Στη Λήμνο με την Let’s Ferry: Tο Nησί με τα Πολλά Πρόσωπα

Λήμνος

Αποτελεί από μόνο του μία κατηγορία. Δε θυμίζει κανένα άλλο νησί. Η Λήμνος είναι μέσα στο πέλαγος φτιαγμένη για να προσφέρει στιγμές ηρεμίας και γαλήνης.

Με πολλά χωριά διάσπαρτα που το καθένα έχει και κάτι διαφορετικό. Με παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Με τη γαστρονομία να οδηγεί τον τουρισμό. Ένα νησί κιτρινοσταχτύ, που θα γίνει σύντομα πρότυπο για τη σωστή ανάπτυξη του και την ισορροπία ανάμεσα σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό.

Με πολλές πρώτες ύλες να παράγονται δίπλα τους, τα περισσότερα εστιατόρια κάνουν πράξη αυτό που γίνεται μία παγκόσμια τάση. Το #HundrendMileDiet που προωθεί την ιδέα να μαγειρεύουν με προϊόντα από ό,τι υπάρχει πιο κοντά τους. Η Λήμνος ήταν πάντα ένας τόπος παραγωγής που πρόσφερε πρώτες ύλες από την αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και ό,τι γίνεται οικιστικά είναι εναρμονισμένο στην αισθητική και παράδοση του τόπου. Με τα πετρόκτιστα να κυριαρχούν. Ειδικά στα πολλά μικρά χωριά που είναι μακριά από τη Μύρινα ή το Μούδρο.

Η Λήμνος έμεινε πολλά χρόνια στη σκιά του στρατού. Έγινε για πολλούς ο τόπος όπου πέρασαν κομμάτι της θητείας τους. Ένα μερίδιο ευθύνης είχε και η δύσκολη πρόσβαση. Τα πλοία όμως αυξήθηκαν και μπήκαν στη γραμμή νεότερα και πιο γρήγορα. Η Αθήνα μέσω Λαυρίου ήρθε πιο κοντά. Η Καβάλα σε δυόμισι ώρες. Συχνές αεροπορικές συνδέσεις υπάρχουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΛήμνοςSurf Club Keros

Μαζί με την αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών άρχισαν να συντονίζονται και οι ξένοι επισκέπτες. Το Κέρος με το Surf Club άνοιξε μία καινούργια αγορά. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ επισκεπτών με οικονομική άνεση που θέλουν να ζήσουν με τη θάλασσα και τον αέρα και με διαμονή σε ένα περιβάλλον που έχει κάτι πραγματικά μοναδικό.

Δίπλα τους είναι ένα φυσικό φαινόμενο, οι Αλυκές που είναι από τα πιο επισκέψιμα σημεία στο νησί, γιατί είναι υπέροχες οι εικόνες που προσφέρουν. Μία μεγάλη περιοχή με αλάτι που είναι ιδανική για φωτογράφιση. Περιοχή Natura, προστατευόμενη. Μία ακόμη πλευρά της Λήμνου.

Τα Οινοποιεία

Λήμνος Οινοποιείο EvanteΤα οινοποιεία είναι πολλά. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Θα γίνουν και άλλα στο μέλλον γιατί η αγορά κατευθύνεται στο καλό εμφιαλωμένο κρασί. Αυτό έχει εντοπίσει και ο Γιώργος Ελιάς και επενδύει στο περιεχόμενο και σε υποδομές. Δημιουργούν στο Οινοποιείο Evante μία σειρά από εξαιρετικά κρασιά με βάση το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, αλλά και με Ασύρτικο. Με διαφορετική οινοποίηση. Κάνουν ωραία κρασιά που βρίσκουν χαρούμενους αποδέκτες.

Για το επόμενο καλοκαίρι ετοιμάζει ένα καινούργιο χώρο στο Λειβαδοχώρι που θα υποδέχεται επισκέπτες για γευσιγνωσία και για τη δυνατότητα να ζήσουν όλη την εμπειρία του αμπελώνα και του κρασιού. Με σύγχρονες ετικέτες και κρασιά που τιμούν τον τόπο τους, το Evante δείχνει το δρόμο για το πως μπορεί να γίνει η Λήμνος προορισμός για Οινικό τουρισμό.

Ωραία προσέγγιση έχει και ο Γκαράλης με τη ρετσίνα orange να ξεχωρίζει και κρασιά με ιδιαίτερη οινοποίηση. Το παλεύει για να προσφέρει κάτι διαφορετικό και τα καταφέρνει. Όμως και το “Natural” του Σαββόγλου – Τσοβόλα είναι μία εξαιρετική πρόταση που εξάγεται και με καλόγουστη ετικέτα πολύ διαφορετική από τη γενικότερη προσέγγιση των υπόλοιπων κρασιών του οινοποιείου.

Γαστρονομικά Ζητήματα

ΛήμνοςΣτη γαστρονομία η Λήμνος έχει κάνει πολλά βήματα. Θα βρεις ό,τι ποθεί η ψυχή σου. Από τα Ριζά στη Μύρινα που είναι από μόνο του το εστιατόριο λόγος για να ταξιδέψεις στο νησί.

Εξαιρετικά πιάτα με βάση πρώτες ύλες που καλλιεργεί σε μποστάνια ο σεφ Λουκάς Μάιλερ ή που φέρνει από σημεία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων (το #ΗundredMileDiet που αναφέραμε). Με λίγα τραπέζια, εξαιρετικό σέρβις και με μία ατμόσφαιρα που σέβεται το χρόνο και τις γευστικές ανάγκες των πελατών του.

Δοκιμάστε ό,τι προτείνει ο σεφ ως πιάτο ημέρας, καθώς είναι φρέσκο και το φτιάχνει εκείνη τη στιγμή. Ο Πάνος Ιορδάνου προτείνει κρασιά που δένουν με τις επιλογές του φαγητού, έχοντας ως βάση κάποιους οινοποιούς από τη Λήμνο και επιλεγμένα κρασιά από όλη την Ελλάδα που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Τα γλυκά είναι η ευχάριστη έκπληξη που έρχεται να ολοκληρώσει την εμπειρία σας.

ΛήμνοςΟ Mandela στη Λήμνο

Σε ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο, που όταν περπατάς νιώθεις ότι κάνεις διαδρομή στο χρόνο, στις Σαρδές, θα πέσεις πάνω σε μία ταβέρνα με το ευφάνταστο όνομα Μαντέλα. Οι εξηγήσεις είναι ότι παραπέμπει στον Nelson Mandela (λόγω του ότι έζησε στη Νότια Αφρική ο ιδιοκτήτης). Παλιά ταβέρνα, στην οποία μπήκε και το νέο αίμα, ο Γιάννης Τριανταφύλλου, και έφερε άλλον αέρα.

Έντιμο ό,τι προσφέρει σε πιάτα και είναι εμπειρία να περάσεις χρόνο στο μαγαζί που είναι μακριά από τα περισσότερα χωριά, αλλά τόσο κοντά στην ελληνική κουλτούρα του φαγητού όταν βγαίνουμε έξω. Τα παιδιά στο σέρβις το διασκεδάζουν, παρόλο που σερβίρουν μπορεί και 500 άτομα κάποιες μέρες, και ο Νίκος που ξέρει από κρασί σε οδηγεί στις σωστές επιλογές. Προτείνει κρασιά της Λήμνου αλλά λίγο πιο ψαγμένα. Και δικαιώνεται. Ο καλύτερος πρεσβευτής για τα Λημνιά κρασιά.

Στα Χωριά

Τα χωριά είναι πολλά και διαφορετικά. Στον Κοντιά θα βρείτε από τα καλύτερα καταλύματα. Το χωριό είναι γεμάτο από πέτρινα κτίσματα και πολλά έχουν αποκατασταθεί και αναπαλαιωθεί. Αξίζει αν επιλέξετε τη Λήμνο για διακοπές (είτε τώρα στο τέλος καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου) να ψάξετε και να κλείσετε εγκαίρως.

ΛήμνοςΈχει υπέροχα δωμάτια που έχουν επιμεληθεί ντόπιοι που ξέρουν από την αύρα του χωριού και της περιοχής. Δείτε στο Κοντιάς Πέτρινες Κατοικίες. Στον Κοντιά υπάρχει μία ακόμη ταβέρνα-προορισμός. Η Γαλήνη. Είναι εκεί που θα αισθανθείτε ότι ο χρόνος σας ταξιδεύει σε ένα μακρινό αγαπημένο παρελθόν. Οι πατάτες τηγανητές με κεφτεδάκια θα σας δώσουν μία τεράστια χαρά. Οι μουριές χαρίζουν δροσιά και μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Στο Διαπόρι επίσης έχει καινούργια κτίσματα και ξενώνες (δείτε το Diapori Suites) που έχουν ενδιαφέρον και καλύπτουν τις ανάγκες όσων θέλουν κάτι ποιοτικό και καλόγουστο. Στους δρόμους θέλει προσοχή γιατί υπάρχουν μηχανάκια που κάνουν τρομερή φασαρία και, φυσικά, πηγαίνουν χωρίς να υπολογίζουν τα όρια ταχύτητας και χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη αστυνόμευση. Γιατί και ο παράδεισος έχει και αυτός την κόλασή του.

Ποδηλατικές Διαδρομές

Για όσους αγαπούν την ποδηλασία υπάρχουν άπειροι χωματόδρομοι. Που είναι χωρίς ιδιαίτερη κλίση και απλά θέλουν καλό μάουντεν και διάθεση για εξερεύνηση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία που κάνει οργανωμένες ποδηλατοδρομίες την Tires’n’Fins.

ΛήμνοςΣτην άκρη του νησιού, στο νότιο κομμάτι, υπάρχει ο Άγιος Σώζων. Μία εκκλησία αφιερωμένη στο προστάτη του νησιού. Πάνω στο βράχο και με τα κοντινά χωριά να είναι εύκολα στην πρόσβαση με το ποδήλατο. Ή τρέχοντας.

Για τις περισσότερες παραλίες χρειάζεται να μπείτε σε χωματόδρομο που θέλει αυτοκίνητο που να μην είναι χαμηλό και είναι εξαιρετικές με βοριά και με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές.

Ηλιοβασιλέματα, Αμμοθίνες και Ατέλειωτες Βόλτες

Μία άλλη πλευρά του νησιού που θα σας εντυπωσιάσει είναι οι περίφημες αμμοθίνες. Είναι κοντά σε μία αγαπημένη παραλία, το Γομάτι. Θα φτάσετε το δειλινό και θα είναι σαν να ταξιδεύετε στη Σαχάρα. Ανάλογη εμπειρία και τόσο ξεχωριστή που θα αφιερώσετε πολύ χρόνο. Και πολλά κλικ.

Στο Γομάτι θα έχετε φροντίσει να πάρετε μαζί σας ομπρέλα για να μείνετε στην παραλία. Η θάλασσα είναι υπέροχη και προσφέρετε για πολύωρο κολύμπι.

ΛήμνοςΈνα άλλο αξιοθέατο που αξίζει να το επισκεφτείτε είναι τα ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή που δημιουργήθηκαν όταν είχε φτάσει η λάβα στη θάλασσα (πολύ παλιά) και δημιούργησε πέτρινα γλυπτά.

Στο Μούδρο να περπατήσετε στα στενά του χωριού που δε φαίνεται από το δρόμο. Θα φάτε όλη μέρα στην Πεζούλα. Εκεί ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου έχει κάνει αυτό που ονειρευόταν και μαγειρεύει με όσα βρίσκει στην περιοχή. Ένα σημείο όπου θα βρείτε καθετί που παράγει το νησί στον πρωτογενή τομέα .

Κοντά έχει γνωστές παραλίες, με πιο συναρπαστική λόγω του σημείου της (υπέροχο ηλιοβασίλεμα) και μικρότερου αριθμού επισκεπτών, το Χαβούλι.

Μία πλατεία που θα σας μείνει αξέχαστη όποια ώρα της μέρας βρεθείτε εκεί είναι στο χωριό Πλατύ, πολύ κοντά στη Μύρινα. Εκεί είναι και η ταβέρνα Καλουδίτσα με αυθεντικές προτάσεις σπιτικού φαγητού. Με την αύρα του σχολείου και τη εκκλησίας να ντύνουν το σκηνικό, η πλατεία είναι έτοιμη για γύρισμα ταινίας.

Η ομορφιά του νησιού πολλαπλασιάζεται από τους ανθρώπους του. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί εργάζονται σε δύο δουλειές και συνήθως είναι εκείνοι που στηρίζουν και τις οικογένειές τους.

ΛήμνοςΟ τουρισμός στη Λήμνο είναι σε μία ρότα ανάπτυξης με την τάση να αυξάνεται.

Στη Μύρινα έχει να δείτε το Κάστρο και να περπατήσετε στην παραλία που έχει πολλά παλιά αρχοντικά.Δεν κατάφεραν να τα κρατήσουν όλα και πολλά έχουν χαθεί με τα χρόνια. Αλλά έχει μία ωραία ατμόσφαιρα και αν επισκεφτείτε το νησί εκτός σεζόν θα την απολαύσετε ακόμη περισσότερο.

Στο Λιμάνι περπατώντας θα ζήσετε τις αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων με φόντο το Άγιο Όρος. Είναι κάποια δειλινά που νιώθεις ότι η ευλογία του αγγίζει το νησί και του δίνει μία ενέργεια μοναδική.

Σαν προέκτασή του είναι και η Παναγία Κακαβιώτισσα που για να φτάσεις χρειάζεται μισή ώρα περπάτημα και έχει πολλούς συμβολισμούς. Με την προσπάθεια και τον κόπο για να ανέβεις και την υπέροχη θέα που σου δίνει έμπνευση και δύναμη για τα επόμενα.

ΛήμνοςΗ Λήμνος χρειάζεται πολλές μέρες. Είναι ένα νησί που θέλει επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς και ότι οι περισσότεροι κλείνουν από την προηγούμενη χρονιά. Τώρα μάλιστα που έχει αυξηθεί ο τουρισμός οι κρατήσεις γίνονται από τώρα για το 2022.

Για να νιώσετε το μεγαλείο του νησιού, κάντε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τις 10 εικόνες που ξεχωρίζετε. Θα είναι σα να έχετε πάει σε διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα. Γιατί είναι το νησί με τα πολλά πρόσωπα. Και κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Στον Άη Στράτη Με την Let’s Ferry: Ραντεβού με την Iστορία

Στην Αστυπάλαια Με Την Let’s Ferry

Στη Σίφνο Με Την Let’s Ferry

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER