Νοητή Περιήγηση στην Ελλάδα και την Αίγυπτο

Η άνοιξη και οι πασχαλινές διακοπές μας προσκαλούν να βγούμε από το καταφύγιό μας και να εξερευνήσουμε νέους τόπους, πρακτικά και νοητά. Στα νοητά ταξίδια θα σταθώ σήμερα, ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, προτείνοντας τρεις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη που μας ταξιδεύουν σε τόπους της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Πρόκειται για τις εκθέσεις Τόποι Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος (κτήριο Πειραιώς 138), Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου (κεντρικό κτήριο) και Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο (κτήριο Πειραιώς 138). #MustSees

Τόποι Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Θεωρώ ευτύχημα να ανοίγουν οι μεγάλες συλλογές τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, πόσο μάλλον όταν αυτές μας φέρνουν κοντά σε πολύτιμα αρχεία και σπάνια έργα τέχνης. Συγκεκριμένα, μέσα από την έκθεση “Τόποι Αναφοράς” θα δούμε 160 έργα τέχνης, επιλεγμένα από τη συλλογή έργων της Τράπεζας της Ελλάδος, με κοινό στοιχείο την “ανάδειξη της ταυτότητας ενός ελληνικού κόσμου”, διαμέσου σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ιωάννης Αλταμούρας, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Πάρις Πρέκκας, κ.ά.

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Μαΐου 2018. Για το πρόγραμμα ξεναγήσεων, πατήστε εδώ.

Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

Στην έκθεση “Ταξίδια στην Ελλάδα” θα γνωρίσουμε τη σημαντική συλλογή του Ευστάθιου Φινόπουλου, μέσα από έργα τέχνης και ιστορικές εκδόσεις που αναφέρονται σ’ έναν πολύπλευρο περιηγητισμό από Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον ελλαδικό χώρο από την Αναγέννηση έως το 19ο αιώνα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφοι χάρτες, λυτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.

Διάρκεια έκθεσης έως 6 Μαΐου 2018. Για το πρόγραμμα ξεναγήσεων πατήστε εδώ.

Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο

Τέλος, στην έκθεση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο”, θα διερευνήσουμε τις “σύνθετες αφηγήσεις” του αιγυπτιακού κράτους, αλλά και την ιερότητα της ερήμου και του όρους Σινά, όπως τις αναδεικνύει ο φακός του Ελβετού φωτογράφου Frédéric Boissonnas (1858-1946), κατά την περίοδο 1929-1933.

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Μαΐου 2018.

Αρθρογράφος

Η Αγγελική εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της γνώμη για τα #ΜustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός