Γνωρίζουμε τον Νίκο από τη Βιοτεχνία Ξηρών Καρπών “Η Αίγινα”

Νίκος Τζίτζης

Με σύμμαχο την ψυχραιμία, την ανάλυση κάθε δυσκολίας που προκύπτει και τη μεγάλη αγάπη για το φιστίκι Αιγίνης και την οικογενειακή επιχείρηση, ο Νίκος Τζίτζης της Βιοτεχνίας Ξηρών Καρπών “Η Αίγινα” μας περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας, που μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες ζωής!

 Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο; 

Όλα άρχισαν όταν βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα ανάμεσα στην καριέρα μου στο Εμπορικό Ναυτικό και της ενασχόλησης με την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1952.
Ήταν οραματιστής, αρκετά μπροστά από την εποχή του, ο πρώτος που αναγνώρισε την εμπορική αξία αυτού του καρπού, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο της κυρίας Χιτζανίδου. Το να αναλάβω την επιχείρηση αυτή, ήταν δείγμα αναγνώρισης των κόπων του και της προσπάθειάς του.

 Με τι σκοπό δημιούργησες το συγκεκριμένο brand; Τι πρεσβεύει;

Η Βιοτεχνία Ξηρών Καρπών “Η Αίγινα”, ξεκίνησε το 1952 αποτελώντας την πρώτη εταιρεία που εμπορεύεται και συσκευάζει φιστίκι Αιγίνης, γεγονός που μας δίνει το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας σε ό,τι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο καρπό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που είμαστε από τις λίγες εταιρείες που αυτή τη στιγμή κατέχουν την πιστοποίηση Π.Ο.Π. Τεχνογνωσία, αυθεντική γεύση, ποιότητα αλλά και αγάπη για τον ίδιο τον καρπό είναι τέσσερις λέξεις που μας χαρακτηρίζουν.

Πώς ξεκίνησες; Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες;

Η ενασχόλησή μου με την οικογενειακή επιχείρηση άρχισε το 1989. Ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει από το μηδέν και το είχε φτάσει σ΄ ένα πολύ καλό επίπεδο για την εποχή του. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κάθε εποχής όμως, είναι απαραίτητη. Καινούργια μηχανήματα που να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες, πιστοποιήσεις ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι στα χέρια του πελάτη φτάνει ένα ποιοτικό και φυσικό προϊόν και φυσικά, αναζήτηση για συνεχή εξέλιξη.

Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της. Απ΄ όταν ξεκίνησα έως την οικονομική κρίση, μία περίοδο που ο ξηρός καρπός άρχισε να θεωρείται είδος πολυτελείας καθώς από πολλά ελληνικά σπίτια έλειπαν τα βασικά, έως τη σημερινή εποχή που χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική αλλά, πάντα, υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση απέναντι σε κάθε δυσκολία:  “Ψυχραιμία, ανάλυση της κατάστασης ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και, φυσικά, διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος”.

Αν κάτι με κάνει να νιώθω σιγουριά για όσα έπονται παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, είναι ότι έχω την οικογένειά μου στο πλευρό μου και φυσικά τις κόρες μου που αποτελούν πλέον την “τρίτη γενιά” της επιχείρησης.

Τι κάνει τα προϊόντα σου διαφορετικά; Υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζεις;

Ως επιχείρηση ασχολούμαστε με την εμπορία και παραγωγή ξηρών καρπών. Στόχος μας είναι κάθε προϊόν που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή να είναι φυσικό, ποιοτικό και να έχει ξεχωριστή αυθεντική γεύση. Γι΄ αυτό και οι συνεργασίες μας γίνονται με παραγωγούς που έχουν την ίδια αντίληψη μ΄ εμάς.

Κύριο προϊόν φυσικά ήταν και παραμένει το φιστίκι Αιγίνης το οποίο παράγουμε και συσκευάζουμε εμείς οι ίδιοι. Ο τρόπος παραγωγής, συλλογής των καρπών αλλά και επεξεργασίας τους παραμένει ίδιος όσα χρόνια και αν περάσουν.

Μέρος της “μυστικής συνταγής” μας είναι η αγάπη για τον τόπο μας και το μεράκι για τον καρπό του, το φιστίκι Αιγίνης. Για εμάς σημασία έχει πρώτα απ’ όλα η ποιότητα. Για να μπορούμε να προσφέρουμε ένα προϊόν το οποίο θα ανταποκρίνεται στην πρώτη και κυριότερη αξία μας, δίνουμε πρωταρχική σημασία στις πρώτες ύλες.

Η παραγωγή του καρπού είναι απολύτως φυσική γίνεται αποκλειστικά με χρήση εγκεκριμένου τύπου οργανικών λιπασμάτων. Στη συνέχεια, επιλογή των καλύτερων προϊόντων κατά την επεξεργασία και συσκευασία του φιστικιού, ώστε να διατηρήσει με τον πιο φυσικό τρόπο την αυθεντική του γεύση.

Ποιες είναι κάποιες από τις συνταγές με φιστίκι Αιγίνης;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ζαχαροπλαστική όσο και σε αλμυρά φαγητά. Δίνει μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε πιάτο και αυτός είναι και ο λόγος που μέσα και από τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούμε τις προτάσεις μας.

Μπορείτε να συναντήσετε την φιστικόψυχα σε πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές. Για εκείνους που ασχολούνται με την διατροφή θα μπορούσε να προστεθεί σ΄ ένα ωραίο και υγιεινό smoothie μαζί με φρούτα και, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς (ένας ωραίος συνδυασμός είναι τα αμύγδαλα) σε σαλάτες συμπληρώνοντάς τες με πέστο με φιστίκι Αιγίνης που μπορεί να μπει είτε ακόμα και σε μακαρονάδα.

Για όσους είναι περισσότερο του γλυκού, μία ωραία πρόταση θα ήταν κορμός σοκολάτας με φιστικόψυχα ή μέσα σε carrot cake που έχει γίνει αρκετά διαδεδομένο αυτή την εποχή.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε φιστικόπιτα χρησιμοποιώντας αντί για αλεύρι πούδρα φιστικιού ή ακόμα και pancakes με κρέμα φιστικοβούτυρο (μπορείτε να το βρείτε σε διάφορους συνδυασμούς, κρέμα φιστίκι, φιστίκι με σοκολάτα και κρέμα φιστίκι με φράουλα).

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Τα ελληνικά προϊόντα ανέκαθεν ξεχώριζαν και συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους. Αν έφερε κάτι θετικό αυτή η κρίση είναι η επιστροφή του Έλληνα στην παραγωγή με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τον τομέα αυτόν καθώς και να βγαίνουν στην αγορά νέα και ενδιαφέροντα ελληνικά προϊόντα.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε μια τόσο δύσκολη εποχή σαν αυτή που ζούμε τώρα είναι να αλληλοϋποστηριζόμαστε, να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να συνεχίσουν το έργο τους  αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην σταματούν και να επιμένουν ακόμα περισσότερο όταν έρχεται κάποια δυσκολία.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Διανύουμε μια εποχή κρίσης: Κρίση οικονομική, ηθική, κοινωνική. Αντί να το βάλουμε κάτω και να υποταχθούμε στις κακουχίες που βιώνουμε υπάρχουν ενέργειες σαν και αυτή της Wise Greece που σου υπενθυμίζουν ότι όντως υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις σε κάθε έκφανση αυτής της κρίσης.

Είναι μία κίνηση που στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό και τον βοηθάει να συνεχίσει το δύσκολο αυτό έργο και, ταυτόχρονα, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε όλοι μας έστω μ΄ ένα μικρό ποσό ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Για όλα αυτά που πρεσβεύει η Wise Greece λοιπόν, αποφασίσαμε να είμαστε κι εμείς μέλος όλου αυτού του έργου και να υποστηρίξουμε από την πλευρά μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Νομίζω δράσεις σαν κι αυτή δημιουργούν ελπίδα γι’ αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+