Οι Γοητευτικοί Δρόμοι Κρασιού της Κρήτης

Για κάποιο βαθύτερο -υποψιάζομαι- λόγο, αγαπώ την Κρήτη, τη γη της, τους ανθρώπους της. Είμαι τυχερός που την έχω γυρίσει με τη μηχανή μου και ξέρω μικρά μυστικά της. Όταν βρέθηκα λοιπόν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς προ ημερών για την έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά, ήξερα ότι θα δοκιμάσω απίθανες γεύσεις και θα γνωρίσω ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Μικρά οινοποιεία, αλλά και πιο μεγάλα. Νέες προσπάθειες δίπλα σε παλιούς του επαγγέλματος. Η έκθεση ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα 25 οινοποιεία διέθεσαν πάνω από  250 ετικέτες κρασιών, ενώ παράλληλα έτρεχαν δράσεις σχετικές με τον κόσμο του κρασιού, τις οποίες το κοινό -επαγγελματίες ή οινόφιλοι- παρακολουθούσε κάνοντας ένα διάλειμμα από τις γευστικές δοκιμές.

Οι συμμετέχοντες δεν σταμάτησαν να γεμίζουν τα ποτήρια τους για μία ή περισσότερες δοκιμές. Οι ποικιλίες πολλές! Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μοσχάτο Σπίνας, Ρωμέικο, Λιάτικο και άλλες. Στην κορυφή της μεγάλης σάλας υπήρχαν περίπτερα για τα συνοδευτικά του κρασιού και όχι μόνο, με αλλαντικά, παξιμάδια και τυριά από το Δίκτυο Κρητικού Τυριού.

Έφυγα από την εκδήλωση μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο. Λίγο από το κρασί, λίγο από την εξαιρετική δουλειά των οινοπαραγωγών, τα αρώματα, τις γεύσεις, αλλά και την ατάκα “είμαστε καινούργιο οινοποιείο και προσπαθούμε” που άκουσα από 3-4 εκθέτες.

Σε μια άλλη… νόστιμη στιγμή της ημέρας, η συγγραφέας Νίκη Μηταρέα έβαλε σε δίλημμα πολύ κόσμο, καθώς μαγείρεψε με τη βοήθεια του σεφ της Αθηναϊδος ένα γαμοπίλαφο σβησμένο με κρασί από την ποικιλία Βιδιανό, με το concept να ονομάζεται “Γαμοπίλαφο: η Κρητική Απάντηση στο Ριζότο”.

Υπήρξε, ακόμα, ανοιχτή συζήτηση, υπό την αιγίδα του περιοδικού “Οινοχοού” για την παρουσία του κρητικού κρασιού στα αθηναϊκά wine bars, ενώ η τελευταία εκδήλωση ήταν ένα σεμινάριο-παιχνίδι με τίτλο “Βιδιανό-Ραντεβού στα Τυφλά”, σχεδιασμένο ειδικά από τους Wine Tales. Τέλος, στο χώρο λειτουργούσε και πωλητήριο, ενώ όση ώρα ήμασταν στην έκθεση κληρώθηκαν και επιλεγμένες φιάλες magnum, προσφορά των οινοπαραγωγών.

Έφυγα από την εκδήλωση μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο. Λίγο από το κρασί, λίγο από την εξαιρετική δουλειά των οινοπαραγωγών, τα αρώματα, τις γεύσεις, αλλά και την ατάκα “είμαστε καινούργιο οινοποιείο και προσπαθούμε” που άκουσα από 3-4 εκθέτες. Η προσπάθεια αυτή βγαίνει στο προϊόν σας και καλο-οργανωμένες εκθέσεις σαν τα ΟιΝοτικά βοηθούν να σας γνωρίσουμε.

Με τον οινοτουρισμό να αποτελεί πια παγκόσμια τάση, τα ΟιΝοτικά ανέδειξαν τους δρόμους του κρασιού της Κρήτης, προβάλλοντας το νησί ως προορισμό που συνδυάζει την οινοφιλία, αλλά και την γαστρονομία γενικότερα, με τον τουρισμό. Το επόμενο οινικό ραντεβού με τους κρητικούς παραγωγούς είναι στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2019, στο Οινόραμα!

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα Wines of Crete.

Την έκθεση υποστήριξαν και αυτή τη χρονιά οι χορηγοί Astron, ABEA, Cork Hellas, Metallux, Αλλαντικά Κασσάκης, Double O Woodcrafts, Νερά Ζαρός, Galaxy Hotel και Χαλκιαδάκης-Γεύσεις Κρήτης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η εταιρεία Grapefool, με χορηγούς επικοινωνίας το περιοδικό Οινοχόος και το Greek Cellar.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+