Life in Space ή Εκεί Όπου το Διάστημα Γίνεται Επισκέψιμο

life in Space

Διαστημικές αποστολές, τηλεσκόπια, ιστορικές διαστημικές στιγμές, διαστημικές στολές, space food και πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούν μέρη της διαστημικής έκθεσης «Life in Space», που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος και να κάνει το μάθημα της αστρονομίας πιο ελκυστικό και βιωματικό.

life in Space

Όλες οι Απαντήσεις σε μια Έκθεση

Σε συνεργασία με το Marshall Space Flight Center της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το The U.S. Space & Rocket Center και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI), η έκθεση «Life in Space» δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν άτομα όλων των ηλικιών,  όπως γιατί είναι σημαντική η διαστημική έρευνα, πώς είναι η ζωή των αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό, ποια είναι η λειτουργία που επιτελούν οι δορυφόροι και πώς αισθάνονται οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης, η συζήτηση  επικεντρώθηκε τόσο στην κατανόηση σχετικά με το τι κερδίζουμε από την εξερεύνηση του διαστήματος, στην αποστολή Delos, γιατί είναι σημαντική η προστασία της Γης ως βιώσιμου πλανήτη και κατά πόσον ο πλανήτης Άρης θεωρείται λύση, αλλά και γιατί κάποιος να θέλει να γίνει αστροναύτης αποκτώντας τη διαστημική εμπειρία και ακολουθώντας το space training.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην αίθουσα προβολών, παρουσιάζονται καθημερινά το ντοκιμαντέρ του Ξ. Μουσά για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, βίντεο της ΝASA για την αποστολή Juno στον Δία και τους δορυφόρους του, η Μυθωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, καθώς και άλλα σημαντικά βίντεο για το διάστημα.

Δράσεις και Αντιδράσεις

Η έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια βιωματική εμπειρία. Πέρα από τα μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, τις διαστημικές στολές και τα πιστά αντίγραφα σκαφών, ξεχωρίζει και για το διαδραστικό μέρος της, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν όλα όσα βιώνουν οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, ειδικά στον προσομοιωτή που χρησιμοποιείται στο Space Camp του «THEU.S. SPACE&ROCKETCENTER» της Αλαμπάμα, που αποτελεί ένα από τα highlights.

life in Space

Εικονική Πραγματικότητα

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και των ειδικών γυαλιών (VR) θα ανακαλύψετε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται 400 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το F18 PILOT SIMULATOR προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία χειρισμού του F18, ενώ έχετε την ευκαιρία να δοκιμαστείτε ως πιλότος διαστημικού λεωφορείου στο διαδραστικό έκθεμα LAND THE SHUTTLE.

Μην παραλείψετε να αφιερώσετε χρόνο στην έκθεση αστροφωτογραφίας, στην οποία συμμετέχουν πενήντα αστροφωτογράφοι, ερασιτέχνες αστρονόμοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους επίγεια νυχτερινά τοπία, γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη αστέρων, κομήτες, πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, αλλά και αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων φωτογραφημένο κάτω από τον πολικό αστέρα.

Την έκθεση αστροφωτογραφίας συμπληρώνουν μια συλλογή φωτογραφιών του Θεοφάνη Ματσόπουλου, αστροφωτογράφου που ειδικεύεται στη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών πλανηταρίου, στην οποία έχει φωτογραφίσει τηλεσκόπια του Αμερικανικού Αστεροσκοπείου (NSF/AURA – Noirlab) στις ΗΠΑ και στη Χιλή, και μια ακόμη συλλογή φωτογραφιών του Αδριανού Γολέμη, γιατρού στελεχωμένων διαστημικών αποστολών και επιτυχόντα στην ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών 2022, ο οποίος έχει καταγράψει στιγμιότυπα από τη ζωή αστροναυτών της ESA (European Space Agency) πριν από εκτοξεύσεις με το Σογιούζ MS-13 και μετά από αφίξεις τους στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Life in Space» πραγματοποιείται, επίσης, σειρά θεματικών ομιλιών από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες στα πεδία της αστρονομίας, της αστροφυσικής, της διαστημικής φυσικής και της κοσμολογίας.

Πιο συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου, η δρ Όλγα Συκιώτη, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα αναφερθεί στη Σελήνη, την πρώτη στάση στο ταξίδι μας προς τ’ άστρα. Αργότερα μέσα στο μήνα (19 Δεκεμβρίου), ο δρ Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει τα δεδομένα από την εξερεύνηση του διαστήματος και τα πρακτικά οφέλη για την ανθρωπότητα. Στις 9 Ιανουαρίου, ο δρ Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα μας εισάγει στη σύγχρονη κοσμολογία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χριστούγεννα 2023 | Εκδηλώσεις Παντού

Κανέλλα Αράπογλου | «Η Πραγματική Ομορφιά Bρίσκεται στην Aνθεκτικότητα…»

Γεωργία Μανιάτη: Όταν Μιλάνε οι Μηχανές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+