Μίνι Πρόγραμμα για Παιδιά στο Σπίτι 

Σίγουρα δεν μας ήταν εύκολο να κλειδαμπαρωθούμε μέσα στο σπίτι, ειδικά όσοι βρισκόμασταν στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Η εποχή μας υπενθυμίζει αιφνιδιαστικά πόσα σενάρια έχει η ζωή και καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε τη λέξη πειθαρχία με τον πιο επιτακτικό τρόπο, για τον υψηλότερο σκοπό! Πριν λίγο καιρό, πολλοί από εμάς συζητούσαμε για το καθημερινό πρόγραμμα, πόσο πυκνό είναι, σε βαθμό να μην προλαβαίνουμε να δούμε ουσιαστικά και με ηρεμία τα μέλη τη οικογένειάς μας. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να καλύψουμε τα κενά, βλέποντας όσο το δυνατόν πιο θετικά τον ξαφνικό και αναγκαστικό εγκλεισμό.

Φυσικά, δεν εννοώ πως χρειαζόμασταν μια θανατηφόρα πανδημία γι’ αυτό, είναι όμως μια αφορμή να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που ίσως μας απασχολούσαν όταν δεν είχαμε καθόλου χρόνο. Μετά τις ιδέες που μας έδωσε ο Άρης Γαβριελάτος για δραστηριότητες στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα, πάμε να δούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα πρόγραμμα για τα παιδιά στο σπίτι αυτές τις μέρες.

Πρωινό και Πρόγραμμα

Αφύπνιση στο λεπτό! Απολαμβάνουμε εννοείτε περισσότερο το πρωινό στο σπίτι χωρίς την αγριότητα του πρωινού ξυπνήματος, όμως στη συνέχεια, τα παιδιά έχουν ανάγκη ένα πρόγραμμα για να νιώθουν δημιουργικά ή χαρούμενα και να αποφύγουμε τους συνεχείς εκνευρισμούς. Τα βοηθάμε να καταλάβουν γιατί σταμάτησαν το σχολείο και να νιώσουν όσο πιο καλά γίνεται μ’ αυτό. Προσπαθούμε να δημιουργούμε όσο μπορούμε ένα σύνθετο παζλ από δραστηριότητες στο σπίτι για να αισθάνονται ολοκληρωμένα. Μετά τα αφήνουμε στην ησυχία τους να βαρεθούν! Χρειάζεται κι αυτό. Είναι ευκαιρία να αφεθούν σε ώρες ανέμελου παιχνιδιού. Εσείς θα το κρίνετε αυτό ως γονείς ξέροντας το παιδί σας.

Προσωπικά, κρατήσαμε λίγο από πρόγραμμα σχολείου και μετά κατασκευάσαμε το δικό μας καθημερινό πλάνο. Οι δυο μου γιοι με ρώταγαν αρκετές φορές πότε και πώς θα προλάβουν με τις δασκάλες τους την υπόλοιπη ύλη και αν θα γράφουν το καλοκαίρι. Η αγωνία των παιδιών πολλές φορές είναι να τελειώνουν κάτι που άρχισαν χωρίς να το αφήνουν στην μέση. Έτσι καθιερώσαμε μετά το πρωινό το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Διαβάζουμε Ιστορία

Η ιστορία απασχολεί πολύ τα παιδιά μου, γι’ αυτό αποφασίσαμε να διαβάζουμε κανονικά το βιβλίο του σχολείου και μετά να κάνουμε συζητήσεις πάνω στο κεφάλαιο που διανύουμε, ανατρέχοντας σε πηγές και άλλα βιβλία για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Έπειτα, κάνουμε quiz ερωτήσεων με μορφή της κρεμάλας, όπου φυσικά η χαμένη συνήθως είμαι εγώ.

Ζωγραφική

Αρκετές φορές συνδυάζουμε μετά την ιστορία τη ζωγραφική, γιατί είναι ένας τρόπος έκφρασης και αξιοποίησης των πληροφοριών της προηγούμενης ώρας. Η φαντασία έχει αφυπνιστεί και δημιουργούμε από περικεφαλαίες και μνημεία μέχρι αντικείμενα που συνδέονται με τη δική μας εποχή. Άλλες φορές μας απασχολούν οι κλασικοί ζωγράφοι και διαβάζουμε τη βιογραφία τους. Ύστερα, μένει να αποφασίσουμε ποιόν πίνακα θα ζωγραφίσει ο καθένας μας. Στο τέλος τα εκθέτουμε σε σκοινί που έχουμε κρεμάσει στο δωμάτιό τους για να διακοσμούν τον χώρο. Σας αφιερώνουμε μερικές από τις ζωγραφιές μας παρακάτω!

Μουσική

Η μουσική είναι μέρος της ζωής μας. Αφιερώνουμε όσο χρόνο θέλουμε για να εξασκούμαστε στο να ακούμε ρυθμούς και μετά, κλείνοντας τη μουσική, προσπαθούμε να τους αναπαράγουμε. Είναι μια άσκηση που βοηθά στην παρατηρητικότητα, στη συγκέντρωση και αδιαμφισβήτητα στην ακοή. Ωφελεί αυτούς που μαθαίνουν κάποιο όργανο, αλλά και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Ακούμε όλα τα είδη μουσικής και επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας αρέσουν.

Δεν Ξεχνάμε τα Διαλείμματα

Ήρθε η ώρα για ξεκούραση και μεσημεριανό φαγητό. Μετά ο καθένα αποφασίζει αν θέλει να παίξει παζλ, lego ή να διαβάσει ένα βιβλίο μόνος και να ξεκουραστεί. Ως το απόγευμα υπάρχει κανόνας να κάνουμε ό,τι θέλουμε με ησυχία.

Yoga ή Mindfulness

Το απόγευμα κάνουμε γυμναστική. Επιλέξαμε τη yoga γιατί βοηθά στην εκτόνωση της ενέργειας και στην απόκτηση ευλυγισίας, χωρίς να διαμαρτύρεται ο κάτω όροφος από τα χοροπηδήματα, από τα οποία η αλήθεια είναι ότι έχει χορτάσει αυτές τις μέρες. Επίσης, όταν νιώθουμε κάπως κουρασμένοι, δοκιμάζουμε σιγά σιγά την πρακτική του mindfulness. Ο διαλογισμός και η συγκέντρωση στο τώρα βοηθάει μικρούς και μεγάλους. Είναι πρωτόγνωρο για τα παιδιά, αλλά είναι πολύ βοηθητικό να μαθαίνουν νέους τρόπους αποφόρτισης.

Μαθηματικά

Ήρθε η ώρα της μονόπολης ή της τρίλιζας με αριθμούς. Προσθέτουμε, αφαιρούμε και μαθαίνουμε τους δρόμους της πόλης μας, ή παίζουμε διαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς με τρίλιζα, κάτι που το εφεύραμε αυτές τις ημέρες. Μας βάζει σε διαδικασία σκέψης και επανάληψης για όσα έχουν κάνει ως τώρα, μέσω παιχνιδιού.

Ήρθε η Ώρα για Καληνύχτα

Στο τέλος της ημέρας, μετά το βραδινό, διαβάζουμε  μια λογοτεχνική παιδική ιστορία για να πούμε γλυκιές καληνύχτες. Κάθε μέρα μπορούμε να αλλάζουμε το περιεχόμενο και να διασκεδάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+