Nick Cave: “Αν Κάτι Πάει Στραβά, Θα Έχω Πάντα Δίπλα Μου το Πιάνο”

“Το κοινό θα μπορεί να με ρωτήσει ό,τι θέλει κι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου για να δώσω τις απαντήσεις”, δήλωσε πρόσφατα ο Nick Cave, με αφορμή την αναγγελία της απόφασής του ένα σκέλος της περιοδείας του να έχει υπότιτλο, συζητώντας με… το κοινό! “Αν κάτι πάει στραβά, θα έχω πάντα δίπλα μου το πιάνο, ώστε να παίξω μερικά τραγούδια ακόμη, αλλά έχω αρκετά πράγματα που θέλω να πω και να μοιραστώ με το κοινό μου. Έχω καλό προαίσθημα γι’ αυτό.” Μια ασυνήθιστη κίνηση από έναν πέρα για πέρα μοναδικό και κατά περιόδους “larger than life” καλλιτέχνη της γενιάς του!

Η ιδέα να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού του ήρθε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της αποθεωτικής περιοδείας του 2017, όταν και ένιωσε ξανά αυτή τη βαθιά και πολύ ξεχωριστή σχέση που είχε μαζί του να βαθαίνει ακόμη περισσότερο. “Αποφάσισα ότι ήθελα να τους ακούσω να μου μιλάνε. Στα τελευταία μας live έβγαινε στην επιφάνεια από την πλευρά του κοινού μια ανάγκη να συνδεθεί ακόμη περισσότερο μαζί μας, και από την πλευρά μας υπήρξε μια προθυμία ν’ ανοιχτούμε κι άλλο και σκέφτηκα ότι μια απευθείας συζήτηση με το κοινό θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο πιο ειλικρινείς και προσωπικές θα είναι οι ερωτήσεις τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι και η βραδιά!”

Από τα πρώτα χρόνια του ’80, τότε που ξεκίναγε την καριέρα του με τους Birthday Party, ο Nick Cave είχε μια εξαιρετικά έντονη σχέση/επαφή και επικοινωνία με το κοινό το. Όσοι τον παρακολουθούν από τότε θυμούνται τις λέξεις, τα λόγια και τις ματιές να βγάζουν φλόγες και το σώμα του Cave να είναι κάθε φορά έτοιμο για να σπάσει… Τα κορίτσια στα λάιβ του ένιωθαν σαν να έκανε έρωτα με την καθεμιά τους ξεχωριστά. Τα αγόρια στο πρόσωπό του έχουν βρει κάποιον που θα ζήσει στα άκρα τη ζωή γι’ αυτούς. Θα φτάσει μέχρι την άλλη πλευρά και θα καταφέρει να επιστρέψει για να τους διηγηθεί αυτό που είδε και έζησε. Ο Nick Cave υπήρξε πολύ απλά ένας μεταμοντέρνος Elvis, γέννημα της δικής του εποχής!

Σήμερα, αυτός ο ερωτισμός έχει μετατραπεί σε σοφία από την πλευρά του και μια ιδιαίτερη πνευματική αφοσίωση από την πλευρά του κοινού του. Ο Cave είναι από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που στην ηλικία των 60 εξακολουθεί να είναι δημιουργικός και σε εγρήγορση. Συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ένας λογοτέχνης, σαν ένας ποιητής ή σαν ζωγράφος που όσο ωριμάζει έχει να πει περισσότερα με λιγότερα, παρά σαν ένας μουσικός της ροκ. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια είναι ιδιαίτερα παραγωγικός και το άτυχο γεγονός της ξαφνικής απώλειας ενός εκ των γιων του (του πρωτότοκου), αντί να τον ρίξει και να τον γονατίσει, μοιάζει σαν να του έδωσε μια ακόμη πιο ακριβή εικόνα του τι πραγματικά είναι η ζωή, οι ανθρώπινες σχέσεις και πώς πρέπει να τα ζεις όλα αυτά.

Τα κορίτσια στα λάιβ του ένιωθαν σαν να έκανε έρωτα με την καθεμιά τους ξεχωριστά. Τα αγόρια στο πρόσωπό του έχουν βρει κάποιον που θα ζήσει στα άκρα τη ζωή γι’ αυτούς. Θα φτάσει μέχρι την άλλη πλευρά και θα καταφέρει να επιστρέψει για να τους διηγηθεί αυτό που είδε και έζησε.

Ο τρόπος δε που χειρίστηκε το αδιανόητο, δηλαδή την απώλεια ενός παιδιού και την επιλογή του να ανοίξει και να το μοιραστεί με αξιοπρέπεια, τον ανέβασε ακόμη περισσότερο στα μάτια του κοινού του, όπως είδαμε και στη συγκλονιστική περιοδεία του 2017, και συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου στο Tae Kwon Do… Για όσους δεν μετείχαν στη “θεία κοινωνία” του Cave και των Bad Seeds, έρχεται και αυτό στις 12 Απριλίου, για μια μέρα μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, και για εμάς στην Ελλάδα, αποκλειστικά στα Village Cinemas.

Για όσους επίσης θέλουν να ζήσουν άλλη μια μεγαλύτερη απ’ τη ζωή εμπειρία, η εμφάνισή του στο Ejekt 2018 στις 23 Ιουνίου πλησιάζει. Όσο για τη μίνι περιοδεία με τις ερωτήσεις του κοινού, μόνο τέσσερις θα είναι οι συναυλίες και μόνο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ!

Conversations With Nick Cave Tour Dates
April 30th – Northampton, MA @ Academy of Music Theatre
May 1st – Boston @ Boch Center Shubert Theatre
May 3rd – New York @ Peter Norton Symphony Space
May 5th – Brooklyn @ The Murmrr Theatre
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
The Bright Side of the Road
The Bright Side of the Road

Ο Γιώργος Μουχταρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και είναι δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από το περιοδικό Ήχος & Hi Fi το 1983, στο οποίο βρέθηκε για περίπου 10 χρόνια. Την περίοδο εκείνη ήταν κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης στο συγκρότημα The Jay Walkers, που κυκλοφόρησε έναν δίσκο από την Virgin Records. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Εικόνες και Επτάμιση και με την εκπομπή Ραδιοσυννεφούλα, του Τετάρτου Προγράμματος. Συνεργάστηκε επίσης με τα ραδιόφωνα Pop Fm και Ρυθμός της πρώτης περιόδου, ενώ από το 2003 έως το 2011 ήταν ο Διευθυντής Προγράμματος του Ραδιοφώνου Kosmos 93,6. Το Μάρτιο του 2011 βρέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ. Σήμερα είναι Διευθυντής Προγράμματος στον Pepper 96,6, ενώ από το μικρόφωνο του παρουσιάζει 10-1 κάθε πρωί την εκπομπή The Bright Side of the Road. Μοιράζεται μαζί μας τις μουσικές του επιλογές κάθε Παρασκευή, μέσα από τη στήλη με το ίδιο όνομα!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+