Η άνοιξη και οι πασχαλινές διακοπές μας προσκαλούν να βγούμε από το καταφύγιό μας και να εξερευνήσουμε νέους τόπους, πρακτικά και νοητά. Στα νοητά ταξίδια θα σταθώ σήμερα, ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, προτείνοντας τρεις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη που μας ταξιδεύουν σε τόπους της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Πρόκειται για τις εκθέσεις Τόποι Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος (κτήριο Πειραιώς 138), Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου (κεντρικό κτήριο) και Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο (κτήριο Πειραιώς 138). #MustSees
Θεωρώ ευτύχημα να ανοίγουν οι μεγάλες συλλογές τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, πόσο μάλλον όταν αυτές μας φέρνουν κοντά σε πολύτιμα αρχεία και σπάνια έργα τέχνης. Συγκεκριμένα, μέσα από την έκθεση “Τόποι Αναφοράς” θα δούμε 160 έργα τέχνης, επιλεγμένα από τη συλλογή έργων της Τράπεζας της Ελλάδος, με κοινό στοιχείο την “ανάδειξη της ταυτότητας ενός ελληνικού κόσμου”, διαμέσου σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ιωάννης Αλταμούρας, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Πάρις Πρέκκας, κ.ά.
Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου
Διάρκεια έκθεσης έως 6 Μαΐου 2018. Για το πρόγραμμα ξεναγήσεων πατήστε εδώ.
Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο
Τέλος, στην έκθεση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο”, θα διερευνήσουμε τις “σύνθετες αφηγήσεις” του αιγυπτιακού κράτους, αλλά και την ιερότητα της ερήμου και του όρους Σινά, όπως τις αναδεικνύει ο φακός του Ελβετού φωτογράφου Frédéric Boissonnas (1858-1946), κατά την περίοδο 1929-1933.