Τόποι του Νίκου Καββαδία

τόποι του νίκου καββαδία

Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή περιπλάνηση, ανακάλυψα έναν διαδραστικό χάρτη του κόσμου με σημεία αναφοράς σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Ο τίτλος του Google Map; Τόποι του Νίκου Καββαδία, με κάθε σηματοδοτημένο μέρος του να μας συνδέει με στίχους του ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών.

Μια γρήγορη εξερεύνηση αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πως για τα ποιήματα του Καββαδία, τα μέρη της Γης ήταν το ίδιο βασικά συστατικά με τα ουσιαστικά και τα επίθετα.

Επιλέγοντας το Manaus της Βραζιλίας, διαβάζει κανείς απόσπασμα του ποιήματος “Πικρία”, του τελευταίου ποίηματος που έγραψε ποτέ ο Καββαδίας:

Τον πυρετό στους τροπικούς, του Rio τη μαλαφράντζα,
την πυρκαγιά που ανάψαμε μια νύχτα στο Μαναό.

Στο στενό Κάρα (Kara Strait), το ποίημα “Στεριανή Ζάλη”:

Χαμηλὸς οὐρανὸς γιομάτος ἄστρα,
μὰ δὲ μοιάζει μ᾿ αὐτὸν ποὺ σὲ γνωρίζει.
Ἡ μπαρκέτα γυρίζει; Δὲ γυρίζει.
Τὸ κορίτσι νυστάζει στὴν Καράστρα.

Ο χάρτης φαίνεται να δημιουργήθηκε το 2012 από το ανώνυμο blog Civil, ενώ ο δημιουργός του βασίστηκε αρκετά στο βιβλίο Γλωσσάρι στο Έργο του Νίκου Καββαδία του Γιώργου Τράπαλη. Στο βιβλίο αυτό μελετούνται τόσο οι τοπογραφικές αναφορές του ποιητή, όσο και το ναυτικό λεξιλόγιο και οι λέξεις από ξένες γλώσσες, καθώς κι οι λογοτεχνικές αναφορές των ποιημάτων του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Why Read
Why Read

Η Αναστασία κατοικεί στο Λονδίνο και εργάζεται στον χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της δια βίου μάθησης, ως Director of Professional Learning στο CFA Institute. Με σπουδές στην υπολογιστική γλωσσολογία και τη συγκριτική λογοτεχνία, λατρεύει τα βιβλία, την τεχνολογία, και τους τρόπους με τους οποίους οι δύο αυτές αγάπες της αλλάζουν ζωές και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τέννις, είτε παίζοντας (μέτρια) είτε παρακολουθώντας φανατικά τους αγαπημένους της παίκτες. Της αρέσει να γράφει σχεδόν για τα πάντα. Εκτός από τη στήλη Why Read, η Αναστασία έχει εκδώσει άρθρα για τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, και την εκπαίδευση, καθώς και κάποια δικά της ποιήματα. Της αρέσουν: ο Ρεμπώ, οι πόλεις, τα βιβλία που περιγράφουν φαγητό, τα βιβλία με νέους πρωταγωνιστές, τα βιβλία με γυναίκες πρωταγωνίστριες, τα βιβλία με φόνους, τα βιβλία χωρίς ναρκωτικά, οι καλές μεταφράσεις και οι τριλογίες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+