Κώστας Ζάπας: Φrankestein, μια Νέα Ματιά στη Διάσημη Ιστορία

Έχει χαρακτηριστεί από το Cineuropa ως “ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους διεθνείς σκηνοθέτες του σινεμά του δημιουργού”. Ο Guardian τον θεωρεί “έναν από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής νέας κινηματογραφικής γενιάς”, η γαλλική L’ Humanite θεωρεί ότι αποτελεί “την ελληνική εξαίρεση”, η λατινοαμερικανική Pagina/12 τον χαρακτήρισε ως “την πιο εκρηκτική φλέβα του εξαίρετου νέου ελληνικού κινηματογραφικού κύματος”, ενώ από τον Μάιο του 2007, ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη με την Zentropa, εταιρεία παραγωγής του Lars von Trier, μέχρι και σήμερα, το σύνολο του έργου του εκπροσωπείται από την Trust Film Sales, τη θυγατρική διεθνών κινηματογραφικών πωλήσεων της Zentropa.

Ο λόγος για τον Κώστα Ζάπα, τον σκηνοθέτη πίσω από τις “Μικρές Ελευθερίες” και την “Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας”, που “φέρνει αντιμέτωπη την ελληνική κοινωνία με τις πραγματικά εφιαλτικές της πράξεις”, όπως επισημαίνεται στη μονογραφία των εκδόσεων I.B.Tauris, “Realism in Greek Cinema”. Επιστρέφει φέτος με τη νέα του ταινία, μια διεθνή συμπαραγωγή της MPFilms (Ελλάδα) με την Dreamfilms Gmbh (Γερμανία), με τίτλο “Φrankenstein”. Η ταινία είναι βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Mary Shelley, ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ φρέσκια ματιά θέασης της πασίγνωστης ιστορίας.

Λίγα λόγια για την ταινία…

Ένας μυστηριώδης περιοδεύων θίασος παρουσιάζει μια παράσταση για τον Φρανκεστάιν στο εγκαταλελειμμένο θέατρο μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Μια φιλόδοξη νεαρή δημοσιογράφος στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι πιστεύει πως η ιστορία του Φρανκεστάιν δεν είναι λογοτεχνική επινόηση, αλλά κρύβει την αληθινά σκοτεινή ιστορία μιας ομάδας αλχημιστών, που ιδρύθηκε από τον νεαρό γιατρό Βίκτορ Φρανκενστάιν και το 1817 κατάφερε να νικήσει τον θάνατο. Παίρνοντας συνεντεύξεις από μέλη του θιάσου, η νεαρή δημοσιογράφος έρχεται αντιμέτωπη με τους σκοτεινούς ήρωες του μυθιστορήματος. Η έρευνα την οδηγεί σε έναν κόσμο τεράτων και τελικά σε μια αποκάλυψη για το μυστικό μιας αιώνιας αγάπης, που κατάφερε να μείνει ζωντανή ακόμα και μετά τον θάνατο. Αλλά τι είναι αληθινό και τι υπάρχει μόνο στη φαντασία της; Ποιοι είναι αυτοί οι “ηθοποιοί”; Και γιατί ήρθαν στην πόλη της; Και ποια είναι επιτέλους αυτή η νεαρή δημοσιογράφος;

Η αθηΝΕΑ μίλησε με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα, ο οποίος, μέσα από τη συνέντευξή του συστήνει στο κοινό τον νέο “Φrankenstein” του.

Νέα ταινία, μια διεθνής συμπαραγωγή, με σημαντικά ονόματα. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Είναι μια εντελώς νέα ματιά στη διάσημη ιστορία. Ένας νεαρός μεγαλοφυής φοιτητής της ιατρικής ανατρέπει την κυριαρχία στη ζωή και τον θάνατο. Η Mary Shelley δημιουργεί με αυτό της το μυθιστόρημα ένα διαχρονικό έργο, που τον ερχόμενο Γενάρη θα κινηματογραφηθεί στην Αθήνα, ιδωμένο όμως αυτήν την φορά στη σύγχρονη εποχή, μια και οι ήρωες δρουν και κινούνται σήμερα. Επίσης είναι η πρώτη φορά που οι ήρωες του μυθιστορήματος θα έχουν την πραγματική τους ηλικία, δηλαδή θα είναι πολύ νέοι.  Φυσικά, πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή με πολλούς σημαντικούς συνεργάτες, ανάμεσά τους τον Αμερικανό σταρ Louis Mandylor.

Επιλέξατε ως βασικούς πρωταγωνιστές δύο νέους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Πώς αποφασίσετε να πάρετε αυτό το, τρόπον τινά, ρίσκο;

Στο μυθιστόρημα της Shelley, καθώς και στο δικό μου, το “Frankenstein REC”, οι πρωταγωνιστές είναι πρωτοετείς φοιτητές της ιατρικής. Όμως σε όλες τις μέχρι στιγμής κινηματογραφήσεις δεν θα δούμε ποτέ ηθοποιούς κάτω των 35 ετών να υποδύονται τον Βίκτορ Φρανκενστάιν. Στην ταινία μας οι πρωταγωνιστές είναι πάρα πολύ νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι. Είναι σίγουρα ένα ρίσκο, όμως θέλουμε να μεταφέρουμε αυτήν την υπέροχη ιστορία σε μια ολόκληρη νέα γενιά θεατών στον κινηματογράφο και το «ρίσκο» είναι αναγκαίο. Είναι ακριβώς το κοινό στο οποίο θέλουμε να απευθυνθούμε και που για πρώτη φορά παγκόσμια θα δει ότι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι άτομα της γενιάς τους. Ακόμα και η Mary Shelley συνέλαβε και κατέγραψε το μυθιστόρημά της στην ηλικία των 19 ετών! Άλλωστε, τόσο μεγάλοι και κλασικοί ρόλοι ενέχουν υποκριτικό ρίσκο σε όποια ηλικία κι αν τους υποδυθεί κανείς.

Το σενάριο της ταινίας, που βασίζεται στο μυθιστόρημά σας “Frankenstein REC”, έχει επιλεγεί στα καλύτερα του κόσμου στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, της Κορέας, της Σαγκάης και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πολύ τιμητική διάκριση, την περιμένατε;

Όχι, δεν περιμέναμε μια σειρά από τόσο σημαντικές διακρίσεις για το σενάριο και την ταινία, πριν καν ξεκινήσει η κινηματογράφησή της. Όμως είναι ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που δημιούργησε η τόσο φρέσκια ματιά αυτής της ιστορίας, που κυριολεκτικά ταξίδεψε σε τρεις ηπείρους, Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Θα είναι μια δελεαστική, φρέσκια κινηματογράφηση της κλασικής ιστορίας, με σκοπό να επανεισαγάγει τους διάσημους χαρακτήρες της γοτθικής, ρομαντικής ιστορίας σε μια ολόκληρη νέα γενιά θεατών.

Ποιος είναι ο στόχος σας με αυτήν την ταινία; Τι θέλετε να πείτε;

Η ταινία “Φrankenstein” θα είναι μια δελεαστική, φρέσκια κινηματογράφηση της κλασικής ιστορίας, με σκοπό να επανεισαγάγει τους διάσημους χαρακτήρες της γοτθικής, ρομαντικής ιστορίας σε μια ολόκληρη νέα γενιά θεατών. Ένα στοιχειωμένο παραμύθι με φωτογραφία στα όρια του ασπρόμαυρου και έγχρωμα, υπερρεαλιστικά κινούμενα σχέδια και εφέ. Οι ήρωες θα είναι ωχροί, αναιμικοί και θα προσπαθήσουμε να μοιάζουν σαν παραμυθένιοι και στοιχειωμένοι. Οι χώροι, τα κοστούμια και τα σκηνικά επίσης θα παραπέμπουν σε ένα στοιχειωμένο παραμύθι που εξελίσσεται σε μια πόλη.

Σε αυτήν την ταινία συνεργάζεστε με σημαντικές προσωπικότητες του χώρου (Παναγιώτης Ράππας στα special effects, Γρηγόρης Αθανασίου στην παραγωγή, κ.λπ.). Σίγουρα οι σωστές συνεργασίες βάζουν τη βάση. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία εκείνα που εγγυώνται την επιτυχία μιας κινηματογραφικής δουλειάς;

Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία μιας κινηματογραφικής δουλειάς, πέρα από τους ανθρώπους που συνασπίζονται για την στηρίξουν. Φυσικά, οι διεθνείς σχέσεις της ταινίας, μέσω των συμπαραγωγών και των διεθνών συνεργατών της, δημιουργούν τις συνθήκες για μια πορεία και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ήδη τον Μάιο αντιπροσωπεία θα εκπροσωπεί το πρώτο τρέιλερ της ταινίας στη μεγάλη αγορά του Φεστιβάλ των Καννών. Κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο ως στήριξη και προετοιμασία για μια ελληνική ταινία.

Πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα; Θα επεκταθούν και εκτός Αθήνας-Αττικής;

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στα μέσα του Γενάρη και θα γίνουν στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική. Θα δημιουργηθεί έτσι μέσα από την κινηματογράφηση ο κόσμος της “νεαρής δημοσιογράφου”, που προσπαθεί να ερευνήσει τον μύθο της ιστορίας του Φρανκενστάιν για την εκπομπή της, και έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους πρωταγωνιστές ενός περιοδεύοντος θιάσου που οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο. Σκοπός μας είναι τα ίδια τα τοπία, αλλά κι οι σκηνικές παρεμβάσεις να δημιουργούν ένα συνολικό κλίμα.

ΦRANKENSTEIN

Μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Γερμανίας.

Πρωταγωνιστούν: Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Έλλη Τσιτσιπά και Αντώνης Γκορίτσας.

Guest star: Louis Mandylor.

Συμπρωταγωνιστούν: Δήμητρα Χατούπη, Λυδία Φωτοπούλου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Γεωργαλάς.

Σκηνοθεσία: Κώστας Ζάπας

Ειδικά εφέ: Παναγιώτης Ράπας

Διευθυντής Φωτογραφίας: Μιχάλης Μπούρης

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Μακιγιάζ: Αγγελική Ράπτη

Παραγωγός: Γρηγόρης Αθανασίου

Παραγωγή Minus Pictures (Ελλάδα), Dreamfilms GmBH (Γερμανία).

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και τώρα μαθαίνει την τέταρτη. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ωστόσο η δημοσιογραφική της καρδιά ανήκει στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Αγαπά το σινεμά, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη μουσική, τον χορό και να γράφει για όλα εκείνα που κάνουν εκείνη και τους άλλους που τα διαβάζουν καλύτερους και χαρούμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+