Όταν τα Κορίτσια Μιλάνε…

Μικρές Επικίνδυνες

Όταν τα κορίτσια μιλάνε, ας σωπαίνουμε. Ας ακούμε προσεκτικά κάθε τους λέξη. Εκείνα χρειάζονται εμάς για να ακουστούν κι εμείς εκείνα για να θυμηθούμε πώς ήμασταν πριν η διαδρομή της ζωής μας γεμίσει ευθύνες και συμβιβασμούς.

Όταν τα κορίτσια μιλάνε, έχουν πολλά να πουν. Χαρούμενα και παιδικά σαν τα παιχνίδια που μπορεί να στολίζουν ακόμη τα δωμάτιά τους. Περίεργα και τολμηρά σαν τις εκδρομές στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Θλιβερά κι επώδυνα σαν τις πληγές που άφησαν σε σώμα και ψυχή άξεστα χέρια. Ανατρεπτικά και επαναστατικά σαν τη δύναμη που κρύβει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Φεμινιστικά και ακριβοδίκαια σαν μια ισότιμη κοινωνία που δεν φάνηκε ακόμη. Φοβισμένα κι άτολμα σαν την αποδοχή πως παντοδυναμία δεν υπάρχει.

Έτσι μιλάνε τα κορίτσια. Με λόγια πολύχρωμα. Καμιά φορά με λέξεις άστοχες, αλλά σπάνια με συναισθήματα μασκαρεμένα. Ίσως γιατί, ακόμη, το μυαλό τους το κυβερνάει το θέλω –ακόμη κι όταν δεν ξέρουν τι θέλουν– κι όχι το πρέπει.

Σε λίγες ημέρες κυκλοφορούν οι «Μικρές Επικίνδυνες» από την Key Books, με τις ιστορίες 100 κοριτσιών από 13 έως 22 χρόνων. Κορίτσια από την Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, που ζουν με τους γονείς τους ή μόνα τους, κορίτσια φτωχά ή πλούσια, με αυτοπεποίθηση ή χωρίς, κατασταλαγμένα ή ολότελα μπερδεμένα, με σχέδια οργανωμένα ή όνειρα απατηλά, συμμετείχαν σε ένα project – συνέχεια των (μεγάλων) «Επικίνδυνων» που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια. Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να δοθεί στις νέες κοπέλες ο χώρος να πουν δημοσίως όσα νιώθουν και πιστεύουν, όσα αγαπούν και μισούν, όσα τις καταπιέζουν και τις απελπίζουν.

Έτσι μιλάνε τα κορίτσια. Με λόγια πολύχρωμα. Καμιά φορά με λέξεις άστοχες, αλλά σπάνια με συναισθήματα μασκαρεμένα. Ίσως γιατί, ακόμη, το μυαλό τους το κυβερνάει το θέλω –ακόμη κι όταν δεν ξέρουν τι θέλουν– κι όχι το πρέπει.

Για να συγκεντρωθεί αυτό το πολύχρωμο, γεμάτο φρεσκάδα και ορμή «μπουκέτο», η αθηΝΕΑ, η Women On Top και η Women Act, εργαστήκαμε για αρκετούς μήνες. Κάναμε συνεντεύξεις με τα κορίτσια και αποτυπώσαμε τον λόγο τους με σεβασμό.

Συμμετέχοντας κι εγώ –ως μέλος της ομάδας της αθηΝΕΑς– στη διαδικασία, θέλω να μοιραστώ λίγα μόνο συναισθήματα. Όπως τη συγκίνηση που νιώθω κάθε φορά που θυμάμαι τις συσπάσεις του προσώπου του κοριτσιού που κάνει όλα τα χατίρια στα αγόρια κι ας μην το θέλει, γιατί ίσως έτσι κάποτε την αγαπήσει ο πατέρας της. Τον θυμό που με πνίγει όποτε φέρνω στο νου μου εκείνο το κάποτε παχύσαρκο κορίτσι που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο γιατί δεχόταν bullying. Τον ενθουσιασμό που με γεμίζει όταν επαναφέρω στη μνήμη μου τον δυναμισμό του κοριτσιού που θα ασχοληθεί με τη Formula 1, ο κόσμος να χαλάσει. Την αμηχανία μου να δώσω μιαν απάντηση σε όσες μου είπαν πως αναγκάζονται να καλύπτουν διπλά και τρίδιπλα το σώμα τους προκειμένου να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο επιτήδειους κακοποιητές.

Αυτό το σημείωμα δεν είναι άλλο από μια πρώτη γεύση για το περιεχόμενο του βιβλίου. Ενός βιβλίου που ίσως δείξει πως η νέα γενιά (αγόρια και κορίτσια) είναι το μέλλον της χώρας όταν το παρόν της δίνει σημασία.

 

Μπορείτε να προπαραγγείλετε το βιβλίο εδώ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Βραβεία Όσκαρ: Καθόλου Γυναικεία Υπόθεση

10 Γυναίκες που Άλλαξαν… το 2023

Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας | Ροζ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+