Στέφανος Ξενάκης: Η Ζωή Είναι Αυτό Που Συμβαίνει ΤΩΡΑ

Στέφανος Ξενάκης το "Ναι Μπορώ" είναι ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης για παιδιά

Η περίπτωση του Στέφανου Ξενάκη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάστηκε με επιτυχία για περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο της Διαφήμισης. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, όταν συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν τελικά τόσο καλά όσο νόμιζε. Αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό: να ασχοληθεί σοβαρά με την αυτοβελτίωση και την προσωπική του εξέλιξη. Κι αυτή του η απόφαση του άλλαξε τη ζωή.

Στο σήμερα, δηλώνει πλέον ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κατακτήσει το όνειρό του. Στόχος του, να δώσει περισσότερο χαμόγελο στους συνανθρώπους του και να τους εμπνεύσει να “τα δώσουν όλα” κι εκείνοι για το δικό τους όνειρο.

Την ίδια ώρα, μιλά και γράφει με πάθος για το όραμά του -όντας πολύ δραστήριος στα social media, όπου μοιράζεται μικρές, διδακτικές ιστορίες καθημερινότητας- εργάζεται εντατικά για να ενταχθεί το “Ναι Μπορώ”, ένα μάθημα αξιών και αυτογνωσίας, σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Το Δώρο” σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των best sellers και εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο ευπώλητων αναγνωσμάτων.

Από τη διαφήμιση και τις επιχειρήσεις, στις ομιλίες για την αυτοβελτίωση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συγγραφή. Πώς προέκυψε αυτή η μετάβαση, αυτή η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης;

Ένα είναι το μόνο σίγουρο με τη ζωή: είναι απρόβλεπτη. Αλλάζουν οι άνεμοι, οπότε πρέπει να αλλάζουμε και τα πανιά μας. Πάντα αγαπούσα κι ασχολούμουν με την προσωπική ανάπτυξη. Από τότε που έκλεισα την εταιρεία μου πλέον ασχολούμαι με αυτήν αποκλειστικά.

Η μοναδική σου “εγγύηση” ότι το αύριο ΜΠΟΡΕΙ και να είναι καλύτερο είναι η προσωπική σου εξέλιξη. Για μένα, το να δουλεύει κανείς με τον εαυτό του θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό και επιδοτούμενο. Θα ζούσαμε σε άλλο κόσμο. Είναι ιερό το να δουλεύεις με τον εαυτό σου.

Το “Δώρο”, το πρώτο σου βιβλίο, μια συλλογή από 101 ιστορίες καθημερινότητας, έχει σπάσει ρεκόρ πωλήσεων. Σύντομα ακολούθησε το δεύτερο, ο “Κάπταιν”. Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που κάνει τα βιβλία σου προσφιλή στο κοινό; Μίλησέ μας γι’ αυτά.

Ο “Κάπταιν” ίσως στις κυκλοφορίες βιβλίων δεν πάει τόσο καλά, αλλά είναι ένα βιβλίο προσωπικό και δύσκολο, γιατί πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού, τον θάνατο.

Ο κόσμος είναι υπερ-πληροφορημένος και υπο-εμπνευσμένος, οπότε έχει πραγματικά ανάγκη να ανακαλύψει τους πόρους μέσα του, για να μπορέσει να αποκτήσει τη ζωή που θέλει. Το “Δώρο” καταφέρνει να το κάνει αυτό μέσα από μικρές, απλές, φαινομενικά ασήμαντες ιστορίες, οι οποίες συμβαίνουν σε όλους μας και συχνά τις προσπερνάμε.

Αναζητούμε την ευτυχία και την επιτυχία κάπου έξω από μας, στα “όταν”, στα “θα”, στα “από Δευτέρα”. Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ, είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι. Ασχολούμαστε με τα “μεγάλα”. Τα “μικρά” είναι τα “μεγάλα”. Ας το χωνέψουμε. Ιστορίες είναι η ζωή. Καθημερινές “μικρές” ιστορίες.

Βρίσκεσαι πίσω από ένα πραγματικά πολύ σημαντικό project με τίτλο “Ναι Μπορώ”, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετά δημοτικά σχολεία της χώρας. Πες μας περισσότερα γι’ αυτό. Ποιος είναι ο στόχος σου;

Στόχος μας, γιατί είμαστε ομάδα, είναι να μπει σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, ώστε να μάθουν τα παιδιά μας πράγματα που εμείς δεν μάθαμε ποτέ. Αλλά και να τα (ξανα)μάθουμε κι εμείς, γιατί νομίζουμε ότι τα ξέρουμε, αλλά ποτέ αυτά τα πράγματα δεν τα ξέρεις αρκετά.

Το “Ναι Μπορώ” είναι ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης για παιδιά 6-12 ετών, που διδάσκεται μέσα από παιχνίδια, ιστορίες και συνήθειες. Τις ιστορίες του μπορεί να τις βρει κανείς στο YouTube, ενώ όλη τη φιλοσοφία στο naiboro.gr. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας ήδη εφαρμόζουν ιδέες από το “Ναι Μπορώ”.

Ο κόσμος είναι υπερ-πληροφορημένος και υπο-εμπνευσμένος, οπότε έχει πραγματικά ανάγκη να ανακαλύψει τους πόρους μέσα του, για να μπορέσει να αποκτήσει τη ζωή που θέλει.

Στις 14 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τα Public του Συντάγματος, διοργανώνουμε την πρώτη ανοιχτή, επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι όσοι γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και παιδιά θέλουν να την παρακολουθήσουν. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα μιλήσουν και εκπαιδευτικοί που το εφαρμόζουν.

Παντού και πάντα αναφέρεσαι στο κυνήγι του ονείρου, στην ευτυχία και την κατάκτησή της. Αυτός είναι τελικά θεωρείς ο απώτερος στόχος όλων μας; Εσύ τα έχεις καταφέρει; Ποιες είναι οι προσωπικές σου επιδιώξεις στη ζωή;

Όλοι έχουμε όνειρα. Κάποιοι τα έχουν παρκάρει, κάποιοι τα κυνηγούν με όλο το σθένος και το πάθος τους. Όλοι όμως έχουμε, άσχετα εάν σήμερα που μιλάμε είναι ζωντανά ή χρειάζονται να τα αναστήσουμε.

Ζούμε για να εκπληρώσουμε αυτό μας το όνειρο κι εμένα στόχος μου είναι να εμπνεύσω κι εγώ τους συνανθρώπους μου να “τα δώσουν όλα” για το όνειρό τους, σα να εξαρτιόταν η ζωή τους από αυτό. Γιατί; Γιατί στην κυριολεξία εξαρτάται. Θεωρώ ότι είμαι στη σωστή κατεύθυνση για το όνειρό μου. Ποτέ το όνειρό σου δεν το πετυχαίνεις. Προφανώς κι εγώ θα πεθάνω στη διαδικασία εκπλήρωσής του. Στόχος μου είναι να δώσω περισσότερο χαμόγελο στους συνανθρώπους μου και -για την ακρίβεια- να τους εμπνεύσω να το δώσουν οι ίδιοι στον εαυτό τους.

Προ εβδομάδας μιλούσα στο 6ο δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης. Μιλώντας με παιδιά του σχολείου για το όνειρό τους, o Πάνος -ένα παιδί της πέμπτης δημοτικού- μου είπε ότι το όνειρό του είναι να παίξει στο Champions League με τη Juventus. Είπε επίσης ότι το θέλει πιο πολύ κι από τη ζωή του και δεν θα αφήσει κανέναν να του το κλέψει. Το παιδί αυτό το θέλει τόσο πολύ, που εάν ρίξει πολλή δουλειά κι αν έχει και τη σχετική κλίση, δεν είναι καθόλου απίθανο να το πετύχει. Το παιχνίδι παίζεται αρχικά -όχι όμως αποκλειστικά- στο πόσο πολύ θέλουμε το όνειρό μας. Συνήθως δεν το θέλουμε τόσο πολύ, όσο τη ζωή μας, όπως ο Πάνος.

Ο ερχομός της νέας χρονιάς αποτελεί για τους περισσότερους από μας αφορμή για καινούργια ξεκινήματα κι επαναπροσδιορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τι θα συμβούλευες – ευχόσουν στους αναγνώστες της αθηΝΕΑς;

Καλή χρονιά, την οποία εμείς θα δημιουργήσουμε. Συχνά την καλύτερη χρονιά την περιμένουμε από έξω, ενώ θα έπρεπε εμείς να την δημιουργήσουμε. Δούλεψε με τον εαυτό σου. Με πάθος και κέφι. Ακατάπαυστα, με ειδικούς ανθρώπους, με βιβλία, με σεμινάρια, με αυτογνωσία, με αθλητισμό, με συζητήσεις και ντοκιμαντέρ, με αναζητήσεις και προκλήσεις. Το 2020 δεν είναι το 2020. Το 2020 είσαι εσύ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του 12 Days of Christmas, του εποχικού e-book της αθηΝΕΑς για τις γιορτές, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Πρόκειται για ένα e-book 150 σελίδων με προτάσεις πάσης φύσεως για την περίοδο που ξεκινά. Οι φετινοί οδηγοί δώρων μας, παραστάσεις και ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε, εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βιβλία για να ανοίξουμε το μυαλό μας, γιορτινές συνταγές και ένας οδηγός με εκλεκτά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά στο φετινό μας εορταστικό e-book που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για εσάς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και τώρα μαθαίνει την τέταρτη. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ωστόσο η δημοσιογραφική της καρδιά ανήκει στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Αγαπά το σινεμά, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη μουσική, τον χορό και να γράφει για όλα εκείνα που κάνουν εκείνη και τους άλλους που τα διαβάζουν καλύτερους και χαρούμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+