Το Ροκ εν Ρολ Πάει στο Met

Από τις πρώτες μέρες του, το ροκ εν ρολ, σαν μουσική, αλλά κυρίως σαν νεανικό κοινωνικό φαινόμενο, στηρίχτηκε στα σύμβολα και στους συμβολισμούς που εξέπεμπε. Για την ακρίβεια, η μυθολογία που δημιουργούσαν οι ήρωές του, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές ήταν και ο κύριος λόγος της λατρείας του νεανικού κοινού, και φυσικά ο λόγος που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Θυμήθείτε το τηλεοπτικό λίκνισμα των γοφών του Elvis Presley, τη φλεγόμενη Fender Stratocaster του Jimi Hendrix στο φεστιβάλ του Woodstock, τα μοναδικά πιανιστικά ξεσπάσματα του όρθιου επάνω στο πιάνο Jerry Lee Lewis, τον Pete Townsend των Who να σπάει σε κάθε live τις κιθάρες του, τα Bed-Ins του Lennon και της Yoko! Δεκάδες σκηνές που έχουν αποτυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητό μας και έκαναν το ροκ εν ρoλ αυτό που ήταν και αυτό που θεωρείται σήμερα. Τη μουσική της νεότητας, της επανάστασης και των κοινωνικών αλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε κυρίως η ηλεκτρική κιθάρα – όργανο-φετίχ για τους μουσικούς, που ηλέκτριζε και ηλεκτρίζει ακόμη και σήμερα τη σχέση κοινού και μουσικών, πυροδοτώντας φαντασιώσεις στα ροκ κοινά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ηλεκτρική κιθάρα άλλωστε θεωρείται από ψυχολόγους και ψυχίατρους ένα σύμβολο φαλλικό. Η προέκτασή της για την ακρίβεια…

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι για την υγεία του ροκ εν ρολ το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μπαίνει όλο και περισσότερο μέσα από θεματικές ενότητες σε εκθέσεις και σε μουσεία. Αν έγινε μουσειακό είδος σημαίνει ότι βρίσκεται στα τελευταία του και χρήζει προστασίας…Όμως η είδηση που μας έρχεται από το Metropolitan Museum of Art ή αλλιώς το περίφημο The Met της Νέας Υόρκης είναι λιτή και σαφής. Η πρώτη έκθεση σε μεγάλο μουσείο τέχνης αφιερωμένη στα μουσικά όργανα του ροκ εν ρολ θα ξεκινήσει εκεί στις 8 Απριλίου του 2019 και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι για την υγεία του ροκ εν ρολ το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μπαίνει όλο και περισσότερο μέσα από θεματικές ενότητες σε εκθέσεις και σε μουσεία.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι Play it Loud: Instruments of Rock and Roll και θα περιλαμβάνει συγκεντρωμένα για πρώτη φορά περισσότερα από 130 εμβληματικά όργανα που χρησιμοποίησαν καλλιτέχνες όπως οι Beatles, ο Elvis Presley, o Chuck Berry, o Jimmy Page, οι Metallica, o Jimi Hendrix, οι Rolling Stones, o Steve Miller, η St Vincent και δεκάδες άλλοι. Τα όργανα αυτά χρονολογούνται από το 1939 μέχρι και το 2017 και η έκθεση θα περιλαμβάνει ανάμεσά τους και όλα αυτά που έκαναν το ροκ εν ρολ διάσημο και ανθεκτικό, την πρώτη παγκόσμια μουσική του πλανήτη…

Έως τότε, ας ακούσουμε τον κορυφαίο κιθαρίστα όλων των εποχών…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
The Bright Side of the Road
The Bright Side of the Road

Ο Γιώργος Μουχταρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και είναι δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από το περιοδικό Ήχος & Hi Fi το 1983, στο οποίο βρέθηκε για περίπου 10 χρόνια. Την περίοδο εκείνη ήταν κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης στο συγκρότημα The Jay Walkers, που κυκλοφόρησε έναν δίσκο από την Virgin Records. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Εικόνες και Επτάμιση και με την εκπομπή Ραδιοσυννεφούλα, του Τετάρτου Προγράμματος. Συνεργάστηκε επίσης με τα ραδιόφωνα Pop Fm και Ρυθμός της πρώτης περιόδου, ενώ από το 2003 έως το 2011 ήταν ο Διευθυντής Προγράμματος του Ραδιοφώνου Kosmos 93,6. Το Μάρτιο του 2011 βρέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ. Σήμερα είναι Διευθυντής Προγράμματος στον Pepper 96,6, ενώ από το μικρόφωνο του παρουσιάζει 10-1 κάθε πρωί την εκπομπή The Bright Side of the Road. Μοιράζεται μαζί μας τις μουσικές του επιλογές κάθε Παρασκευή, μέσα από τη στήλη με το ίδιο όνομα!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+