World Weather Network: Τα «Μετεωρολογικά Δελτία» των Καλλιτεχνών

World Weather Network

Στο World Weather Network, στην παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας σχετικά με την κλιματική κρίση, συμμετέχουν φορείς από το πεδίο των εικαστικών τεχνών. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Πρόκειται για ένα δίκτυο «μετεωρολογικών σταθμών» από 28 ανεξάρτητους πολιτιστικούς οργανισμούς σε 28 χώρες του κόσμου και σε ετερόκλητα σημεία, όπως ωκεανοί, έρημοι, βουνά, αγροτικές εκτάσεις, τροπικά δάση, αστεροσκοπεία, φάροι και πόλεις. Μέσω του δικτύου, καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες θα μοιράζονται «μετεωρολογικά δελτία» με τη μορφή εικόνων, αφηγήσεων, παρατηρήσεων σχετικά με τις τοπικές καιρικές συνθήκες από τα διάφορα σημεία του κόσμου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα ξεκινά να εκπέμπει σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, μία μέρα-ορόσημο για τη Γη: τη μεγαλύτερη ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και αντίστοιχα τη μικρότερη ημέρα στο νότιο ημισφαίριο. Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτείται από την παρουσίαση ενός κοινού «Special Report», που έχει δημιουργηθεί από όλους τους συμμετέχοντες φορείς. Ένα βίντεο-παράθυρο στον κόσμο, που παρουσιάζει τις τοπικές καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του δικτύου σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

World Weather NetworkΜέσω της πλατφόρμας εκφράζονται φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής, που καλούν τη διεθνή κοινότητα να δει, να ακούσει, να μάθει και να δράσει. Διασυνδέοντας καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, το World Weather Network συγκεντρώνει διαφορετικές όψεις και τρόπους κατανόησης των καιρικών συνθηκών σε διαφορετικές τοποθεσίες και γλώσσες ανά τον κόσμο.

Μέσω του δικτύου, καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες θα μοιράζονται «μετεωρολογικά δελτία» με τη μορφή εικόνων, αφηγήσεων, παρατηρήσεων σχετικά με τις τοπικές καιρικές συνθήκες από τα διάφορα σημεία του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν ειδικές αναφορές από συγγραφείς από διάφορες περιοχές, με ανάθεση από το London Review of Books, που θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

World Weather Network«112, Climate Tone», ο «Μετεωρολογικός Σταθμός» της Ελλάδας 

Στο πλαίσιο του World Weather Network, ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει το πρόγραμμα «112, Climate Tone», εκπέμποντας από την Ελλάδα το σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 διαφορετικούς «μετεωρολογικούς σταθμούς» –ηχητικό, φωτογραφικό και συνομιλιών (podcast)–, που θα τροφοδοτούν τακτικά με υλικό την ψηφιακή πλατφόρμα του World Weather Network.

Το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός επικοινωνίας και ενημέρωσης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που όλο και συχνότερα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ο ηχητικός τόνος που συνοδεύει τον συναγερμό προειδοποιεί και ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη γενικευμένη κατάσταση κινδύνου που βρίσκεται το περιβάλλον παγκοσμίως.

Στο πρόγραμμα «112, Climate Tone» συμμετέχουν με νέες αναθέσεις ο μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος και η φωτογράφος Ναταλία Τσουκαλά. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ και βασικός συγγραφέας στο κεφάλαιο 6 της Έκθεσης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα το 2021 Πρόδρομος Ζάνης, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των «μετεωρολογικών σταθμών» του προγράμματος.

• Ο ηχητικός σταθμός δημιουργείται από τον μουσικό και συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο για να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει έναν συσχετισμό του ήχου με τρέχοντα κλιματικά δεδομένα που καταγράφονται από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Εξερευνώντας την εμπειρία ακρόασης ενός ήχου κινδύνου, συναγερμού, ως πράξη έναρξης ομόκεντρων κυματισμών που αφυπνίζουν το αισθητηριακό μας πεδίο στον άξονα του χρόνου παράγοντας συνεκδοχικές σκέψεις και αυτόματα νοήματα, ο Σταύρος Γασπαράτος θα δημιουργήσει μία μηχανή ήχου που θα κινητοποιεί σχετικά με τα τρέχοντα κλιματικά δεδομένα και την κλιματική κρίση. Ένας τόνος κινδύνου για το κλίμα.

• Ο φωτογραφικός σταθμός δημιουργείται από τη φωτογράφο Ναταλία Τσουκαλά για να καταγράψει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας, λογαριάζοντας τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα εργοστάσια στην ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο έως το καθημερινό τοπίο της πόλης όπως το διαμορφώνουν οι τρόποι κατανάλωσης ενέργειας, η Ναταλία Τσουκαλά θα δημιουργήσει ένα φωτογραφικό αρχείο για να ξεδιπλώσει αυτή την αφήγηση στον τόπο μας παράλληλα με εικόνες που θα αποτυπώνουν τον καιρό καθημερινά.

• Οι συνομιλίες (podcasts) είναι ένα σύνολο ηχογραφήσεων που εκπέμπουν ένα μήνυμα από το τοπικό προς το διεθνές, η Ελλάδα από τη λεκάνη της Μεσογείου στέλνει τόνο κινδύνου στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Για τον σκοπό αυτό, με επιστημονικό σύμβουλο τον Πρόδρομο Ζάνη, θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες, φορείς, οργανισμοί και ομάδες με εστίαση σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

***

Η επιμελητική ομάδα του ΝΕΟΝ αποτελείται από τους Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou. Σύμφωνα με τους επιμελητές: «Το πρόγραμμα “112, Climate Tone” δημιουργεί ιδιότυπους εικαστικούς μετεωρολογικούς σταθμούς που κοιτούν από την τοπική κλίμακα στην παγκόσμια. Προέρχονται από αυτή. Μέσα από συνομιλίες με επιστήμονες και ερευνητές του τόπου μας, διαβάζοντας τον τρόπο που συμμετέχει ο εξοπλισμός του τόπου στο δίκτυο του κόσμου, το πρόγραμμα “112, Climate Tone” επιχειρεί μία καταγραφή του “τώρα” στη γεωγραφική μας ζώνη, επιδιώκοντας τη συμβολή του στον παγκόσμιο διάλογο για το κλίμα».

• Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα World Weather Network μπορείτε να βρείτε στο worldweathernetwork.org και στο neon.org.gr.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Plasmata by Onassis Stegi: Η Τεχνητή Νοημοσύνη Συναντά την Τέχνη και το Ψηφιακό Σχέδιο

Γκαλερί Δυο Χωριά: «Μετά την Ελπίδα»

Η Κορίνα Λεγάκη μας Χαρίζει «Ένα Πρωί Γλυκό»

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+