Πρόσωπα και Ιστορίες: Μια Ταινία Ύμνος στη Ζωή και στην Αισθητική

Μια ταινία ύμνος στη ζωή και στην αισθητική, στο παρελθόν που σε οπλίζει με θάρρος για να ζήσεις όσα έρχονται. Μια μοιραία συνάντηση και μια διαδρομή ζηλευτή. Πάθος για τους απλούς ανθρώπους, που είναι δίπλα μας κι έχουν τόσα πολλά να πουν, και εικόνες μαγικές, που αφήνουν μια αίσθηση τρυφερότητας και ξεγνοιασιάς την οποία δύσκολα συναντάς στις μέρες μας. Τα “Πρόσωπα και Ιστορίες” της Agnès Varda ήταν το ντοκιμαντέρ που έπαιξε στην τελετή έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μια ταινία που ήταν μάλιστα υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, την οποία συνυπογράφουν η 90χρονη Varda, η γιαγιά της αβανγκάρντ σκηνής, και ο 34χρονος JR, ένας street artist, φωτογράφος και καλλιτέχνης.

Στις 15 Μαρτίου παίρνει διανομή στην Ελλάδα – μια εξαιτερική ευκαιρία για όλους να ταξιδέψουν νοερά, όχι μόνο στην επαρχία της Γαλλίας, αλλά σε μια διαδρομή όπου οι ευκαιρίες για μια άλλη ματιά, είναι τόσες όσα και τα βλέμματα που θα την παρακολουθήσουν. Agnès και JR ταξιδεύουν σε μικρά χωριά στη Γαλλία και συναντούν ανθρώπους καθημερινούς. Μέσα από τις φωτογραφίες τους δοξάζουν και υμνούν την παρουσία τους σ’ αυτή τη διαδρομή. Οι εικόνες αυτές μετατρέπονται στη συνέχεια σε μεγάλων διαστάσεων αφίσες και τοποθετούνται σε ασυνήθιστες επιφάνειες, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που έχει μεν μικρή διάρκεια ζωής, αλλά χαρίζει δυνατές συγκινήσεις.

Η μικροσκοπική Agnès έχει ένα τεράστιο εκτόπισμα και μια δυναμική που εκπλήσσει. Είναι και η σύγκριση με το νεαρό, όμορφο και εκκεντρικό JR, με τον οποίο πραγματικά συνιστούν ένα τέλειο ζευγάρι, απόλυτα αντιθετικό… Οι διάλογοι μεταξύ των δύο ετερόκλητων πρωταγωνιστών είναι σαν αφήγηση ενός ποιήματος, με ατάκες που θα μπορούσαν να απομονωθούν και να γίνουν στίχοι. Είναι τόσο έξυπνη η αφήγηση και τόσο έντονο το συναισθηματικό στοιχείο που πραγματικά δε θέλεις να ολοκληρωθεί αυτή η περιπλάνηση δίχως αρχή και τέλος.

Η ζωή βέβαια της Agnès Varda, η οποία έχει και ελληνική καταγωγή από τον πατέρα της, είναι από μόνη της μυθιστορηματική. Όχι μόνο γιατί δημιουργεί επί πάνω από 65 χρόνια, αλλά γιατί πρόλαβε και έκανε τόσα διαφορετικά πράγματα, με απίστευτη διείσδυση στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ξεκίνησε ως φωτογράφος, έγινε κινηματογραφίστρια και στην τρίτη της εκδοχή μεταμορφώθηκε σε εικαστικό, με τεράστιες εγκαταστάσεις σε μεγάλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τρεις ζωές σε μία!
Η ταινία είναι για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Σινεφίλ και μη. Είναι μια ταινία σαν τρέιλερ για τη ζωή που είναι τόσο απλή και κυλά τόσο γρήγορα. Αφήνει όμως το αποτύπωμά της.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+