Γιατί ο Pablo Picasso Θεωρείται Ιδιοφυΐα;

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο επεισοδίων της σειράς Genius με τίτλο “Einstein” στο National Geographic Channel, στις 24 Απριλίου κάνει πρεμιέρα ο δεύτερος κύκλος της σειράς, με αφιέρωμα στον ιδιοφυή καλλιτέχνη Pablo Picasso (1881-1973). Μία πρώτη γεύση για το ταμπεραμέντο του καλλιτέχνη μπορείτε να πάρετε από το trailer της σειράς, την οποία ανυπομονώ να παρακολουθήσω.

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Pablo Picasso και γιατί θεωρείται ιδιοφυΐα; Πρόκειται για τον πιο διάσημο, πολύπλευρο, παραγωγικό, επιδραστικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, ο οποίος θεωρείται ηγετική φιγούρα και συνιδρυτής, μαζί με τον Georges Braque, του καινοτόμου κινήματος του Κυβισμού και της τεχνικής του κολάζ, με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Η θεώρησή του κατακερμάτισε την παραδοσιακή μορφή της αναπαραστατικής τέχνης που ακολουθούσαν οι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση έως τον 20ο αιώνα και τον οδήγησε στην απόδοση των πολλαπλών όψεων ενός αντικειμένου, αρχικά σε ζωγραφικά έργα και στη συνέχεια σε γλυπτά, με έναν τρόπο που σόκαρε το κοινό της εποχής.

Μέσα από τον κατακερματισμό της εικόνας, το Κυβιστικό κίνημα επέτρεψε τη δημιουργία του Φουτουρισμού. Φέρνοντας τη γεωμετρία στο προσκήνιο ενεργοποίησε την τέχνη του Σουπρεματισμού. Με τη χρήση του κολάζ προέβλεψε το Ντανταϊσμό, το Σουρεαλισμό και την Pop Art. Μέσα από τη χρήση επίπεδων πλάνων, έδειξε το δρόμο για τον Αφαιρετικό Εξπρεσιονισμό.

Η διάκριση του έργου του Picasso σε επιμέρους περιόδους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βαθμό “αυθαίρετη”, καθώς η ενέργεια και η φαντασία του ήταν τόσο έντονες που συχνά δούλευε ταυτόχρονα σε πολλά θέματα και με ποικίλα στιλ έκφρασης. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του:

“Οι διάφοροι τρόποι που χρησιμοποίησα στην τέχνη μου δεν πρέπει να θεωρηθούν εξέλιξη ή βήματα προς ένα άγνωστο ιδεώδες στη ζωγραφική. Όταν βρήκα κάτι για να εκφράσω, το έκανα χωρίς να σκέφτομαι το παρελθόν ή το μέλλον. Δεν πιστεύω ότι μεταχειρίστηκα ριζικά διαφορετικά στοιχεία στους διαφορετικούς τρόπους ζωγραφικής που χρησιμοποίησα. Αν τα θέματα που ήθελα να εκφράσω μού υπέβαλλαν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, ποτέ δε δίστασα να τους υιοθετήσω. Ποτέ μου δεν έκανα δοκιμές ή πειράματα. Όποτε είχα να πω κάτι, το έλεγα με τον τρόπο που νόμιζα ότι έπρεπε να ειπωθεί.”

Καθοριστικό ρόλο στο έργο του Picasso έπαιξαν βεβαίως και οι ερωτικές του σύντροφοι, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την πινελιά του για το διάστημα που η καθεμιά ξεχωριστά είχε ενεργό ρόλο στη ζωή του. Οι Olga Koklova, Dora Maar, Marie-Thérèse Walter, Françoise Gilot και Jacqueline Roque υπήρξαν διαδοχικά επιδραστικές μούσες για τον ζωγράφο, ο οποίος τις απέδωσε μοναδικά, δημιουργώντας σπουδαία έργα.

Εν κατακλείδι, πρόσθετο στοιχείο στη φήμη του καλλιτέχνη αποτέλεσε ο τραχύς χαρακτήρας του και η αναιδής συμπεριφορά του. Ωστόσο, η ποιότητα της δουλειάς του και η ευρηματικότητα στην τέχνη του δικαιολογούν το γεγονός πως το όνομά του αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της τέχνης. #MustWatch
Αρθρογράφος

Ιστορικός Τέχνης και Εκτιμητής-Σύμβουλος Έργων Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης, όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της μέσα από τη στήλη "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός