Κρυπτοδίκτυα: Μια Νέα Αρχιτεκτονική του Διαδικτύου

“Η διάθεσή μου είναι τέτοια ώστε, αν με πιέζεις προς κάτι που νομίζεις ότι αποτελεί αδυναμία, τότε θα μετατρέψω αυτή την αντιληπτή αδυναμία σε δύναμη.” Η φράση αυτή ανήκει στο μεγάλο μπασκετμπολίστα Michael Jordan και με τα λόγια αυτά επέλεξε να ανοίξει την πρόσφατη εκδήλωση της Endeavor Greece για το συναρπαστικό, αλλά μάλλον παρεξηγημένο κόσμο των κρυπτοδικτύων και κρυπτονομισμάτων ο Μάρκος Βερέμης, Managing Director στην Cambridge Associates και επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας στο χώρο του crypto και του blockchain από τον Ιανουάριο του 2018.

Ο κ. Βερέμης ανέλαβε χρέη οικοδεσπότη στην εκδήλωση, η οποία ανέδειξε μια σειρά από ενδιαφέρουσες πτυχές για το παρόν και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και των κρυπτοδικτύων γενικότερα, το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι προσδοκίες των “ευαγγελιστών” του cryptospace που παραλληλίζουν τις εξελίξεις στο χώρο με την αυγή του διαδικτύου σε ό,τι αφορά την επίδραση που θα έχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, αλλά και αναφορές στις πιο σκοτεινές πλευρές της τάσης αυτής.

Για να καταλάβουμε μέρος της παρεξήγησης γύρω από τα κρυπτοδίκτυα δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, τα κρυπτοδίκτυα εξισώνονται με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία με τη σειρά τους εξισώνονται με το Bitcoin, η ιλιγγιώδης πορεία του οποίου προς τα πάνω και προς τα κάτω τα προηγούμενα χρόνια ευθύνεται σ’ ένα βαθμό για τη δυσφήμηση μιας ολόκληρης τεχνολογίας.

Η συζήτηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, μια χώρα που έχοντας βιώσει μια τόσο βαθιά και πολυετή οικονομική κρίση έχει πολλά να κερδίσει στρέφοντας την προσοχή της σε πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες, που όμως συχνά συνεπάγονται μια υψηλή δόση ρίσκου. Η Ελλάδα και ο χώρος του crypto έχουν άλλωστε ως κοινό το γεγονός ότι είναι “υποτιμημένα αουτσάιντερ”, αστειεύτηκε ο κ. Βερέμης.

Μια Νέα Αρχιτεκτονική του Διαδικτύου

Για να καταλάβουμε μέρος της παρεξήγησης γύρω από τα κρυπτοδίκτυα δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, τα κρυπτοδίκτυα εξισώνονται με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία με τη σειρά τους εξισώνονται με το Bitcoin, η ιλιγγιώδης πορεία του οποίου προς τα πάνω και προς τα κάτω τα προηγούμενα χρόνια ευθύνεται σ’ ένα βαθμό για τη δυσφήμηση μιας ολόκληρης τεχνολογίας.

Με στόχο να ξεδιαλύνουμε μια και καλή μια σειρά από τέτοιες παρεξηγήσεις (άλλωστε το Bitcoin δεν είναι παρά μια συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας του blockchain), ο David Fauchier, Chief Investment Officer της Cambrial Capital που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στο cryptospace βάλθηκε να εξηγήσει τι εστί crypto και blockchain και γιατί αξίζουν την προσοχή και το χρόνο μας.

Η μεγάλη παρεξήγηση στο “branding” του crypto είναι ότι οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε ακούσει για κρυπτονομίσματα και κάπου εκεί υποθέτουμε ότι τελειώνει η συζήτηση. Όμως, ο χώρος του crypto είναι κάτι πολύ ευρύτερο, είναι μια νέα αρχιτεκτονική για τον σχεδιασμό υπηρεσιών στο διαδίκτυο, γι΄ αυτό άλλωστε συνδέεται με αυτό που αποκαλούμε Internet 3.0 και αφορά το επόμενο “κεφάλαιο” στην ιστορία του διαδικτύου.

Πώς δουλεύουν τα κρυπτοδίκτυα; Σύμφωνα με τον κ. Fauchier, δεν έχει και τόση πολύ σημασία το πώς, αλλά το γιατί μας είναι χρήσιμα. “Δε χρειάζεται να ξέρετε πώς λειτουργεί μια μηχανή αυτοκινήτου για να αντιληφθείτε την αξία της. Τη γνωρίζετε γιατί χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο.” Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε για το cryptospace είναι ότι πρόκειται για μια νέα αρχιτεκτονική που σταδιακά θα βοηθήσει στο να λύσουμε μια σειρά από προβλήματα που συναντούμε στο διαδίκτυο.

Από τα Νεοϋορκέζικα Ταξί στο Bitcoin

Τα κρυπτοδίκτυα είναι ένας θεμελιωδώς διαφορετικός τρόπος να οργανώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Είναι μια νέα μέθοδος θέσπισης και επιβολής κανόνων που δεν εξαρτάται από μια κεντρική αρχή διαχείρισης ή επιτήρησης, αλλά αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνολογίας για να καταγράφονται και να εκτελούνται συναλλαγές πάσης φύσεως, μέσα από μια δομή που είναι φτιαγμένη για να εμπνέει στους συναλλασσόμενους εμπιστοσύνη.

O κ. Fauchier φέρνει ένα παράδειγμα για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε για τι μιλάμε. Φέρτε στο νου σας τα ταξί της Νέας Υόρκης – τουλάχιστον κατά την προ-Uber εποχή. Για να μπορέσει κάποιος να οδηγεί ταξί στην πόλη έπρεπε να προμηθευτεί ένα από τα περίφημα “medallions”, μια άδεια ταξί που είχε ένα συγκεκριμένο αρχικό (υψηλό) κόστος, και η οποία μπορούσε να αφαιρεθεί αν ο οδηγός προέβαινε σε παραπτώματα, από τη σχετική ρυθμιστική αρχή.

Οι οδηγοί και οι επιβάτες είναι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο ταξί της πόλης και κινητροδοτούνται , με τη βοήθεια της κεντρικής αρχής που τους ωθεί να τηρούν τους υφιστάμενους κανόνες, ενώ η προσφορά των αδειών ελέγχεται από την ίδια αρχή. Τα περίφημα “tokens” που διακινούνται σε ένα κρυπτοδίκτυο είναι λίγο σαν τα medallions των ταξί της Νέας Υόρκης, υπό την έννοια ότι αποτελούν το “νόμισμα” του εκάστοτε δικτύου.

Σε αντίθεση τώρα με το δίκτυο των ταξί που το κυβερνά μια κεντρική αρχή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο διαδίκτυο κανόνες δεν υπάρχουν, ούτε και κάποιος που να είναι σε θέση να τους επιβάλει. Πόσα προβλήματα μέσα στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να λυθούν άραγε, αν υπήρχε η δυνατότητα να επιβληθούν κανόνες από την ίδια την αρχιτεκτονική ενός δικτύου; Ένα κρυπτοδίκτυο που θα ήταν σε θέση να διασφαλίσει ότι τα κίνητρα όλων των εμπλεκόμενων παικτών είναι ευθυγραμμισμένα και ότι αμφότεροι μπορούν να ανταμειφθούν για τη συνεισφορά τους στις σχετικές συναλλαγές;

Η απάντηση είναι πολλά και εκεί έγκειται η τεράστια δυνητική σημασία των κρυπτοδικτύων για το αύριο του internet. Αν μάλιστα τα κρυπτοδίκτυα είναι πραγματικά ένας βιώσιμος και χρήσιμος τρόπος για την παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο, τότε τα κρυπτονομίσματα είναι ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον asset class, στο οποίο μπορεί κανείς, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να επενδύσει.

Αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο του πάνελ που ακολούθησε την τοποθέτηση του David Fauchier, για το οποίο θα σας γράψουμε στο επόμενό μας αφιέρωμα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+