Ο Μυστηριώδης Κύριος Phil Spector

Δίσκοι

Σήμερα θα γράψω δυο λόγια για τον Phil Spector, τον Αμερικανό καλλιτέχνη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες (16/1/2021) από επιπλοκές της Covid-19 σε ηλικία 82 ετών.

Wall of Sound

O Spector ήταν μουσικός και συνθέτης αλλά στην ιστορία της pop και rock μουσικής θα μείνει ως ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, δίνοντας μια ολοκαίνουργια διάσταση στην έννοια της “παραγωγής ήχου”.

Κι αυτό, επειδή τη δεκαετία του ’60 εμπνεύστηκε και δημιούργησε το θρυλικό και υπέροχο “Wall of Sound”. Μια διαδικασία τεχνικών ηχογράφησης, που καταλήγει σε ένα μαγικό αποτέλεσμα, ένα “Ηχητικό Τείχος”, με αισθητική συμφωνικής ορχήστρας: “γεμάτο”, ευρύ, πλούσιο σε αρμονίες και ηχοχρώματα.

Ψάχνω έναν ‘ήχο’ τόσο στιβαρό που ακόμη κι αν το υλικό μου (σ.σ. μελωδία-στίχοι) δεν είναι το καλύτερο, ο ‘ήχος’ να κερδίζει τις εντυπώσεις. Όλα τα μουσικά στοιχεία να είναι σε αφθονία και να δένουν μεταξύ του σαν κομμάτια πάζλ. Επιδιώκω μια Βαγκνερική προσέγγιση του rock & roll. Τραγούδια σαν μικρές Συμφωνίες για νεανικό κοινό!” δήλωνε ο Spector.

Για να πετύχει  το στόχο του, ο δαιμόνιος παραγωγός χρησιμοποίησε με ευρηματικό τρόπο τις προϋπάρχουσες τεχνικές της αντήχησης (reverb), παραμόρφωσης (distortion) και συμπίεσης (compression), συνδυασμένες με επιπλέον ρυθμικά και μελωδικά φωνητικά, καθώς και μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων συχνά ασυνήθιστων στο pop ρεπερτόριο.

Οι Εμβληματικές Συνεργασίες και το Hall of fame

Για την προσφορά του στη μουσική βραβεύθηκε με 2 Grammy (1973 και 2000), ενώ το 1989 εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 1997 στο Songwriters Hall of Fame.

Ιδιοφυής, καινοτόμος, τολμηρός, ικανότατος στο να αφουγκράζεται τις μουσικές τάσεις, αλλά και να τις δημιουργεί, ο Spector επηρέασε πληθώρα καλλιτεχνών όπως: Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, Velvet Underground, Bruce Springsteen, Jesus and Mary Chain, Cocteau Twins, Four Tops, ABBA κ.ά.

Οι “Πίσω Σελίδες” του Spector

Ωστόσο, πολλοί από τους μουσικούς και τους συνεργάτες του τον χαρακτήριζαν απόλυτο, δύστροπο και βίαιο. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως πάσχει από διπολική διαταραχή, κάτι που μάλλον τον οδήγησε εκτός ορίων: το 2009 κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της ηθοποιού Lana Clarkson, καταδικάστηκε και βρισκόταν στη φυλακή μέχρι το θάνατό του.

Πολύ εύστοχα ο μουσικός Steve Van Zandt έγραψε πως “ο Phil Spector είχε μια χαρισματική, αλλά ανεπανόρθωτα συγκρουόμενη προσωπικότητα. Δημιούργησε κάποιους από τους ομορφότερους και σημαντικότερους δίσκους με θέμα τη σωτήρια δύναμη της αγάπης, όμως ο ίδιος πέρασε μια ολόκληρη ζωή ανίκανος να δώσει και να πάρει αγάπη…

Αναμφισβήτητα, ο Phil Spector ζούσε έντονα τη σκοτεινή του πλευρά, όμως το στίγμα που αφήνει στη μουσική θα είναι πάντα λαμπερό και σπινθηροβόλο. Αφήνω εδώ κάποιες από τις εμβληματικότερες δουλειές του σε τραγούδια των The RonettesThe Righteous BrothersThe CrystalsThe BeatlesThe Ramones.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα "κιθαρίστας ή ντράμερ" διαλέγει "μπασίστας".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+