξύλα για το χειμώνα, δεν έχουν κανέναν ανάγκη.

Ή μήπως έχουν; Υπάρχει καλή διαχείριση από την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλά θέματα και ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας και της διάνοιξης δρόμων. Θα βοηθήσει μελλοντικά να υλοποιηθεί και το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη που πριν από πολλά χρόνια είχε σχεδιάσει ένα δρόμο που να ξεκινάει πριν τη Λαμία και να φτάνει στο Καρπενήσι.

Τα βουνά είναι εκεί και θα περιμένουν. Σε πολλά χωριά υπάρχουν ελάχιστοι κάτοικοι. Είναι σκαρφαλωμένα σε γκρεμούς και σκέφτεσαι ότι μάλλον κάποιος τα έφτιαξε για σκηνικό. Δύσκολα θα βρεις κάτι να σε ενοχλεί αισθητικά στην Ευρυτανία. Δεν έχει και τη ξέφρενη ανάπτυξη που άλλαξε την εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι και μακριά. Είναι και οι άνθρωποι της που έχουν περάσει πολλά. Εδώ ξέρουν τι σημαίνει εμφύλιος και δεν το συζητάνε ούτε για πλάκα. Υπέφεραν όλοι. Ανεξαιρέτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Αυτό το αισθάνεσαι από τον τρόπο που έχουν φτιάξει τα μνημεία και έχουν ελέγξει τη μυθολογία της ιστορίας.

Όσον αφορά τα αξιοθέατα, το φαράγγι του Πάντα Βρέχει είναι εύκολο και μπορείτε να το ζήσετε με τη συνοδεία της Trekking Hellas, κάνοντας βουτιές στα δροσερά και πεντακάθαρα νερά του ποταμού. Η Μαύρη Σπηλιά έχει ένα ωραίο μονοπάτι και λίγο πριν φτάσετε έχει μία βάθρα που καλό θα είναι να την επιλέξετε για μια βουτιά. Εκεί θα νιώσετε τι σημαίνει ψυχρολουσία, όταν όμως βγείτε θα έχετε ενέργεια και διάθεση και θα έχετε αφήσει μέσα όλη την αρνητικότητα και την ένταση που πιθανώς θα κουβαλάτε.

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιότισσας είναι σκαρφαλωμένο στο βράχο. Εξαιρετική θέα έχει και από απέναντι από το καμπαναριό. Κάντε τα λίγα ανηφορικά μέτρα και βγάλτε εικόνες που θα σας συνοδεύουν στο μέλλον.

Όσο για τη γαστρονομία, έχει πολλές αναφορές. Τα τοπικά προϊόντα που είναι τα τυριά, το μέλι, οι μαρμελάδες, οι χυλοπίτες, ο τραχανάς και το τσάι του βουνού είναι υπέροχα και αξίζει να τα πάρετε μαζί σας. Εστιατόρια που έχουν καλό φαγητό θα βρείτε στον Άγιο Νικόλαο στο Casa di Neve (και με εξαιρετικό πρωινό για όσους μείνουν), στον Άγιο Αθανάσιο στο Μεγάλο Χωριό, στην Αντιγόνη στο Κρίκελο. Στην πόλη του Καρπενησίου έχει ξενοδοχεία όπως η Ελβετία και το Lecadin που είναι προσιτά και διαχρονικά. Το Montana για πιο απαιτητικούς. Διαμονή θα βρείτε σε όλα τα χωριά.

Δραστηριότητες για παιδιά (για ψαγμένους γονείς) θα βρείτε στη Νηνεμία. Το δε Αθλητικό Κέντρο που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και πέντε από το Καρπενήσι, είναι ένα τεράστιο δώρο για την περιοχή και για όσους ονειρεύονται να κάνουν προπόνηση σε ιδανικές συνθήκες. Αξίζει ακόμη κι αν δεν είστε πρωταθλητές να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Πολλές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κάνουν προετοιμασία και πάμπολλοι δρομείς.

Όλοι οι ελίτ αθλητές μεγάλων αποστάσεων έχουν πατήσει τα άγια χώματα του Καρπενησίου και έχουν χύσει τόνους ιδρώτα. Αλλά όλοι έχουν δικαιωθεί για την επιλογή τους. Κάποια μέρα θα συνεννοηθούν και θα κάνουν και κοινή προετοιμασία όλοι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων της Ελλάδας. Το χωμάτινο στάδιο, το ταρτάν που είναι γεμάτο μπαλώματα, αλλά έχει την αύρα του, τα γύρω μονοπάτια, ακόμη και η άσφαλτος είναι ωραία. Ο Σεραφείμ είναι ο φύλακας άγγελος του Κέντρου και ο άνθρωπος που ξέρει πόσα οφέλη προσφέρει ο αθλητισμός.

Εξαιρετική περίοδος για επίσκεψη στην περιοχή είναι το φθινόπωρο. Αξίζει να αφιερώσετε ίσως και κάτι παραπάνω από ένα long weekend. Να έρθετε με διάθεση για περπάτημα. Αναζητήστε κάτι παραπάνω από όσα βλέπετε. Τα βουνά είναι εκεί και σας περιμένουν. Ήταν πάντα εκεί. Αυτό είναι το μαγικό με τη φύση. Είναι εκεί και μας περιμένει να τη γνωρίσουμε, να γίνουμε ένα μ’ εκείνη. Να πάρουμε λίγη από την αιωνιότητά της.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+