Όταν Οι Σχέσεις Μας Πέφτουν Θύματα του Phubbing

Ας το παραδεχτούμε. Η πρώτη κίνηση που κάνουμε οι περισσότεροι όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι είναι να βγάλουμε από την τσέπη μας ή την τσάντα μας το κινητό μας τηλέφωνο. Είναι μια κίνηση που αυτομάτως μας βάζει στη διαδικασία να κοιτάζουμε το κινητό μας κάθε φορά που φωτίζει η οθόνη, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή μας.

Και για να είμαστε ακόμα πιο ειλικρινείς, κανείς δε μένει μόνο στη μια ματιά… Ξεκλειδώνουμε την οθόνη και ξεκινάμε διάλογο ή κάνουμε μια ψηφιακή βόλτα στα social media για σχόλια και likes. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο όρος “phubbing”.

Τι Είναι το Phubbing; 

Το phubbing είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το smartphone ανά χείρας και ξεκινάμε! Είτε είμαστε για καφέ με τους φίλους μας, είτε στο σπίτι ή σε γεύμα με τον σύντροφό μας, κρατάμε στο χέρι μας το κινητό και περιηγούμαστε στα social media ή σε διάφορους ιστότοπους. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στην οθόνη και η βασική μας δραστηριότητα είναι αυτή. Έτσι, η επαφή με τον άνθρωπο ή την παρέα που έχουμε απέναντί μας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, και η ψηφιακή μας επικοινωνία αντικαθιστά την επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας εκείνη τη στιγμή.

Είτε είμαστε θύματα του phubbing, είτε θύτες, το αποτέλεσμα είναι ότι η επικοινωνία διακόπτεται και απλά συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο με τους άλλους χωρίς να έχουμε διάλογο ή έστω οπτική επαφή. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έχετε συναντήσει ολόκληρες παρέες να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να είναι όλοι απορροφημένοι στις οθόνες των smartphone τους.

Τι Συνέπειες Έχει στις Ανθρώπινες Σχέσεις;

Το phubbing είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, αποξενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί κενά στις σχέσεις τους. Ίσως για μία φιλία τα πράγματα να μην είναι τόσο δραματικά, όμως έρευνες δείχνουν ότι για ένα ζευγάρι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Η σχέση μας με το κινητό μας μπορεί να γίνει σύντομα εξάρτηση και αυτό αποσπά πολύ χρόνο και “χώρο” από τη σχέση μας με τον σύντροφό μας. Το αποτέλεσμα; Έρευνα 145 παντρεμένων ζευγαριών των Meredith & James του 2016, έδειξε ότι τα ζευγάρια καταλήγουν να τσακώνονται όταν ο ένας παραπονιέται στον άλλον για την υπερβολική χρήση του κινητού τις ώρες που περνούν μαζί. Έτσι ξεκινά μια διαμάχη που δύσκολα τελειώνει.

Επίσης, ο σύντροφος που δέχεται το phubbing (είναι με άλλα λόγια “phubbed”) νιώθει μοναξιά, απομόνωση και ότι ο σύντροφός του τον αγνοεί. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί θλίψη και μπορεί να εντείνει έμμεσα την κατάθλιψη ενός ανθρώπου, καθώς επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους και γενικότερα από τη ζωή τους, όταν ο σύντροφός τους ασχολείται διαρκώς με το κινητό του τηλέφωνο.

Τα ίδια αποτελέσματα έδειξε έρευνα στην Κίνα των X. Wang et al. του 2017 σε 243 παντρεμένα ζευγάρια, επιβεβαιώνοντας ακόμα μία φορά το πόσο μπορούν οι έξυπνες συσκευές να εισβάλλουν στην ζωή μας και στις σχέσεις μας.

Ας μη ξεχνάμε να ζούμε στην πραγματικότητα, και όχι μόνο στην ψηφιακή της μορφή. Οι σχέσεις δεν παύουν να χρειάζονται σάρκα και οστά για να χτιστούν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lifemade Stories
Lifemade Stories

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία (Master/PG Diploma in Counselling) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Παρέμεινε στην Σκωτία για 4 έτη όπου εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κέντρα ψυχολογίας στην Αθήνα και εθελοντικά στη συμβουλευτική γραμμή του οργανισμού "Μαζί για το Παιδί". Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr καθώς και συνεργάζεται με ιστοσελίδες όπως ΜικροίΜεγάλοι, Singleparent.gr και με το περιοδικό Cosmopolitan, όπου τοποθετείται ως ειδικός σε δημοφιλή θέματα των νέων. Επίσης συμμετέχει ως εισηγήτρια στα σεμινάρια του Skywalker.gr, με τίτλο "Μονοπάτια Απασχολησιμότητας", μιλώντας για την δυσκολία αλλά και την αντιμετώπιση της μετάβασης/αλλαγής στην επαγγελματική πορεία του ατόμου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+