Το «Νησί» της Πιερίας

Pieria

Στον τόπο όπου όλα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από αυτή των 30 λεπτών με το αυτοκίνητο. Από το βουνό, τη δροσιά του δάσους, σε μια παραλία με το απέραντο γαλάζιο στον ορίζοντα. Kαι από τη θάλασσα, τη ζέστη της αμμουδιάς και τους ψαρομεζέδες στα παραλιακά ταβερνάκια, στα παραδοσιακά χωριά στις πλαγιές του Ολύμπου και των Πιέριων ορέων. Ένα «νησί» με αντιθέσεις που μας αιφνιδιάζουν είναι συχνά η Πιερία.

Αν κάποιος σου μιλήσει για ένα μέρος όπου μπορείς να ανέβεις στην ψηλότερη ελληνική κορυφή και την ίδια μέρα πριν από το ηλιοβασίλεμα να κολυμπάς αντικρίζοντας τα 2.917 μέτρα του βουνού να υψώνονται στον ορίζοντα, ξέρεις ότι μιλάει για την Πιερία.

Καταστρώνοντας ένα πρόγραμμα 10 ημερών γεμάτο με δραστηριότητες, στην Πιερία δεν θα βαρεθείς ποτέ. Αυτό είναι και το σύνθημα της Αντιπεριφέρειας του νομού, το οποίο έχει κάνει πράξη η Σοφία Μαυρίδου και οι συνεργάτες της. Κάθε γωνιά του μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες εικόνες και βιώματα δυσεύρετα. Ο Δημήτρης Ρουκάς, ο επιστημονικός συνεργάτης του γραφείου της, επισημαίνει ότι έχουν επενδύσει στην αγροδιατροφή και στα τοπικά προϊόντα, που έχει άφθονα ο νομός. Ο πρωτογενής τομέας έχει πολλές διακρίσεις και τα προϊόντα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

PieriaΑπό τις Ψηλότερες Κορυφές στα Ατελείωτα Χιλιόμετρα Παρά Θιν’ Αλός

Άγνωστες παραλίες που εντυπωσιάζουν, όχι μόνο για τα καθαρά νερά, αλλά και για τη θέα που προσφέρουν. Μέρη στα οποία νιώθεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος σε προηγούμενη δεκαετία. Εκτός από την ξεγνοιασιά και την αισθητική της αυθεντικότητας που προσφέρουν, ως αίσθηση αποτελεί προαπαιτούμενο για το κοινό, το ολοένα αυξανόμενο, που ακολουθεί την ανερχόμενη τάση του slow tourism.

Ο Νεκτάριος Παρμάκης, διαχειριστής του καταφύγιου της Πετρόστρουγκας στα 2.000 μέτρα και οδηγός βουνού, που διοργανώνει εξαιρετικές εκδρομές στη φύση, είναι ο άνθρωπος που διαχειρίζεται ένα από τα ευρωπαϊκά έργα για τον «αργό τουρισμό» στην Πιερία.

Μέσα στα όρια του Δήμου Δίου Ολύμπου βρίσκεται και ο Όλυμπος, ο οποίος, όπως τονίζει ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος, ανήκει σε όλη την Πιερία. Η συνεργασία των δήμων και η ανάδειξη όλου του νομού ως τουριστικού προορισμού είναι από τις επιτυχίες που πιστώνεται η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.

Το παραλιακό μέτωπο του νομού ξεκινά από τα σύνορα με το νομό Θεσσαλονίκης και φτάνει έως το Δέλτα του Πηνειού, την αρχή της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας. Χιλιόμετρα που κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και από Έλληνες, που πολλοί διαθέτουν και εξοχικό.

 Τα Πιέρια Όρη

Αν δεν ταξιδέψεις στα χωριά, τα σκαρφαλωμένα στις δασωμένες πλαγιές τους, δεν μπορείς να φανταστείς την ομορφιά αυτών των βουνών. Βρίσκονται στο «φως» του Ολύμπου και αποτελούν μια διαφορετική πρόταση για όσους αγαπούν το περιβάλλον, τη φύση και τους περιπάτους.

Το Ελατοχώρι είναι γνωστό λόγω του χιονοδρομικού, όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος, χάρη και στην Αναστασία Μποστανίτη. Για τις καλλιέργειες τσαγιού, οι οποίες συνδέονται και με ένα πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει και τα ξενοδοχεία, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να προτείνουν ένα εμβληματικό προϊόν της περιοχής στους πελάτες τους. Οι καλλιέργειες είναι επισκέψιμες και η εμπειρία στο χωράφι αξίζει τον κόπο. Εκτός από το τσάι του Ολύμπου, περιλαμβάνουν και καρυδιές, κερασιές, αμπέλια και άλλα βότανα, που υπάρχουν σε αφθονία σε όλη την περιοχή και αποτελούν προστιθέμενη αξία για την Πιερία.

Ο Όλυμπος
Τα μοναστήρια έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και τα τελευταία χρόνια αποτελούν επισκέψιμους προορισμούς. Μια εξαιρετική ευκαιρία για να διασχίσετε περπατώντας μια πανέμορφη διαδρομή είναι μέχρι το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο. Χωμένο μέσα στο Φαράγγι του Ενιπέα, αξίζει να κάνετε μια προετοιμασία που θα σας επιτρέψει να ζήσετε αυτή τη βόλτα, η οποία απευθύνεται και σε αρχάριους περιπατητές.

Ο παραδοσιακός οικισμός του παλαιού Αγίου Παντελεήμονα, στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, είναι ένας τόπος που προσελκύει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επισκέπτες που θέλουν να περπατήσουν, να πιουν καφέ ή να δοκιμάσουν το φαγητό. Πολύ κοντά βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, που μπορούμε να δούμε είτε ταξιδεύοντας με τρένο είτε από την Εθνική οδό, από τα πιο καλά διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης, αλλά και για να περπατήσετε στην ιστορία και για να χαρείτε τη θέα που προσφέρει.

ΠιερίαΤο Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού είναι μια σημαντική στάση πριν από την επίσκεψή σας στο μυθικό βουνό. Θα μάθετε περισσότερα γι’ αυτά που ήδη ξέρετε, αλλά θα ανακαλύψετε και τα κρυμμένα του βουνού. Σίγουρα, ποτέ δεν θα σας φτάσει μία επίσκεψη. Ούτε μία ανάβαση. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με συνοδεία, ακόμη και για χαμηλότερα ύψη. Θα νιώσετε ασφάλεια, αλλά θα μάθετε και πολλά από τους ειδικούς.

Ο ξεναγός ενδείκνυται και για τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον. Ή, μάλλον, επιβάλλεται. Γιατί έτσι θα μπορέσετε να «αποκρυπτογραφήσετε» έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που έχει να διηγηθεί πολλά στους επισκέπτες του. Το απόγευμα ειδικά, τις ημέρες που είναι ανοιχτό, θα σας ανταμείψει η αύρα του δειλινού. Και στη συνέχεια μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με κάποια εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου, που έχει εξαιρετικό πρόγραμμα, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραγωγές, βραδιές ποίησης, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μια οργάνωση με εμπειρία 50 καλοκαιριών.

PieriaΓαστρονομικές και Οινικές Προτάσεις

Το φαγητό είναι παντού καλό. Σίγουρα θα βρείτε καλά μαγειρεμένα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Υπάρχουν πολλές προτάσεις και αξιοποιούνται σε κάποιο βαθμό και τα τοπικά προϊόντα που αφθονούν στην περιοχή.

Τα μύδια του Μακρύγιαλου, στον Δήμο Πύδνας Κολινδρού, έχουν νοστιμέψει πολλά τραπέζια σε όλη την Ευρώπη, και ειδικά σε χώρες που έχουν παράδοση στα όστρακα και στη γαστρονομία. Τα συνοδεύουν και με υπέροχα κρασιά, που επίσης έχει άφθονα η Πιερία.

Προέρχονται από οινοποιεία που έχουν αρχίσει να λειτουργούν με εξωστρέφεια και να κατακτούν απαιτητικούς γευσιγνώστες. Τα περισσότερα από αυτά τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες που δεν περιορίζονται μόνο στο κρασί.

Ο Απόστολος Κούρτης, ένας οινοποιός που έχει κάνει πράξη τα τελευταία χρόνια την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών, προτείνει στους επισκέπτες, εκτός από ταPieria δικά του κρασιά, και νόστιμα τυριά από μικρούς παραγωγούς, όπως και κεράσια από τη Ράχη και τα γύρω χωριά.

Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, για όλα τα βαλάντια. Στο Λιτόχωρο και στην παραθαλάσσια Πλάκα θα βρείτε μοντέρνες αρχιτεκτονικές προτάσεις, που προστέθηκαν σε παλαιότερες κατασκευές.

***

Το «νησί» της Πιερίας είναι η καλύτερη πρόταση, για όσους σκέφτονται έναν διαφορετικό προορισμό για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η εύκολη πρόσβαση και οι κοντινές αποστάσεις, με τις νοστιμιές των τοπικών προϊόντων και τα υπέροχα τοπία, επιβεβαιώνουν την επιλογή των θεών να έχουν την Πιερία ως κατοικία τους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+