Τα 4 Μαθήματα Που Μου Έδωσε ο Barack Obama

Όταν, το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχα στο Young Leaders Project, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεργασία με το KONU, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μερικούς μήνες μετά θα μου δινόταν η ευκαιρία, μέσω του προγράμματος, να γνωρίσω από κοντά τον Barack Obama και να μοιραστώ το όραμά μου για μια πραγματικά ισότιμη κοινωνία. Και όμως, έγινε. Το περασμένο Σάββατο, στις 6 Απριλίου, το Obama Foundation έφερε κοντά 300 νέους ηγέτες για μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ήμουν εκεί και ήταν μία μοναδική εμπειρία.

Όσο συνειδητά παρακολούθησα την ομιλία του Barack Obama και τον διάλογο που ακολούθησε, τόσο συνειδητά επιλέγω, σήμερα, να μην εξιστορήσω με λεπτομέρεια όλα όσα έγιναν στο αμφιθέατρο της Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Βερολίνου. Αντιθέτως, η “ανταπόκρισή” μου θα απομακρυνθεί από τα αμιγώς δημοσιογραφικά πλαίσια για να προσφέρει μια άλλη, περισσότερο αναστοχαστική ματιά. Ορίστε, λοιπόν, τι κρατάω από εκείνη την ηλιόλουστη βερολινέζικη ημέρα.

Ένα. Ο Barack Obama εμφανίστηκε μπροστά μας περισσότερο ως κοινοτικός οργανωτής και λιγότερο ως πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πραγματικά, ο σκοπός του Obama Foundation είναι να ενισχύσει την κοινωνία στη βάση της και να προκαλέσει τη νέα γενιά ώστε να τολμήσει να δημιουργήσει και να συμβάλει στην πολυπόθητη αλλαγή. Όταν, λοιπόν, βάζεις κάτω από την ίδια στέγη ανθρώπους δυναμικούς από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, αλλά με κοινό γνώμονα την δίψα για θετική αλλαγή, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα προκύψουν εκρηκτικές συνέργειες. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων που γνώρισα την Julia Mouzon από την Γαλλία και την Yomi Abiola από την Σουηδία, και μπόρεσα να μοιραστώ μαζί τους το όραμα της Women Act για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η δικτύωση είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη συνεργασιών και, ίσως, θα πρέπει να το προωθήσουμε περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα.

Δύο. Ο Barack Obama μού έδωσε ένα έμμεσο μάθημα για το τι σημαίνει να είσαι χαρισματικός ηγέτης. Επέλεξε ο λόγος του να είναι σύντομος και δεν μονοπώλησε τον χρόνο μας με πομπώδεις γενικότητες και μεγαλειώδη μηνύματα. Η ταπεινοφροσύνη του, ωστόσο, δεν ήταν προσχηματική. Πίσω από την απλότητα, πρόβαλλε ένας άνθρωπος που ήταν εκεί όχι για να διδάξει, αλλά για να ακούσει. Και αυτό έκανε. Για σχεδόν δύο ώρες άκουγε με ενσυναίσθηση τους προβληματισμούς μας και απαντούσε όσο πιο ειλικρινά μπορούσε. Αλήθεια, πόσο πραγματική είναι η ανάγκη της ελευθεροστομίας και πόσο σπάνια τη συναντάμε στους πολιτικούς μας ηγέτες; Αν μη τι άλλο, ένιωσα ότι ο χρόνος μου αξιοποιήθηκε, είτε άκουγα για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είτε για το πόσο o Obama εμπιστεύεται και εμπνέεται από την σύζυγό του.

Τρία. Ο Barack Obama τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πορεύεσαι στη ζωή επιλέγοντας συνειδητά τις αξίες και τις αρχές που θα καθορίσουν, όπως έλεγε και ο Mahatma Gandhi, το πεπρωμένο σου. Ναι, ακούγεται κλισέ. Δεν είναι όμως. Αν είσαι ξεκάθαρος απέναντι στις αξίες και τα πιστεύω σου, τότε θέτεις τόσο τα όριά σου, όσο και σαφείς στόχους. Και όταν τους πετυχαίνεις, γεμίζεις με ένα πρωτόγνωρο αίσθημα πληρότητας. Είσαι, κοινώς, ευτυχισμένος. Ίσως, να χρειαστεί να συμβιβαστείς, στην πορεία, με την πραγματικότητα. Αλλά, ποτέ μην προδώσεις το αξιακό σου σύστημα. Γίνε, όπως μου αρέσει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου και στους φίλους μου, ο πραγματικός ηγέτης του εαυτού σου.

Τέσσερα. Τέλος, ο Barack Obama μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του. Ένα όραμα που αγκαλιάζει, αλλά και εμπνέεται από τις νεότερες γενιές. Για να επέλθει πραγματική θετική αλλαγή, πρέπει να μεταμορφώσουμε το αφήγημα του μίσους σε αφήγημα ελπίδας. Κυρίως τώρα, που τα δημοκρατικά θεμέλια της Ευρώπης τραντάζονται από τον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία. Και είναι στο χέρι μας. Στις νεότερες γενιές, να πιστέψουμε αληθινά στη δύναμη της ισότητας, της ισονομίας και του δικαίου. Δεν πρόκειται για παρωχημένες φιλοσοφικές φιοριτούρες. Είναι η πραγματικότητά μας. Αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Και αν δεν συμβάλλουμε ουσιαστικά -με τον λόγο και τις πράξεις μας- κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν ποια είναι η ζωή που πρέπει να ζήσουμε. Προσωπικά, δεν θα το επιτρέψω αυτό. Σε ευχαριστώ, λοιπόν, Barack Obama, που μου υπενθύμισες ότι η αλλαγή πηγάζει από τη διεκδίκηση. Και δεν θα σταματήσω να διεκδικώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lead Your Life / Women Act
Lead Your Life / Women Act

Η Δρ Μαρία Γιαννιού είναι Empowerment & Leadership Coach και Corporate Trainer. Έχει ιδρύσει το Lead From Within, ένα ολιστικό κέντρο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρει υπηρεσίες coaching, διαδραστικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και εταιρικές εκπαιδεύσεις. Έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαδραστικά workshops για εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και για επαγγελματίες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτοηγεσίας τους. Έχει συνεργαστεί με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι συνεργάτης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ακαδημαϊκό της έργο έχει ευρέως δημοσιευθεί. Έχει συνιδρύσει την Women Act, η οποία ενδυναμώνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προσεγγίζει τη δουλειά της εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, την αυτογνωσία και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Μιλάει έξι γλώσσες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+