Το Μήνυμα Δεν Ελήφθη

Αν ο σκοπός της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ήταν να στείλει ένα μήνυμα στον Recep Tayyip Erdogan ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τότε κάτι τέτοιο, κρίνοντας από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μοιάζει να μην έγινε αντιληπτό.

Μπορεί λοιπόν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προ ολίγων ημερών η Άγκυρα να δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, όμως σήμερα το πρωί απέπλευσε εκ νέου το Ορούτς Ρέις, ενώ εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές. Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για “μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι η κίνηση αυτή καταγράφεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas στην Άγκυρα, που είχε σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Με την ενέργειά της αυτή, η Άγκυρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους διαχρονικούς θιασώτες μιας “εποικοδομητικής σχέσης” της Ευρώπης με την Τουρκία, οι οποίοι επιμένουν ενάντια στην επιβολή κυρώσεων, παραβλέποντας όμως ότι οι ήπιες νουθεσίες τους δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση Erdogan, αντιθέτως, φαίνεται να ενθαρρύνουν την επιθετικότητά του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+