Ο George Floyd, το “Νόμιμο Λιντσάρισμα” και το Τέλος της Βίας

Ένοχος για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία -δηλαδή και για τις τρεις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί- κρίθηκε από το δικαστήριο της Μινεάπολης ο Derek Chauvin, ο πρώην αστυνομικός που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd τον περασμένο Μάιο.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης, ο Chauvin μεταφέρθηκε  εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου για να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα 40 χρόνια κάθειρξης. Είναι πάντως πιθανό η ποινή να είναι τελικά αρκετά μικρότερη και θα ανακοινωθεί σε 8 εβδομάδες.

Πρέπει να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του νόμιμου λιντσαρίσματος για πάντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά o αιδεσιμότατος Jesse Jackson

Για “σημείο καμπής στην ιστορία” έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του Floyd, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden,  αναγνωρίζοντας ότι τίποτα δεν θα φέρει τον George Floyd πίσω στη ζωή, τόνισε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να είναι “ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική”.

Το βήμα αυτό προς τα εμπρός δεν θα είναι ασφαλώς αυτόματο. Το τεράστιο κίνημα αντιδράσεων που ξέσπασε στις ΗΠΑ στον απόηχο του θανάτου του Floyd για την αστυνομική βία αλλά και τη φυλετική ισότητα στη χώρα παραμένει ζωντανό, όπως εξακολουθούν και τα περιστατικά βίας που οδηγούν στο θάνατο Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας. Λίγα μίλια μακριά από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Floyd, σκοτώθηκε, πριν λίγες μέρες, από τα πυρά μιας αστυνομικού ο 20χρονος Daunte Wright.

Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν εναντίον του πρώην συναδέλφου τους Chauvin, προσπάθησαν να τον κατηγοριοποιήσουν ως  “bad apple”, τοποθετώντας έτσι το περιστατικό εκτός των συνήθων πολιτικών και της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σώμα.

Για τον λόγο αυτό, ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων αιδεσιμότατος Jesse Jackson δήλωσε στο CNN ότι η απόφαση προκαλεί “ανακούφιση, αλλά ο εορτασμός είναι πρόωρος”. “Θα θάψουμε τον Daunte την Πέμπτη, οι δολοφονίες συνεχίζονται. Πρέπει να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του νόμιμου λιντσαρίσματος για πάντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το να σκοτώνει ανθρώπους η αστυνομία ισοδυναμεί με νόμιμο λιντσάρισμα.

Στην περίπτωση του Floyd, η ύπαρξη του βίντεο που αποτυπώνει τις σπαρακτικές τελευταίες στιγμές πριν ξεψυχήσει αποτέλεσε σημαντικό πειστήριο στη δίκη, χωρίς να αφήνει χώρο για εναλλακτικές ερμηνείες. Όμως, εξακολουθούν να παραμένουν σπάνιες οι διώξεις αστυνομικών για τέτοια περιστατικά και ακόμα πιο σπάνιες οι καταδίκες, όταν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Έχει τέλος τεράστια σημασία να παρατηρήσουμε τη διάθεση αυτοσυντήρησης ενός ολόκληρου συστήματος που απαιτεί εκ βάθρων αλλαγή. Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν εναντίον του πρώην συναδέλφου τους Chauvin, προσπάθησαν να τον κατηγοριοποιήσουν ως  “bad apple”, τοποθετώντας έτσι το περιστατικό εκτός των συνήθων πολιτικών και της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σώμα. Όμως, ουσιαστική δικαιοσύνη δεν θα έρθει, αν οι συστημικές συμπεριφορές που επιτρέπουν και νομιμοποιούν θανάτους όπως του George Floyd, της Breonna Taylor, του Daunte Wright και τόσων άλλων δεν βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+