Μαραθώνιος Αθήνας: Η (Αυθεντική) Γιορτή του Δρομικού Κινήματος

Μαραθώνιος Αθήνας

Στον Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ο αριθμός των συμμετοχών είναι εξωπραγματικός. Πάνω από 70.000 δρομείς έχουν γραφτεί για όλους τους αγώνες (5, 10, 42, παιδικοί) για να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη δρομική γιορτή στην Ελλάδα.

Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι ο αριθμός εκείνων που θα σταθούν στο Μαραθώνα, στην εκκίνηση του αγώνα. Οι δρομείς των 42 χιλιομέτρων και 195 μέτρων θα είναι πάνω από 20.000, Έλληνες και ξένοι. Οι Έλληνες δρομείς που θα τρέξουν σε έναν από τους πιο δύσκολους μαραθώνιους στον κόσμο είναι 10.000.

Η πλειονότητα των Ελλήνων δρομέων προέρχεται από κάθε γωνιά της χώρας, η εκπροσώπηση είναι εντυπωσιακή.

Φυσικά, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν τρέξει ή μπορούν να τρέξουν είναι πολύ μεγαλύτερος – είναι γεγονός πως την τελευταία δεκαετία έχει εκτοξευτεί. Πριν από 20 χρόνια, συγκεκριμένα το 2003, στη μαραθώνια διαδρομή είχαν τερματίσει κάποιες λίγες εκατοντάδες Έλληνες. Σε εκείνο το test event και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δρομείς που είχαν τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο ήταν συνολικά μόλις 2.676 (2.263 άντρες και 413 γυναίκες – οι περισσότεροι ξένοι). Στις 10 Νοεμβρίου, ο αριθμός αυτός θα φτάσει πιθανόν σε απόλυτο ρεκόρ. Σήμερα είναι αρκετοί οι Έλληνες που έχουν συμμετάσχει και σε διεθνείς μαραθώνιους.

Η πλειονότητα των Ελλήνων δρομέων προέρχεται από κάθε γωνιά της χώρας, η εκπροσώπηση είναι εντυπωσιακή. Κάποιες περιοχές εκπροσωπούνται από εκατοντάδες δρομείς (όπως η Λάρισα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Κρήτη, τα Ιωάννινα, η Δράμα, οι Σέρρες, η Πάτρα), ωστόσο υπάρχουν και μεμονωμένες συμμετοχές από μικρά νησιά ή κάποια ορεινά χωριά.

Πολλοί δρομείς καθοδηγούνται από έμπειρους και καταρτισμένους προπονητές, που τους βοηθούν και τους προστατεύουν από τραυματισμούς και από υπερπροπόνηση. Άλλοι τρέχουν με προγράμματα που βρίσκουν στο ίντερνετ, τα οποία όμως δεν είναι εξατομικευμένα. Και κάποιοι λίγοι, «παλιοί», το έχουν κάνει τόσες φορές, που «ξέρουν» πια και τρέχουν απλά για τη συμμετοχή. Είναι και εκείνοι που το θεωρούν στόχο ζωής και το αφιερώνουν σε κάποιον ή σε κάτι, σε μια ιδέα ή σε έναν σκοπό. Άλλοι θεωρούν τον Μαραθώνιο μια νέα σελίδα στη ζωή τους, μια νέα αρχή.

Είναι μια διαδρομή που θα σε φέρει πολλές φορές κοντά στα όριά σου. Πολλές φορές θα αναρωτηθείς «πόσο ακόμη».

Ελάχιστοι δεν θα τα καταφέρουν, είτε γιατί δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά, είτε γιατί θα τραυματιστούν, είτε γιατί απλώς δεν είναι η μέρα τους. Ο τερματισμός σε οποιοδήποτε μαραθώνιο προϋποθέτει πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης, σωστή προετοιμασία για μήνες και μυϊκή ενδυνάμωση. Δεν είναι εύκολο και απλό. Είναι μια διαδρομή που θα σε φέρει πολλές φορές κοντά στα όριά σου. Πολλές φορές θα αναρωτηθείς «πόσο ακόμη». Αλλά ευτυχώς, ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από DNA που του «υπαγορεύει» να τρέχει.

Οι περισσότεροι δρομείς τρέχουν για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τον στόχο τους. Είναι βασικό κίνητρο γι’ αυτούς η χρονική διάρκεια του αγώνα τους, ωστόσο πάνω από όλα στόχος είναι ο ασφαλής τερματισμός. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως κανείς δεν τρέχει μόνος. Εκτός από τους θεατές, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί πολύ, οι συμμετοχές είναι χιλιάδες, πάντα υπάρχουν άλλοι δίπλα σου, μπροστά ή πίσω από σένα.

Όσον αφορά την «ηλικία» του Μαραθώνιου της Αθήνας, δεν υπάρχει, άλλωστε είναι και εκείνοι που τη μηδενίζουν, οι 70χρονοι και οι 80χρονοι του αγώνα. Όσο δε μεγαλώνει και εξελίσσεται το δρομικό κίνημα, περιλαμβάνει στις τάξεις του δρομείς που μπήκαν σε αυτό πριν από 15 χρόνια και σήμερα κουβαλάνε τη διαδρομή όλων αυτών των ετών.

Η Αθήνα ως διοργάνωση έχει μοναδικά στοιχεία. Είναι η αυθεντική διαδρομή. Είναι πολύ δύσκολη λόγω του ανάγλυφου και των υψομετρικών διαφορών του, ενώ οι δρομείς τα τελευταία χρόνια επιβαρύνονται συνήθως και από τις καιρικές συνθήκες, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η συγκίνηση να μπαίνεις και να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο, τουλάχιστον για όσους από εμάς δεν έχουμε κάνει υψηλό πρωταθλητισμό. Εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ο τερματισμός, που νιώθεις αυτή την τεράστια ικανοποίηση ότι τα κατάφερες, ότι πέτυχες αυτό για το οποίο είχες προετοιμαστεί, σε αποζημιώνουν με το παραπάνω.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Με Ποδήλατα θα Αλλάξουν οι Πόλεις

#BraveNewMobility: Πράσινη Μετάβαση στη Βιομηχανία Κινητικότητας

Μια Τουριστική Εμπειρία στα Γεωπάρκα της Ελλάδας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+