Τι Έχει Κάνει Τελευταία η Ευρωπαϊκή Ένωση Για Μένα;

Ένας από τους πραγματικούς κινδύνους των πολλαπλών εκλογών που πλησιάζουν είναι το γεγονός ότι οι απαραίτητες συζητήσεις τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των αλλαγών που έχουμε ανάγκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσουν στην αφάνεια. Με τον διάλογο για τα εθνικά ζητήματα να έχει υπερκαλύψει κάθε άλλον, την ευκαιρία να αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης θα την έχουμε ξανά σε 5 χρόνια.

Με το ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο σ’ αυτές τις εκλογές να αναμένεται να βγει ενισχυμένο στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από απτά, συγκεκριμένα παραδείγματα των τρόπων με τους οποίους το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διευκολύνει καθημερινά τη ζωή μας. Τα παραδείγματα αυτά τα φέρνει πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη μια νέα πλατφόρμα ενόψει των επικείμενων εκλογών που λειτουργεί ήδη εδώ και κάποιους μήνες. Πόσοι από εμάς την έχουμε άραγε υπόψιν;

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα παράθυρο. Συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει μόνο όταν έχει μια ρωγμή ή βρωμιά, όμως πάντα σας προστατεύει από τον άνεμο και το κρύο”, είχε χαρακτηριστικά διαπιστώσει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Tony Gardner.

Οι Πιο Σημαντικές Ευρωεκλογές στην Ιστορία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, μπορεί η κεντροδεξιά να αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου, αυξάνοντας μάλιστα τις έδρες της, όμως προβλέπονται παράλληλα κέρδη της τάξεως του 40% για τις ακροδεξιές δυνάμεις, εισάγοντας μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στον αυριανό ευρωπαϊκό χάρτη. “Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979”, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Jaume Duch Guillot σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, 2 από τις 8 ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες προβλέπεται να αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14% από πλευράς εδρών, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Η Λέγκα της Ιταλίας θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική-Χριστιανοκοινωνική Ένωση, προσθέτοντας 21 έδρες, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να προσθέσει 11 έδρες και ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός 6.

Ένα Παράθυρο Που Μας Προστατεύει Από το Κρύο;

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα παράθυρο. Συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει μόνο όταν έχει μια ρωγμή ή βρωμιά, όμως πάντα σας προστατεύει από τον άνεμο και το κρύο”, είχε χαρακτηριστικά διαπιστώσει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Tony Gardner. Και πράγματι, τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο και οι δημοσιογράφοι έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα που ανακύπτουν, στα κακώς κείμενα της Ευρώπης, στα πεδία στα οποία χρήζει βελτίωσης.

Κάποιες φορές η κριτική είναι βάσιμη και γόνιμη, άλλες όχι. Ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα του πού μπορεί να οδηγηθεί μια χώρα που έχει πάψει να εκτιμά όσα παίρνει από την ΕΕ είναι η Βρετανία, με το Brexit να αποτελεί θλιβερό αποτέλεσμα και αυτής της πραγματικότητας.

Ο ευρωσκεπτικισμός τρέφεται από την άγνοιά μας επί του συγκεκριμένου, ενώ ακόμα και όσοι έχουν θεωρητικά συναίσθηση των τρόπων με τους οποίους επωφελούνται από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται πολλές φορές να σκεφτούν ακριβή παραδείγματα του πώς έχει κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Μπορεί το 68% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου να συμφωνεί ότι η χώρα τους επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ, όμως τα οφέλη δεν γίνονται πάντα αισθητά στους απλούς πολίτες. Ίσως δε η άγνοιά μας να οφείλεται μερικώς στο γεγονός ότι για τα καλά, για αυτά που γίνονται και λειτουργούν, πάντα έχει σπεύσει ήδη κάποιος να πάρει τα εύσημα – με την Ευρώπη να παραμένει βουβός εταίρος σε μια σειρά από έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας.
Μήπως εκεί οφείλονται και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποχής που παρατηρούνται ιστορικά στις ευρωεκλογές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες – ποσοστά που είναι ιδιαιτέρως υψηλά στους νεότερους σε ηλικία;

Εκεί Όπου η ΕΕ Κάνει τη Διαφορά

Ως ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το νέο διαδικτυακό τόπο που έχουμε στη διάθεσή μας ως Ευρωπαίοι εν όψει της επερχόμενης αναμέτρησης, ο οποίος αναδεικνύει τη θετική επίδραση της ΕΕ για κάθε πολίτη. Ο διαδραστικός, πολύγλωσσος ιστότοπος που παρουσίασε προ μηνών ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani έχει τίτλο “Τι κάνει η Ευρώπη για μένα”, παρέχει όσο το δυνατόν πιο σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες και, σύμφωνα με τον ίδιο, “θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της”.

Μέσα από 1.800 περίπου σύντομα, ευανάγνωστα σημειώματα, οργανωμένα σε τρεις βασικές κατηγορίες, αναδεικνύει τη θετική επίδρασή της ΕΕ για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

– Στην πρώτη, η οποία φέρει τον τίτλο “Στον τόπο μου”, οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν την περιοχή που τους ενδιαφέρει για να διαπιστώσουν ποια είναι η παρουσία της Ευρώπης σε αυτήν. Η ενότητα αυτή καλύπτει 1.400 τοποθεσίες σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 70 ελληνικές τοποθεσίες προκύπτουν μετά από το σχετικό φιλτράρισμα.

– Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο “Στη ζωή μου”, κάθε χρήστης επιλέγει ανάμεσα σε 400 σημειώματα μίας σελίδας για να βρει τα σημαντικά για εκείνον στοιχεία. Πώς η ΕΕ π.χ. επηρεάζει την οικογένεια, την υγειονομική περίθαλψη, τα χόμπι, τα ταξίδια, την ασφάλεια, τις επιλογές των καταναλωτών και τα κοινωνικά δικαιώματα; Πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους πολίτες στην επαγγελματική τους ζωή σε δεκάδες εργασιακά αντικείμενα;

– Η τρίτη και τελευταία ενότητα του ιστότοπου, με τίτλο “Ανάλυση σε βάθος” περιέχει πιο λεπτομερή ενημερωτικά σημειώματα για τις πολιτικές της ΕΕ, τα οποία περιγράφουν ορισμένα από τα επιτεύγματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, και των ευρωπαϊκών προοπτικών για το μέλλον.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, που δείχνει να αντιλαμβάνεται, όπως άλλωστε και αρκετές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες την τελευταία διετία, ότι η Ευρώπη καλείται να κερδίσει το παιχνίδι και σε επικοινωνιακό επίπεδο σε αυτό το σταυροδρόμι. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι η επιτυχία και της ίδιας θα κριθεί από το πόσο ευρύ θα είναι το κοινό το οποίο θα μάθει για εκείνη.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+