Το Πήλιο είναι πολυσύνθετο. Απλώνεται και θέλει τουλάχιστον τρεις μέρες για να το γυρίσεις όλο. Τα ονόματα των χωριών είναι σα να μελετάς λογοτεχνικό βιβλίο. Η περιοχή έχει εικόνες μιας άλλης εποχής, αναδύοντας μιαν αίσθηση αθωότητας, αλλά και εγκατάλειψης. Ξεκινήστε αυτή την απόδραση με μια συγκεκριμένη θεματική, το ηλιοβασίλεμα και ό,τι αυτό σας προκαλεί.

Παρακολουθήστε τρία διαφορετικά ηλιοβασιλέματα σε τρία σημεία που θα κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη και θα ορίσουν αλλιώς το μέτρο για την ομορφιά των εικόνων. Το πρώτο να το δείτε από το χωριό Λαύκος στο βουνό, το δεύτερο στο Χόρτο και το τρίτο στο Τρίκερι, στην Αγία Κυριακή. Πολλά χιλιόμετρα με απεριόριστη θέα σε έναν ορίζοντα με θάλασσα και βουνά. Οι  εικόνες διαφέρουν από εποχή σε εποχή και σου προκαλούν μια ανεπανάληπτη ώθηση για ζωή μετά από ένα τριήμερο ανανεωτικό και εκτυφλωτικό.


Ο Λαύκος έχει μία από τις πιο ωραίες πλατείες χωριού στην Ελλάδα. Θυμίζει χωριά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Πετρόκτιστα σπίτια, ωραία μονοπάτια, καφενεία σα να είναι βγαλμένα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα που ήταν Θεσσαλός. Οι ντόπιοι αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία του χωριού. Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο της πλατείας και αποτελεί για τα παιδιά μια ευκαιρία για παιχνίδι, ενώ οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το μέγεθος του χωριού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τη δημοφιλία των ξακουστών, γειτονικών χωριών του Νότιου Πηλίου, όπως οι Μηλιές, οι Πινακάτες, η Βυζίτσα, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας και ο Άγιος Λαυρέντιος. Το ηλιοβασίλεμά του είσαι όμως σαν ταινία. Είναι πίνακας ζωγραφικής, με τα χρώματα να μπερδεύονται στη θάλασσα και στον ουρανό. Να μείνετε όσο χρειαστεί για να το ζήσετε. Να κρατήσετε μέσα σας τις εικόνες για να είναι το αποκούμπι σας κατά τις δύσκολες μέρες στην πόλη.

Για τη διαμονή σας, μπορείτε να επιλέξετε το Λαύκο και αν θέλετε να κάνετε μια βόλτα στη θάλασσα, κατεβείτε στο Χόρτο. Το παραθαλάσσιο ψαροχώρι με τις ταβέρνες πάνω στο κύμα είναι ελκυστικό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αξίζει να περπατήσετε από άκρη σε άκρη το χωριό, μια βόλτα που θα σας αφήσει με μιαν αίσθηση ότι βρίσκεστε σε σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας που έμεινε ίδιο με τα χρόνια και αποπνέει μεν μια εγκατάλειψη, παραπέμπει όμως σε άλλες δεκαετίες, είναι λοιπόν γνώριμο και φιλόξενο για όσους τις είχαν ζήσει. Το χωριό θα σας αποζημιώσει με νόστιμο φαγητό, φρέσκο ψάρι και εικόνες γαλήνης και ηρεμίας.

Να μείνετε για το ηλιοβασίλεμα, είπαμε άλλωστε ότι αυτό είναι το θέμα της απόδρασης σας – να δείτε και να νιώσετε τα ηλιοβασιλέματα στην περιοχή.

Μετά το Χόρτο, κατεβείτε προς τη μύτη του Παγασητικού. Εκεί βρίσκεται ένα κρυμμένο μυστικό: το Τρίκερι και η Αγία Κυριακή. Είναι το νησί του Πηλίου, δεν θυμίζει όμως κάτι από Πήλιο, είναι από μόνο του κάτι μοναδικό, με πολλούς θρύλους και ιστορίες να το συνοδεύουν. Όταν φτάνεις με το μικρό θαλάσσιο ταξί νιώθεις ότι κάτι αιωρείται στην ατμόσφαιρα που σε κάνει να θέλεις να μείνεις και να περάσεις αρκετό χρόνο εκεί, να περιηγηθείς περπατώντας παντού, καθώς δεν είναι και τόσο μεγάλο. Είναι ιδανική πρόταση για όποιον θέλει να απομονωθεί για λίγο, να γεμίσει μπαταρίες και να ζήσει μέσα στη φύση. Η απομόνωση ήταν και ο στόχος της εκάστοτε εξουσίας σε παλαιότερα χρόνια, καθώς το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας και φυλακής.

Και εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα σταματήσετε το χρόνο και ό,τι κάνετε και θα μείνετε να κοιτάτε τις αλλαγές των χρωμάτων σε μία προβολή καλύτερη και από ντοκιμαντέρ. Απέναντι από το Τρίκερι, κλεισμένο μέσα σ’ έναν προστατευμένο όρμο είναι το χωριό Αγία Κυριακή. Ξεχασμένο από το χρόνο, ιδανική περίπτωση για όποιον σκηνοθέτη αναζητά κατάλληλο σημείο για να γυρίσει ταινία εποχής. Με τις ψαροταβέρνες να γίνονται σημεία μαζικής προσέλευσης στις αργίες, αν φτάσετε μέχρι εκεί, φροντίστε να περάσετε χρόνο σε όλο το χωριό και να πάρετε μαζί σας λίγη από τη μαγεία που εκπέμπει.

Η Αγία Κυριακή συνδέεται με το Τρίκερι μέσω ενός πλακόστρωτου καλντεριμιού, από τα ομορφότερα της περιοχής. Ευλογημένος τόπος με τον αέρα και τη θάλασσα να γίνονται στοιχεία μυθοπλασίας για όσους ζουν μόνιμα εκεί, αλλά και για τους επισκέπτες που αναρωτιούνται πώς είναι η ζωή σε ένα χωριό τόσο εκτεθειμένο στις διαθέσεις της φύσης και τόσο μακριά από κάποια μεγάλη πόλη.

Τα 80 χιλιόμετρα από το Βόλο γίνονται ακόμη περισσότερα, γιατί η διαδρομή έχει τις απαιτήσεις της αν πρέπει να τη διανύσεις για δουλειά, όμως για ένα τριήμερο είναι ονειρεμένα. Να μείνετε για το ηλιοβασίλεμα, είπαμε άλλωστε ότι αυτό είναι το θέμα της απόδρασης σας – να δείτε και να νιώσετε τα ηλιοβασιλέματα στην περιοχή. Είναι πιο μελαγχολικό από τα άλλα δύο και τα χρώματα παίρνουν μία δραματική χροιά. Ίσως παίζει ρόλο και ότι τελειώνει το τριήμερο, να είστε όμως σίγουροι ότι θα το απολαύσετε κι αυτό, καθώς χαρίζει μια διαφορετική παλέτα συναισθημάτων.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+