Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις 20 Απριλίου, στην Κίνα, η Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών ήρθε να προστεθεί σε ένα σερί μεγάλων επιδόσεων από σπουδαίες ελληνικές ομάδες τα τελευταία 20 χρόνια. Σε μια χώρα με ελάχιστες πισίνες, όπου η επιλογή των κοριτσιών για το επίπεδο της Εθνικής Ομάδας γίνεται από δεξαμενή όχι χιλιάδων, αλλά μόλις εκατοντάδων αθλητριών που αγωνίζονται σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις.
Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός πως στην Ελλάδα, μια χώρα φημισμένη για τη θάλασσά της, η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει κολύμπι, με το θλιβερό αποτέλεσμα των πολλών πνιγμών κάθε καλοκαίρι. Παλιότερα ήταν πολύ πιο δύσκολη η απόφαση για μια οικογένεια να στείλει τα κορίτσια της στις πισίνες και ακόμη πιο αμήχανο να δεχτεί τον προσανατολισμό τους στο πόλο, ένα άθλημα που έχει κλοτσιές, τσιμπήματα, τραβήγματα και αγκωνιές. Δεν το θεωρούσαν και πολύ… θηλυκό.
Το πόλο γυναικών εντάχθηκε πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις το 2000 στο Σίδνεϊ. Πριν από αυτό το χρονικό ορόσημο, το πόλο ήταν άθλημα αποκλειστικά για τους άντρες.
Όμως το στερεότυπο αυτό κατέπεσε, όπως πολλά ακόμη. Οι γυναίκες φυσικά και μπορούν να παίζουν όπως ορίζουν οι κανονισμοί του αθλήματος. Να χρησιμοποιούν κατάλληλα το σώμα τους για να αντέχουν στην πίεση και στα χτυπήματα των αντιπάλων. Να πετυχαίνουν γκολ και να φτάνουν σε νίκες που τους αποδίδουν μετάλλια.
Το πόλο γυναικών εντάχθηκε πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις το 2000 στο Σίδνεϊ. Πριν από αυτό το χρονικό ορόσημο, το πόλο ήταν άθλημα αποκλειστικά για τους άντρες. Και μόνο αυτό δείχνει τη μεγάλη πορεία των γυναικών, τη σκληρή προπόνηση, το χτίσιμο μιας παράδοσης σε χρόνο που έτρεχε εναντίον τους.
Το πρώτο μετάλλιο, το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατακτήθηκε σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα με τις Ιταλίδες. Ήταν και το πρώτο μετάλλιο που κατέκτησε οποιαδήποτε ομάδα (αντρική ή γυναικεία) σε ομαδικό άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο World Cup της Κίνας, η Εθνική Πόλο Γυναικών μετρά 14 μετάλλια σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, με το πρώτο να έρχεται το μακρινό 2004. Είναι μία από τις πιο παραγωγικές σε μετάλλια ομάδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, με το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 να είναι οι κορυφαίες στιγμές της.
Το πρώτο μετάλλιο, το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατακτήθηκε σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα με τις Ιταλίδες. Ήταν και το πρώτο μετάλλιο που κατέκτησε οποιαδήποτε ομάδα (αντρική ή γυναικεία) σε ομαδικό άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης το 2011 κέρδισε την Κίνα στον τελικό και για άλλη μια φορά έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που κατέκτησε χρυσό σε ομαδικό άθλημα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει διανύσει μια εξαιρετική διαδρομή, με πολλά μετάλλια. Από τη συλλογή της λείπει ακόμη το χρυσό, αλλά έχει κατακτήσει τέσσερα ασημένια (2010, 2012, 2018, 2022) και ένα χάλκινο πέρσι στο Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν.
Σε άλλες διοργανώσεις, η Ομάδα Πόλο Γυναικών έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στο World League 2005 και στο Europa Cup 2018. Επίσης, τρία χάλκινα σε World League (2007, 2010, 2012) και χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018.
Τέλος, από το 2000 και τη διοργάνωση του Σίδνεϊ, όταν το πόλο γυναικών εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελληνική ομάδα έχει τρεις συμμετοχές, το 2004 με το ασημένιο μετάλλιο, το 2008 στο Πεκίνο, όπου κατατάχθηκε στην όγδοη θέση, και το 2024 στο Παρίσι, κερδίζοντας την έβδομη θέση.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ο Σχολικός Αθλητισμός Είναι Μάθημα;