Ένα Εστιατόριο Παίζει με τις Αισθήσεις Μας

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένας ήχος, μια εικόνα και μια μυρωδιά, τα οποία θα σας ξυπνήσουν συγκεκριμένες αναμνήσεις, μπορεί να επηρεάσουν τελικά τον τρόπο που θα αντιληφθείτε τη γεύση ενός πιάτου; Η απάντηση είναι αποδεδειγμένα πως ναι, και αυτό το σκηνικό έχουν σκοπό να πετύχουν τα multi-sensory restaurants, μετατρέποντας ένα απλό δείπνο σε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

Τέτοιου είδους εστιατόρια υπάρχουν ελάχιστα στον κόσμο, και ένα απ’ αυτά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Είναι το Αll Senses Gastronomy. Το ιδιαίτερο concept έχει στόχο να δημιουργήσει μέσα από το θέαμα, τον ήχο και τη μυρωδιά μια μοναδική ατμόσφαιρα που θα ενισχύει το φαγητό που σερβίρεται, αγκαλιάζοντας όλες τις αισθήσεις μας και προσφέροντάς μας μια επιβλητική εμπειρία που θα συνοδεύει τη γεύση από το κάθε πιάτο.

Το All Senses Gastronomy λειτουργεί από το 2015. Πρόκειται για μια αίθουσα με ένα μεγάλο λευκό τραπέζι-οθόνη, δώδεκα μόνο θέσεις και γύρω απ’ αυτό τέσσερις τοίχους-οθόνες. Όταν κλείσεις τη θέση σου θα πρέπει να είσαι ακριβής στην ώρα προσέλευσης, αφού το δείπνο ξεκινάει για όλους ταυτόχρονα, σα να πρόκειται για παράσταση.

Ανάλογα με το μενού που θα επιλέξεις, διαφοροποιείται και ο αριθμός των πιάτων που θα δοκιμάσεις – κάθε πιάτο και μια μικρή ξεχωριστή ιστορία με στοιχεία από τη φύση, γνώριμα ακούσματα, μυρωδιές που θυμίζουν Ελλάδα. Η πλοκή της ιστορίας κορυφώνεται με τις μοναδικές γεύσεις που “ανακαλύπτει” κανείς στο πιάτο του. Άψογοι “αφηγητές” του δείπνου, το προσωπικό του ιδιαίτερου αυτού εστιατορίου, το οποίο δεν αφήνει κανένα να φύγει δυσαρεστημένος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας περιγράψω ένα απ’ τα αγαπημένα μου σημεία της βραδιάς. Τα φώτα χαμήλωσαν και αυτή η μελωδία δυνάμωσε στ’ αυτιά μας. Συγχρόνως, λουλούδια “έρεαν” σε όλο το χώρο, και ένα ερωτευμένο ζευγάρι χόρευε με πάθος γύρω μας, στις πελώριες οθόνες. Οι σερβιτόρες ακουμπάνε δύο βάζα με μεγάλα, κατακόκκινα τριαντάφυλλα που μοσχοβολούν από μακριά πάνω στο τραπέζι μας, και αρχίζουν να τα κόβουν προσεκτικά, ένα ένα, να τα πασπαλίζουν με αλάτι και να τα τοποθετούν με φροντίδα στα πιάτα τα οποία και μας σερβίρουν. Ο καθένας από εμάς παίρνει στα χέρια του το δικό του τριαντάφυλλο, μυρίζει το υπέροχο άρωμα και ανάμεσα στα πέταλα ανακαλύπτει και τελικά δοκιμάζει με το κουτάλι του παντζάρια με ταρτάρ από χτένια. Το πιάτο αυτό συνοδεύτηκε από ένα αφρώδες ελληνικό κρασί του κτήματος Τσέλεπου, το Amalia Brut.

Εγώ ενθουσιάστηκα με το All Senses Gastronomy. Κι αν οι τιμές σας φανούν λιγάκι τσιμπημένες, αρκεί να σκεφτείτε ότι τα αντίστοιχα εστιατόρια του εξωτερικού χρεώνουν περίπου 1.000 ευρώ την εμπειρία ανά άτομο και θα νιώσετε λίγο καλύτερα…
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+