“Το ξινόμαυρο είναι μία ποικιλία που θα μπορούσε να μπει στις δημοφιλέστερες του κόσμου”

Η πορεία σας στο χώρο του κρασιού, αλλά και στην Οινοποιία Μπουτάρη, είναι πλούσια και μακριά. Πώς σας κάνουν να νιώθετε οι σημαντικές αυτές βραβεύσεις και τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Η βράβευση αυτή είναι μία ανάμεσα σε πολλές άλλες που αναδεικνύουν μία μεθοδική πορεία χρόνων. Στην αρχή υπάρχει μία κατανόηση του περιβάλλοντος και των προοπτικών που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Στην ουσία δεν πρέπει να τη δούμε σαν μία μεμονωμένη βράβευση, αλλά σαν μία επίτευξη συγκεκριμένων μακροπρόθεσμων στόχων. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τις ελληνικές ποικιλίες, κορωνίδα των οποίων είναι το ξινόμαυρο. Ουσιαστικά είναι η επιτυχία των στόχων που θέσαμε.

Αισθάνομαι περήφανος που μπορέσαμε να αναδείξουμε τη Νάουσσα και ταυτόχρονα αναδεικνύεται πόσο καλά αξιοποιούμε τη θέση και την ιστορία της εταιρείας στη περιοχή.

Έχοντας σπουδάσει στο Bordeaux, υπάρχει κάποιο κρασί της εταιρίας Μπουτάρη που θα μπορούσατε να μπερδέψετε σε τυφλή γευσιγνωσία με ένα Bordeaux;

Στο παρελθόν κάναμε ένα Πειραματικό Bordeaux Blend, το οποίο αποτελείται από Merlot, Cabernet και Petit Verdot, επομένως αυτό είναι ένα κρασί που θα έβαζα σε μία τυφλή γευσιγνωσία για να μπερδευτεί κάποιος…

Παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, βλέπουμε οτι γίνεται μεγάλη προσπάθεια γύρω από το κρασί. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Η ελληνική οινοποιία δείχνει έναν δυναμισμό που την κάνει να ανθίσταται στη κρίση και ορισμένες φορές να αναπτύσσεται κιόλας. Ο δυναμισμός αυτός στηρίζεται στην ποιότητα και στη μεγάλη διαφοροποίηση που έχουν τα ελληνικά κρασιά στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Οφείλεται επίσης στο υψηλό επίπεδο του τεχνικού προσωπικού, στα σύγχρονα οινοποιεία καθώς και στο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε και εφαρμόζει ο κλάδος συνολικά.

Με ποια ποικιλία “ταιριάζετε” περισσότερο, με άλλα λόγια με ποια ποικιλία σας αρέσει να δουλεύετε περισσότερο και γιατί; Υπάρχει κάποια ελληνική ποικιλία που θα μπορούσε στο μέλλον να μπει στη λίστα με τις δημοφιλέστερες ποικιλίες του κόσμου;

Έχοντας δουλέψει με τις περισσότερες ελληνικές ποικιλίες αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι πως θα βρούμε το κατάλληλο στυλ κρασιού που ταιριάζει στην καθεμία. Περισσότερο όμως μου κινούν το ενδιαφέρον οι δύσκολες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο. Το ξινόμαυρο είναι μία ποικιλία που θα μπορούσε να μπει στις δημοφιλέστερες ποικιλίες του κόσμου.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον του ελληνικού κρασιού; Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν;

Το ελληνικό κρασί έχει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας στο εσωτερικό καθώς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Συγχρόνως όμως έχει και ευκαιρίες, λόγω του δυναμισμού που αναλύσαμε παραπάνω.

Απαιτείται η συντεταγμένη δράση του κλάδου, ώστε να μπορέσει να αναγνωριστεί περισσότερο η αξία του και να γίνει μόνο του μία κατηγορία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+