Πως Να Βοηθήσεις Το Παιδί Σου Να Καταλάβει Την Αξία Της Αποταμίευσης

Η διαδικασία με την οποία ένα παιδί αντιλαμβάνεται τη σημασία και τη χρησιμότητα των χρημάτων ξεκινά σταδιακά από μικρή ηλικία και ολοκληρώνεται μέχρι να ενηλικιωθεί. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ένα παιδί ιδανικά από την προσχολική ηλικία είναι ότι το χρήμα έχει αξία και το χρησιμοποιούμε ως μέσο συναλλαγής για να αποκτήσουμε αγαθά.

Γι΄ αυτό σκόπιμο είναι να είστε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας χρηματοοικονομικά ενήμεροι και να του εξηγήσετε από νωρίς τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές στην κοινωνία μας κάθε φορά που βγάζουμε χρήματα από το πορτοφόλι μας και πληρώνουμε το αντίτιμο κάποιου αντικειμένου. Είναι σημαντικό δηλαδή το παιδί να καταλάβει κάτι απλό: ότι τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά ότι εργαζόμαστε για να τα αποκτήσουμε και πως το ίδιο θα κάνει και εκείνο όταν μεγαλώσει.

Στην πράξη

Πώς αλλιώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει χρηματική αντίληψη;

  • Ξεκινήστε με τη γνωριμία των κερμάτων και εν συνεχεία των χαρτονομισμάτων. Εξάλλου για τα μικρά παιδιά τα νομίσματα έχουν μεγαλύτερη αξία από τα χάρτινα χρήματα. Μπορείτε να τα διακρίνετε σε χρώματα ή σε σχήματα μαθαίνοντάς τους παράλληλα να μετρούν και να αναγνωρίζουν τα μεγέθη και τους αριθμούς.
  • Εξηγήστε τι κάνετε κάθε φορά που πληρώνετε σε ένα κατάστημα, όταν συναλλάσσεστε στην τράπεζα ή όταν χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ. Τα παιδιά είναι πολύ παρατηρητικά και μπορούν να μάθουν πολλά για την έννοια του χρήματος και της αποταμίευσης απλά και μόνο αντιγράφοντας τη δική σας συμπεριφορά.
  • Βοηθήστε τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν τα χρήματα και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους μέσα από το παιχνίδι. Αγοράστε μία παιδική μονόπολη ή μια παιδική ταμειακή μηχανή και προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε στο super market, την τράπεζα, το βενζινάδικο ή το φούρνο όπου ο ένας είναι ο πελάτης και ο άλλος ο πωλητής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το μικρό σας να κατανοήσει σταδιακά και ευχάριστα την χρήση αλλά και την ανταλλακτική αξία των χρημάτων.

Η αξία του κουμπαρά

Βοηθήστε το παιδί από νωρίς να καταλάβει την αξία της αποταμίευσης με τη βοήθεια ενός κουμπαρά. Η προσχολική ηλικία θεωρείται η ιδανική για να το κάνετε αυτό. Αγοράζοντας στο μικρό σας έναν κουμπαρά και την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάποιο παιχνίδι, πείτε του την τιμή, δείξτε του σε πόσα κέρματα ή χαρτονομίσματα αντιστοιχεί και παρακινήστε το να αρχίζει να μαζεύει λεφτά στον κουμπαρά του ώστε να το αγοράσει μόνο του. Εσείς βέβαια θα πρέπει να το βοηθήσετε να συγκεντρώσει το ποσό δίνοντάς του λίγα λίγα τα χρήματα για να βάζει στον κουμπαρά του.

Η αποταμίευση δεν έχει αξία αν δεν θέτονται στόχοι. Θέτοντας έναν στοχο π.χ την αγορά ενός παιχνιδιού μπορείτε να κινείτε το ενδιαφέρον του παιδιού. Οι στόχοι βέβαια θα πρέπει να είναι εφικτοί και με συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης ο οποιος πρέπει να είναι πιο σύντομο όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τους.

Η αποταμίευση δεν έχει αξία αν δεν θέτονται στόχοι.

Γενικότερα, η ωφέλεια της αποταμίευσης δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική. Βοηθάει τα παιδιά να εκτιμήσουν τα πράγματα που δεν μπορούν να αγοραστούν εύκολα και άμεσα αλλά και να καταλάβουν θα πρέπει να προσπαθούν και να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους και τις επιθυμίες τους. Βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που σχεδόν πάντα θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους αμέσως. Τα απλά μαθήματα αποταμίευσης σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν. Βοηθούν το παιδί να μάθει να θέτει υψηλότερους στόχους και να αγωνίζεται γι αυτούς, να αποταμιεύει και να έχει υπομονή, επιμονή, και συνέπεια.

Το άρθρο της Φαίης Ευθυμίου δημοσιεύτηκε στο Thrive Global στις 31 Οκτωβρίου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+