Στη Λήμνο με τη Let’s Ferry: Tο Nησί με τα Πολλά Πρόσωπα

Λήμνος

Η Λήμνος είναι σαν ένα καταφύγιο μέσα στο πέλαγος, προορισμένο για στιγμές ηρεμίας και γαλήνης. Ένα νησί με μοναδική ταυτότητα, αντιθέσεις, εντυπωσιακές όψεις, φιλόξενο, ανεξάντλητο.

Με πολλά διάσπαρτα χωριά, που το καθένα έχει κάτι διαφορετικό. Με παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Με τη γαστρονομία να οδηγεί τον τουρισμό. Ένα νησί σε τόνους κίτρινους και σταχτιούς, που θα γίνει σύντομα πρότυπο για τη σωστή ανάπτυξη και την ισορροπία ανάμεσα σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό.

Με πολλές πρώτες ύλες να παράγονται δίπλα τους, τα περισσότερα εστιατόρια κάνουν πράξη αυτό που γίνεται παγκόσμια τάση: το #HundrendMileDiet, προωθώντας την ιδέα να χρησιμοποιούνται στη μαγειρική προϊόντα που παράγει ο τόπος ή οι πολύ κοντινές περιοχές. Η Λήμνος, από την αρχαιότητα ακόμη, παρήγε και διέθετε πρώτες ύλες σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά και η οικιστική επέκταση και οι παρεμβάσεις στα ήδη υπάρχοντα κτίρια είναι εναρμονισμένες με την αισθητική και την παράδοση του τόπου. Με τα πετρόκτιστα να κυριαρχούν, ειδικά στα πολλά μικρά χωριά που βρίσκονται μακριά από τη Μύρινα ή τον Μούδρο.

Η Λήμνος υπήρξε για πολλά χρόνια στη σκιά του στρατού. Για πολλούς ο τόπος ήταν ταυτισμένος με μεγάλο μέρος της θητείας τους. Μερίδιο ευθύνης αναλογούσε και στη δύσκολη πρόσβαση. Τα δρομολόγια όμως αυξήθηκαν, στη γραμμή μπήκαν νεότερα και πιο γρήγορα πλοία. Η Αθήνα, μέσω Λαυρίου, ήρθε πιο κοντά. Η Καβάλα απέχει μόλις δυόμισι ώρες. Συχνές αεροπορικές συνδέσεις υπάρχουν πια τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη.

ΛήμνοςΣτο Surf Club Keros, Μόνο με τον Αέρα και τη Θάλασσα

Μαζί με την αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών άρχισαν να συντονίζονται και ξένοι επισκέπτες. Το Surf Club στο προστατευμένο οικοσύστημα του Κέρους έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ επισκεπτών, με οικονομική άνεση, που θέλουν να ζήσουν με τη θάλασσα και τον αέρα σε ένα περιβάλλον πραγματικά μοναδικό.

Δίπλα τους είναι ένα φυσικό φαινόμενο, οι Αλυκές, από τα πιο επισκέψιμα σημεία στο νησί. Μια μεγάλη περιοχή με αλάτι, εικόνα υπέροχη, ιδανική για φωτογράφιση. Επίσης προστατευόμενη, χαρτογραφημένη στο Δίκτυο Natura 2000. Μία ακόμη πλευρά της Λήμνου.

Τα Οινοποιεία: Γεύσεις που Τιμούν τον Τόπο

Λήμνος Οινοποιείο EvanteΤα οινοποιεία είναι πολλά στο νησί. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Θα γίνουν και άλλα στο μέλλον, γιατί η τάση της αγοράς είναι προσανατολισμένη στο καλό εμφιαλωμένο κρασί.

Αυτό έχει εντοπίσει και ο Γιώργος Ελιάς και επενδύει τόσο στο περιεχόμενο όσο και σε υποδομές. Στο οινοποιείο Evante δημιουργούν μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά με βάση το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, αλλά και το Ασύρτικο, με διαφορετική οινοποίηση – ωραία κρασιά για χαρούμενους αποδέκτες.

Με σύγχρονες ετικέτες και γεύσεις που τιμούν τον τόπο τους, το Evante δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορεί η Λήμνος να γίνει προορισμός για οινικό τουρισμό.

Ωραία προσέγγιση έχει και ο Γκαράλης, με τη Ρετσίνα Οrange να ξεχωρίζει και με κρασιά ιδιαίτερης οινοποίησης. Το παλεύει για να προσφέρει κάτι διαφορετικό και το καταφέρνει. Όμως εξαιρετική πρόταση είναι και το Natural των Σαββόγλου – Τσιβόλα, το οποίο εξάγεται και με καλόγουστη ετικέτα, που διαφέρει από τη γενικότερη προσέγγιση στα υπόλοιπα κρασιά του οινοποιείου.

Γαστρονομικοί Προορισμοί

ΛήμνοςΣτη γαστρονομία η Λήμνος έχει κάνει πολλά βήματα. Θα βρεις ό,τι ποθεί η ψυχή σου. Τα εστιατόριο Ριζά στη Μύρινα είναι από μόνο του λόγος για να ταξιδέψεις στο νησί.

Εξαιρετικά πιάτα, βασισμένα σε πρώτες ύλες που καλλιεργεί σε μποστάνια ο σεφ Λουκάς Μάιλερ ή που φέρνει από απόσταση λίγων χιλιομέτρων (το #ΗundredMileDiet που αναφέραμε). Με λίγα τραπέζια και εξαιρετικό σέρβις που σέβεται τον χρόνο και τις γευστικές ανάγκες των πελατών του.

Δοκιμάστε ό,τι προτείνει ο σεφ ως πιάτο ημέρας και εμπιστευτείτε τον Πάνο Ιορδάνου που θα σας προτείνει κρασιά ταιριαστά με τις επιλογές του φαγητού, από οινοποιεία της Λήμνου, αλλά και επιλεγμένες ετικέτες από όλη την Ελλάδα, που δένουν με τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Τα γλυκά είναι η ευχάριστη έκπληξη που έρχεται να ολοκληρώσει την εμπειρία.

ΛήμνοςΣε ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε λόφο όπου, περπατώντας στα στενά του, νιώθεις ότι κάνεις διαδρομή στον χρόνο, στις Σαρδές, θα πέσεις πάνω σε μια ταβέρνα με το ευφάνταστο όνομα Μαντέλα. Μας εξήγησαν ότι, πράγματι, παραπέμπει στον Nelson Mandela, όνομα που επέλεξε ο ιδιοκτήτης ερχόμενος από τη Νότια Αφρική όπου είχε ζήσει. Παλιά ταβέρνα, στην οποία το νέο αίμα, ο Γιάννης Τριανταφύλλου, έφερε άλλον αέρα.

Έντιμο σε ό,τι προσφέρει, ένα μαγαζί μακριά από τα περισσότερα χωριά, αλλά τόσο κοντά στην ελληνική κουλτούρα του φαγητού. Τα παιδιά στο σέρβις το διασκεδάζουν, παρόλο που σερβίρουν κάποιες μέρες μπορεί και 500 άτομα, και ο Νίκος που ξέρει από κρασί σε οδηγεί στις σωστές επιλογές. Προτείνει κρασιά της Λήμνου, αλλά λίγο πιο ψαγμένα, και δικαιώνεται. Ο καλύτερος πρεσβευτής για τα κρασιά του νησιού.

Στα Χωριά

Τα χωριά είναι πολλά και διαφορετικά. Ο Κοντιάς είναι χτισμένος με πέτρινα σπίτια, που πολλά έχουν αποκατασταθεί και αναπαλαιωθεί. Αξίζει, αν επιλέξετε τη Λήμνο για διακοπές, να ψάξετε και να κλείσετε εγκαίρως κατάλυμα (ακόμα και στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου).

ΛήμνοςΈχει υπέροχα δωμάτια, επιμελημένα από ντόπιους που συντονίζονται με την αύρα του χωριού και της περιοχής (δείτε, μεταξύ αυτών, και το Κοντιάς Πέτρινες Κατοικίες). Στον Κοντιά υπάρχει μία ακόμη ταβέρνα-προορισμός, η Γαλήνη, όπου θα αισθανθείτε ότι ο χρόνος σας ταξιδεύει σε ένα μακρινό και αγαπημένο παρελθόν. Τα κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες το… επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, ιδίως όταν τα γεύεσαι στη δροσιά, κάτω από τις μουριές.

Στο Διαπόρι θα βρείτε κτίσματα και ξενώνες που επίσης έχουν ενδιαφέρον (δείτε το Diapori Suites) και καλύπτουν τις ανάγκες εκείνων που αναζητούν ποιότητα και αισθητική στη διαμονή τους. Στους δρόμους μόνο χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί τα μηχανάκια, εκτός από τη φασαρία που προκαλούν, τρέχουν χωρίς να υπολογίζουν τα όρια ταχύτητας, ενώ απουσιάζει και η κατάλληλη αστυνόμευση. Ο παράδεισος έχει και αυτός την κόλασή του…

Ποδηλατικές Διαδρομές

Για εκείνους που αγαπούν την ποδηλασία υπάρχουν άπειροι χωματόδρομοι, χωρίς ιδιαίτερη κλίση. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένα καλό mountain και διάθεση για εξερεύνηση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία που κάνει οργανωμένες ποδηλατοδρομίες, την Tires’n’Fins.

ΛήμνοςΣτην άκρη του νησιού, στο νότιο κομμάτι, υπάρχει ο Άγιος Σώζων, εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού. Η πρόσβαση εκεί και στα κοντινά χωριά είναι εύκολη με το ποδήλατο – διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε και τρέχοντας.

Για τις περισσότερες παραλίες χρειάζεται να ακολουθήσετε χωματόδρομους με αυτοκίνητο που να μην είναι χαμηλό, όμως είναι εξαιρετικές, με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές.

Ηλιοβασιλέματα, Αμμοθίνες και Ατέλειωτες Βόλτες

Μια άλλη περιοχή του νησιού που θα σας εντυπωσιάσει είναι οι περίφημες Αμμοθίνες, κοντά σε μια αγαπημένη παραλία, το Γομάτι. Θα φτάσετε το δειλινό και θα νιώσετε σαν να ταξιδεύετε στη Σαχάρα. Εμπειρία τόσο ξεχωριστή, για την οποία θα αφιερώσετε πολύ χρόνο. Και πολλά «κλικ».

Στο Γομάτι θα έχετε φροντίσει να πάρετε μαζί σας ομπρέλα, για να χαρείτε την παραλία. Η θάλασσα είναι υπέροχη και προσφέρεται για πολύωρο κολύμπι.

ΛήμνοςΈνα άλλο αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Γεωλογικό Πάρκο του Φαρακλού, με τα πέτρινα γλυπτά σε όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου που, κατά μία εκδοχή, δημιουργήθηκαν στην περιοχή όταν χιλιάδες χρόνια πριν συναντήθηκε η λάβα από ένα –ανενεργό πια– ηφαίστειο με τη θάλασσα, ενώ, σύμφωνα με την επικρατέστερη, πρόκειται για ιζηματογενή πετρώματα.

Στον Μούδρο να περπατήσετε στα στενά του χωριού που είναι αθέατα από τον δρόμο. Και μετά να χαλαρώσετε στην Pezoula, όπου θα βρείτε καθετί που παράγει το νησί στον πρωτογενή τομέα. Εκεί ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου έχει κάνει αυτό που ονειρευόταν, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο στα μαγειρέματά του τα προϊόντα της περιοχής.

Κοντά βρίσκονται γνωστές παραλίες, με πιο συναρπαστική, χάρη στο σημείο της (με υπέροχο ηλιοβασίλεμα) και τον μικρό αριθμό επισκεπτών, το Χαβούλι.

Μια πλατεία που θα σας μείνει αξέχαστη όποια ώρα της μέρας κι αν βρεθείτε εκεί είναι στο χωριό Πλατύ, πολύ κοντά στη Μύρινα. Εκεί είναι και η ταβέρνα Καλουδίτσα με αυθεντικές προτάσεις σπιτικού φαγητού. Με το σχολείο και την εκκλησία να ντύνουν το σκηνικό, η πλατεία είναι ιδανική για γύρισμα ταινίας.

Στη Μύρινα θα πάτε για να δείτε το Κάστρο και να περπατήσετε στην παραλία με τα παλιά αρχοντικά. Δεν κατάφεραν να τα κρατήσουν όλα, έχουν χαθεί πολλά με τα χρόνια. Αλλά έχει ωραία ατμόσφαιρα και, αν επισκεφτείτε το νησί εκτός σεζόν, θα την απολαύσετε ακόμη περισσότερο.

Στο Λιμάνι θα χαζέψετε τις αφίξεις και τς αναχωρήσεις των πλοίων με φόντο το Άγιον Όρος. Είναι κάποια δειλινά που νιώθεις ότι η ευλογία του αγγίζει το νησί και του δίνει ενέργεια μοναδική.

Σαν προέκτασή του μοιάζει να είναι και η Παναγία Κακαβιώτισσα, ίσως η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή, όπου μπορείτε να φτάσετε με γρήγορο μισάωρο περπάτημα ή στον διπλάσιο χρόνο, αν θέλετε να απολαύσετε τη διαδρομή μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται σκαρφαλωμένη. Η προσπάθεια και ο κόπος μέχρι να ανεβείτε και η υπέροχη θέα σας χαρίζουν έμπνευση και δύναμη.

Λήμνος

Στη Λήμνο που επιστρέφεις…

Ο τουρισμός στη Λήμνο είναι σε ρότα ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς επισκέπτες, με τους περισσότερους να κλείνουν το πακέτο των διακοπών τους από την προηγούμενη χρονιά.

Είναι νησί που θα χρειαστείτε πολλές μέρες για να το ανακαλύψετε. Αλλά και νησί όπου θα θέλετε να ξαναγυρίσετε για να το εξερευνήσετε ξανά. Όταν γνωρίσετε και τους ανθρώπους του, η ομορφιά του πολλαπλασιάζεται.

Για να νιώσετε το μεγαλείο του, κάντε ένα άλμπουμ με τις 10 φωτογραφίες που θα ξεχωρίσετε στη μηχανή σας. Θα είναι σαν να έχετε ταξιδέψει σε διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα. Γιατί είναι το νησί με τα πολλά πρόσωπα. Και καθένα από αυτά είναι μοναδικό.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Στον Άη Στράτη Με την Let’s Ferry: Ραντεβού με την Iστορία

Στην Αστυπάλαια Με Την Let’s Ferry

Στη Σίφνο Με Την Let’s Ferry

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+