Βασιλική Πέτρου: Πήρα Ρίσκα και Δεν Φοβόμουν

Επάγγελμα: Group CEO Unilever Prestige
Τόπος κατοικίας: Λονδίνο

Με ένα μακρύ και “βαρύ” βιογραφικό, είναι δύσκολο να συνοψίσει κανείς την πορεία της Βασιλικής. Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unilever Prestige, Πρόεδρος του Cosmetic Executive Women UK Industry Board, ενώ συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια μερικών από τις πιο εμβληματικές εταιρείες cosmetics παγκοσμίως, όπως η Murad και η Dermalogica.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, αλλά το δαιμόνιο μέσα της της έλεγε από μικρή ότι ο προορισμός της ήταν να φύγει εκτός των ελληνικών συνόρων και δικαίως, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία της. Αφού τελείωσε τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία στο Αριστότελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έφυγε για την Αμερική με υποτροφία Fullbright για μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και στα Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, και στη συνέχεια για ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο του Columbia στη Νέα Υόρκη.

Δούλεψε για χρόνια για την Procter & Gamble στην Ελβετία, στην Αθήνα -για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η έλλειψη αλληλοϋποστήριξης και ο τρόπος ζωής την ώθησαν να φύγει- και στο Λονδίνο, όπου και ζει τα τελευταία 18 χρόνια. Από τους πιο δυναμικούς και συγχρόνως θετικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, θα έλεγε κανείς ότι είναι το κλασικό παράδειγμα χαρισματικής γυναίκας-ηγέτη: επίμονη, δίκαιη, δοτική. Η τελευταία απόδειξη; Το CWUS Award Woman of the Year που της απονεμήθηκε για το 2018.

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο Λονδίνο;

Τα πάρκα και το αμάλγαμα λαών και πολιτισμών που είναι κάτι που μου έλειπε στην Ελλάδα.

Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;

Σίγουρα περισσότερο πάθος, είμαι παθιασμένη με τη δουλειά μου και ο στόχος μου στη ζωή είναι να βοηθάω κόσμο να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του. Για τις διάφορες εταιρείες που έχουμε στο πορτφόλιό μας έχουμε προγράμματα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με απώτερο στόχο να βοηθάμε τον κόσμο και τον πλανήτη να γίνεται καλύτερος.

Πού θέλεις να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

Δεν ξέρω, πάω με το κύμα. Μπορεί εδώ, μπορεί Αμερική, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω.

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;

Να βοηθάω τον κόσμο. Ήμουν σε μια ομιλία προχθές και στο τέλος με πλησίασε μια κοπέλα να με ευχαριστήσει που πριν μερικά χρόνια της είχα συστήσει ένα γυναικολόγο. Τότε είχε δυσκολίες να μείνει έγκυος, πλέον έχει ένα παιδάκι με τη βοήθεια του εν λόγω γιατρού. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για έμενα όταν μου μίλησε. Αυτό με γεμίζει σαν άνθρωπο και δεν έχει σχέση με τη δουλειά μου είναι καθαρά ανθρώπινο. Θέλω πολύ να βοηθάω τις γυναίκες, να πιστέψουν πιο πολύ στον εαυτό τους, γιατί ακόμη δεν έχει έρθει η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Θυμάμαι όταν έκανα αίτηση στο Columbia υπήρχε μια υποτροφία για Έλληνες, που ήταν όμως μόνο για άντρες και όχι για γυναίκες. Ο άνθρωπος που έδινε τα χρήματα για την υποτροφία πίστευε ότι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα αν στήριζε μόνο άντρες.

Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…

Είμαι διπλωματούχος στο πιάνο και στη μουσική σύνθεση. Ο Βόλος είναι μια πόλη που έχει υποδομές και παροτρύνει τα παιδιά στο να αποκτήσουν μουσική κουλτούρα.

Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από το Λονδίνο και γιατί;

Το “frontier spirit” το αίσθημα που έχει κάποιος ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, το ότι δεν υπάρχει “ταβάνι”. Αυτό θα έπαιρνα μαζί μου στην Ελλάδα.

Σε ενοχλεί που τα παιδιά σου μεγαλώνουν εκτός Ελλάδος;

Όχι, το αντίθετο. Είναι παθιασμένοι Έλληνες και συγχρόνως πολίτες του κόσμου.

Αν ήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έναν μήνα, ποιο νόμο θα προσπαθούσες να περάσεις από τη Βουλή;

Θα έβαζα στο επίκεντρο της οικονομικής μου πολιτικής τη στήριξη και προώθηση του τουρισμού. Θα παρέτεινα την τουριστική σεζόν – ο κόσμος δεν γνωρίζει τους πλούτους που έχει η χώρα μας. Θα μπορούσαν να έρχονται τουρίστες όλο το χρόνο, να απολαμβάνουν σκι, γιόγκα, ποικίλες δραστηριότητες. Η χώρα μας έχει μια μοναδική βιοποικιλότητα, τα βότανα μας είναι μοναδικά και δεν τα εκμεταλλευόμαστε όσο πρέπει. Το ξέρεις ότι το τσάι βουνού το ελληνικό είναι το μοναδικό τσάι στον κόσμο χωρίς καφεΐνη; Έχει τόσα μυστικά αυτός ο τόπος. Ο κόσμος από την Ευρώπη, δίνει τόσα χρήματα να πηγαίνει για διακοπές μακριά στην Ινδία, την Ταϋλάνδη, ενώ θα μπορούσε να έρχεται στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε για την Ευρώπη ότι είναι η Φλόριντα για την Αμερική [σ.σ. το μέρος όπου παραδοσιακά πηγαίνουν για διακοπές οι Αμερικανοί].

Σαν γυναίκες ο δρόμος για εμάς είναι διπλά δύσκολος, υπάρχει κόσμος που θα σε κάνει να φοβηθείς…

Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στον τόπο που ζεις ποιο θα ήταν αυτό;

Το φιλότιμο. Το ελληνικό ιδεώδες του να ζούμε με τιμή και πάθος και να στοχεύουμε στο να κάνουμε το καλό.

Βeauty is in the eye of the beholder λένε – κάτι πολύ αληθινό για τους Έλληνες όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι όντως η Ελλάδα το ομορφότερο μέρος του κόσμου;

Μακράν, το χρώμα της θάλασσας και το χρώμα του ουρανού είναι μοναδικά στον κόσμο. Νομίζω ότι γεννήθηκα για να τα ταξιδεύω και μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω νέους τόπους. Η χώρα μας, όμως, είναι με διαφορά η ομορφότερη για εμένα.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να στήσεις τη ζωή σου εκτός Ελλάδας; Στην πράξη εσύ πώς το έκανες;

Δε θέλει δεύτερη σκέψη, είμαστε λαός που το έχουμε στο αίμα μας να ταξιδεύουμε, είμαστε ναυτικοί και self-starters. Θέλει τόλμη και να στοχεύουμε πάντα να χτίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας;

Νομιζω ότι είναι πολύ καλό που έφυγε αυτή μερίδα κόσμου, θα βοηθήσουν την Ελλάδα απ’ έξω, και πολλοί από αυτούς θα γυρίσουν.

Βασιλική ποιο θα έλεγες ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Πήρα ρίσκα και δεν φοβόμουν. Ο στόχος μου είναι πάντα να κάνω το σωστό. O πατέρας μου μου έλεγε: “κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό”, αυτό είναι το μότο μου στη ζωή και στη δουλειά μου. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα το να έχεις φιλότιμο, στο τέλος πάντα σε ανταμείβει. Νομίζω αυτό που έκανα καλά στη δουλειά μου είναι ότι πάντα άκουγα τον καταναλωτή και μπορούσα να αφουγκραστώ τις επιθυμίες του και να εντοπίσω τα προϊόντα που θα τον ικανοποιούσαν.

Δυσκολίες δεν είχες;

Πάρα πολλές δυσκολίες. Σαν γυναίκες ο δρόμος για εμάς είναι διπλά δύσκολος, υπάρχει κόσμος που θα σε κάνει να φοβηθείς, ο πατέρας μου μου είχε δώσει ένα βιβλίο που έλεγε “Mπορείς”, αυτό έμεινε μαζί μου. Θέλει επιμονή στα δύσκολα, οι άνθρωποι ζουν με φόβο ή τα παρατάνε στα δύσκολα, έμαθα να επιμένω και να εμπιστεύομαι τη ζωή. Ειδικά στα δύσκολα… και να είμαι ανοιχτή στις ευκαιρίες, να διαβάζω τα σημάδια…

Βασιλική, πιστεύεις στο Θεό;

Πιστέυω ναι, πολύ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+