Τα Αποστάγματα της Αλμωπίας

Ο ήχος από τον πάγο που σπάει καθώς ρέει στο ποτήρι μας, η ψυχρή αίσθηση το καυτό μεσημέρι, το άρωμα που αναδύεται από το γλυκάνισο, αλλά και η γεύση από το αλκοόλ που ζεσταίνει τη διάθεσή μας, συνθέτουν μια εμπειρία που μας παραπέμπει στα αγαπημένα μας ελληνικά αποστάγματα, το ούζο και το τσίπουρο. Αν μάλιστα τα τελευταία συνδυαστούν με ατίθασους μεζέδες, αλλά και φόντο από θάλασσα ή βουνό, απογειώνουν την ελληνική παράδοση στα ύψη.

Την περασμένη Δευτέρα, στο ξεχωριστό εστιατόριο “Αιόλου 68”, είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε μια κομψή παρουσίαση των αποσταγμάτων της Ποτοποιίας-Αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ιδιοκτήτη-ποτοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη, την επικεφαλής πωλήσεων και συνιδιοκτήτρια Νόπη Ρωμανίδου, αλλά και μέσα από μια απολαυστική γευσιγνωσία, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το Ούζο Μακεδονίας Αρχοντικό και το Τσίπουρο Μακεδονίας Αρχοντικό, ενώ ανακάλυψα πολλά μυστικά της απόσταξης. Αν πάμε πίσω στο χρόνο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η απόσταση εφαρμοζόταν στην Μεσοποταμία από την 4η π.Χ. χιλιετηρίδα ωστόσο δεν έχουν βρεθεί αρκετές αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν.

Η ποτοποιία Μελισσανίδη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί ατόφια την παράδοση της παραγωγής ποτών και αποσταγμάτων σχεδόν έναν αιώνα.

Ανάλογα με το είδος της αλκοόλης, τα αποστάγματα διακρίνονται σε αυτά των ζυμωμένων υλών, δηλαδή αποστάγματα αμύλου όπως σιτηρά, πατάτα, καλαμπόκι (π.χ. ουίσκι) και αποστάγματα ζαχάρων τα οποία διακρίνονται σε αμπελοοινικά -απόσταξη οίνου, σταφυλής ή σταφίδας- (π.χ. τσίπουρο), σε αποστάγματα φρούτων (π.χ. καλβαντός), σε αποστάγματα ζαχαροκάλαμου (π.χ. ρούμι), σε αποστάγματα που προέρχονται από ύλες όπως η αγαύη (π.χ. τεκίλα) και, τέλος, σε αυτά που παράγονται από την απόσταξη ουδέτερης αλκοόλης, δηλαδή από καθαρή αιθανόλη και νερό (π.χ. βότκα, τζιν και ούζο).

Επίσης, ανάλογα με την τεχνική αρωματισμού, τα αποστάγματα διακρίνονται σε αρωματισμένα, στα οποία οι αρωματικές ύλες προστίθενται πριν την απόσταξη (π.χ. τσίπουρο με γλυκάνισο, ούζο) και μετά την απόσταξη (π.χ. τα λικέρ), και σε μη αρωματισμένα, όπου ο αρωματικός χαρακτήρας προέρχεται μόνο από το άρωμα των ουσιών που προέκυψαν από την απόσταξη της πρώτης ύλης (π.χ. τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο).

Η Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη, για την οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ, ιδρύθηκε στην Αλμωπία της Μακεδονίας το 1924. Πρόκειται για μια οικογενειακή ποτοποιία που διατηρεί ατόφια την παράδοση της παραγωγής ποτών και αποσταγμάτων σχεδόν έναν αιώνα. Στο portfolio της ανήκουν το Ούζο και το Τσίπουρο Αρχοντικό αλλά και το ξύδι Λιαστό.

  • Το Τσίπουρο Αρχοντικό παράγεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, την μοναδική τοπική ποικιλία σταφυλιού αμάσι ή όψιμο Αλμωπίας, μιας περιοχής με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Η επιλεγμένη ποικιλία είναι υψηλόβαθμη στις αλκοόλες της και για τον λόγο αυτό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόσταξη. Το σταφύλι της είναι λευκό και κατάλληλο για οινοποίηση. Η απόσταξη αυτής της μοναδικής σε δυναμική πρώτης ύλης πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, μέθοδος που εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.
  • Το Ούζο Αρχοντικό παράγεται εξ αποστάξεως 100% στην περιοχή της Αλμωπίας, με προσεκτικά επιλεγμένο γλυκάνισο από τη γη της Μακεδονίας, και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική και το Αμύνταιο. Παραμένει ιδιαίτερα μυρωδάτο και γλυκόπιοτο, με την ίδια συνταγή από το 1924. Συνολικά 14 βότανα και εκλεκτοί καρποί συναποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες με αγάπη, μεράκι και την παράδοση τριών γενεών. Εφαρμόζεται παραδοσιακή απόσταξη έξι ωρών και το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, προσδίδει τη μοναδικότητα του Ούζου Αρχοντικό.
  • To Ξύδι Λιαστό παράγεται σε τέσσερις μορφές. Βαλσάμικο ερυθρό από την ποικιλία σταφυλιών μαυροδάφνη, βαλσάμικο λευκό από την ποικιλία σταφυλιών μοσχάτο, ξύδι από λευκό κρασί και ξύδι από κόκκινο κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Μια μεγάλη έκπληξη, όμως, περιμένει το κοινό στις αρχές Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτες αναφέρθηκαν σε ένα νέο προϊόν που θα λανσαριστεί στην αγορά με την επωνυμία “Mataroa” και θα είναι ένα τζιν το οποίο θα φτιάχνεται στην Ελλάδα με μεσογειακό ταπεραμέντο, θα χρησιμοποιηθούν δηλαδή για την παρασκευή του εκλεκτοί καρποί και βότανα από όλη τη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, λεβάντα από τη Γαλλία, χαμομήλι από την Κύπρο, μανταρίνι από το Μαρόκο, μαστίχα από την Ελλάδα, ρίζα Ίριδας από την Ιταλία και πορτοκάλι από την Ισπανία.

Βιβλιογραφία:

  • The World of Greek Wine HESTIA Certificate Advanced – WSPC
  • Distilling Knowledge – Dave Broom in association with WSET
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+