Λονδρέζικο, Χριστουγεννιάτικο Φως

Τα φώτα της πόλης είναι εκείνα που κάνουν τους δρόμους φωτεινούς και ελκυστικούς. Που σε παρακινούν να βγεις για βόλτα, να χαρείς τον κόσμο και τα μαγαζιά. Αλλά υπάρχουν και τα φώτα της πόλης που δίνουν φως στις ψυχές και στο πνεύμα των ανθρώπων. Στο Λονδίνο άναψαν τα φώτα των γιορτών και στόλισαν την πόλη. Μια πόλη ο τουρισμός της οποίας ξεπερνά κατά πολύ τον τουρισμό ολόκληρων άλλων χωρών.

Αυτό όμως που δίνει στη βρετανική πρωτεύουσα άλλο φως είναι τα ανοιχτά της μουσεία. Η δυνατότητα σε όλους να μπουν σε μια σειρά από μουσειακούς χώρους χωρίς εισιτήριο. Να απολαύσουν την Tate Modern δίπλα στον Τάμεση, στο παλιό εργοστάσιο ενέργειας, με μία σειρά από σύγχρονης έργα τέχνης που από μόνα τους καθιστούν σημαντική μια επίσκεψη στο Λονδίνο Να μπουν στο Victoria and Albert και να νιώσουν τον τρόπο που είχαν έδιναν βάρος στην τέχνη και στους δημιουργούς της οι Βρετανοί, ήδη από τον 18ο αιώνα.

Μένεις έκθαμβος από τα φώτα της πόλης που την τυλίγουν για να κάνουν ένα τεράστιο πάρτι, φωτεινό και χαρούμενο

Οι περίπατοι μπορούν να συνεχιστούν με προορισμό το Βρετανικό Μουσείο, για μια περιήγηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η βιβλιοθήκη του μουσείου είναι από μόνη της ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος. Νιώθεις ότι η γνώση όλου του κόσμου βρίσκεται μέσα στις σελίδες των χιλιάδων βιβλίων που είναι παντού στις ψηλοτάβανες αίθουσες που θυμίζουν περισσότερο σκηνικό ταινίας, παρά πραγματικότητα. Όλα συνηγορούν μέσα στα μουσεία για να κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί ότι μπορεί να ανέβει λίγο ψηλότερα. Να πετάξει με τα φτερά της αισθητικής, του πολιτισμού και της γνώσης.

Μπορείς να χαζέψεις τα καφέ και τα εστιατόρια, τα καλόγουστα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών και λευκωμάτων ή τους χώρους που κάποια βράδια φιλοξενούν εταιρικές δεξιώσεις. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να συντηρούν τα μουσεία  τους και να τα προσφέρουν δωρεάν σε όλους.

Σε κάποια σημεία στην Tate Modern έχει καθιστικά και χώρους όπου βλέπεις ανθρώπους να εργάζονται, να διαβάζουν, να σκέφτονται. Δεν είναι χώροι ανάπαυσης ή αναμονής. Είναι ειδικά διαμορφωμένοι για όποιον θέλει, ελεύθερα, να ζει κάποιες ώρες της ημέρας του στο μουσείο, με την ενέργεια και την αύρα ενός χώρου που έχει γίνει σπίτι για πολλούς. Θα δείτε μαθητές που φεύγουν από το σχολείο τους για να περάσουν χρόνο στις αίθουσες του και θεωρούν διασκεδαστικό να επισκέπτεσαι ένα μουσείο.

Μένεις έκθαμβος από τα φώτα της πόλης που την τυλίγουν για να κάνουν ένα τεράστιο πάρτι, φωτεινό και χαρούμενο. Τα πεζοδρόμια ξεχειλίζουν από κόσμο και είναι απόλαυση να βλέπεις τους δρόμους φωτεινούς και στολισμένα τα μαγαζιά, καθώς οι έμποροι ξέρουν καλά ότι αυτό σου δημιουργεί αίσθηση χαράς και σε ωθεί να καταναλώσεις.

Το concept του στολισμού για φέτος  είναι ένας άγγελος, ένα μεταλλικό γλυπτό που δημιουργήθηκε για να δώσει την αίσθηση της αιώρησης – πραγματικής και μεταφορικής. Ωραίο σκηνικό, εξαιρετική υλοποίηση και μία κοινή αισθητική σε όλη την πόλη.  Στην Carnaby Street όλοι οι στίχοι του Bohemian Rhapsody των Queen, φωτισμένοι, θυμίζουν ότι η μουσική βιομηχανία στην Αγγλία είναι το ίδιο σημαντική και μακροχρόνια όσο και η βαριά βιομηχανία των Βρετανών.

Στο Λονδίνο αισθάνεσαι πολύ γρήγορα ότι είσαι ευπρόσδεκτος, ότι είσαι κομμάτι της πόλης. Έτσι κι αλλιώς, είναι η πόλη που οι κάτοικοί της έχουν έρθει από κάθε γωνιά της παλιάς, κραταιάς Βρετανικής αυτοκρατορίας, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης όλων των εποχών. Στο Λονδίνο η ανεκτικότητα στο διαφορετικό είναι καθημερινότητα και κανείς δεν προσπαθεί επιτηδευμένα γι’ αυτό.

Μια επίσκεψη πρέπει να έχει πάντα και άλλες παραμέτρους. Γιατί, αν μείνεις μόνο στα τουριστικά αξιοθέατα και στα μαγαζιά, θα επιστρέψεις όπως έφυγες. Το Λονδίνο είναι μια ευκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν και στο μέλλον, με χρήσιμα μαθήματα για τον τρόπο που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει μια πόλη τουριστικά. Ακόμη και τώρα, που η Μεγάλη Βρετανία είναι μία ανάσα πριν το Brexit, το Λονδίνο είναι ίσως η πιο ευρωπαϊκή και ταυτόχρονα η πιο παγκόσμια από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+