Η εύρεση προσωπικού αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το οποίο εντείνεται διαρκώς. Τόσο ο έντονος ανταγωνισμός όσο και τα ποικίλα προσόντα των δυνητικών εργαζομένων σε συνδυασμό με τις ειδικές δεξιότητες που επιτάσσει η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν την ανάγκη της συνεχούς αναζήτησης έμπειρου και καταξιωμένου προσωπικού. Στον αγώνα προσέλκυσης «μυαλών» (brain gain) μπήκε πρόσφατα και το Υπουργείο Εργασίας, με τη δράση REBRAIN GREECE και εκδηλώσεις σε Άμστερνταμ και Ντίσελντορφ.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες, διακρίνοντας την ανάγκη ικανοποίησης των εργαζομένων τους, αλλά και –λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους– της συνεχούς αναζήτησης νέων, συνεργάζονται με εταιρείες ΗR, ή κυνηγών ταλέντων (talent head-hunters), ή ιδρύουν εσωτερικά τμήματα στην εταιρεία τους με ειδικούς στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.
Ωστόσο, ενώ οι εταιρείες επενδύουν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (επιβράβευση, εμψύχωση, κίνητρα), λίγες είναι εκείνες που επενδύουν στην προώθηση τους ως ιδανικού περιβάλλοντος εργασίας. Πιο απλά, λίγες είναι οι εταιρείες που διακρίνουν την ανάγκη επένδυσης σε υπηρεσίες branding και marketing για ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμη κι αν έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα βραβεία και πιστοποιήσεις, στην πραγματικότητα η περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας και προώθησης του εργασιακού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.
Όλα αυτά συνοψίζονται στον όρο «Employer Branding», μια ειδικότητα που κερδίζει έδαφος στην παγκόσμια αγορά, με ειδικούς να παρέχουν υπηρεσίες marketing αποκλειστικά για αυτό.
Η Βιβή Ριζάβα είναι Employer Branding Strategist, Recruitment Marketing & Talent Marketing Expert. Ζει στην Ολλανδία, όπου εκπαιδεύτηκε, και εργάζεται στο Employer Branding πάνω από 6 χρόνια. Σήμερα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες που επιθυμούν να αναπτυχθούν στρατηγικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κείμενο που ακολουθεί, της ζητήσαμε να μας εξηγήσει γιατί το Εmployer Βranding αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε επιχείρηση.
«Η δημιουργία στρατηγικής Employer Branding είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί. «Το Employer Branding δεν είναι τάση ή μόδα, αλλά ένα ουσιαστικό σχέδιο δράσης που κρίνεται απαραίτητο. Λειτουργεί ως ένα δυνατό εργαλείο που βοηθά την επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Όταν κάθε νέα πρόσληψη εργαζομένου μπορεί να συνεισφέρει στην επιτυχία μιας επιχείρησης, είναι σημαντικό να κάνουμε τις κατάλληλες/σωστές προσλήψεις», συμπληρώνει.
Τι Είναι το Employer Branding;
«Το Employer Branding, με απλά λόγια, είναι η φήμη του οργανισμού ως τόπου εργασίας. Είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους ένας εργαζόμενος κάνει αίτηση και παραμένει σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό. Το Employer Branding επηρεάζει την εμπειρία του υποψηφίου σε όλο της το φάσμα, από τον τρόπο με τον οποίο περιγράφεται η θέση εργασίας μέχρι τις εκθέσεις καριέρας και τον ιστότοπο της επιχείρησης», εξηγεί η Βιβή Ριζάβα, και στη συνέχεια αναφέρει τρεις λόγους που καθιστούν το Employer Branding πιο απαραίτητο από ποτέ στην ελληνική αγορά:
1. Από το Brain Drain στο Brain Gain
Το Brain Gain είναι ένας λόγος που καθιστά τη δυνατή στρατηγική Employer Branding απαραίτητη εν έτει 2024 και μετέπειτα. Σύμφωνα με την Eurostat, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας περίπου 350.000 από τους 600.000 Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021, αντιστρέφοντας ένα μέρος από την απώλεια ταλέντων που βίωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αυτών των ταλέντων θα επιλέξει να απασχοληθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), το Employer Branding αποτελεί μια από τις δράσεις που στοχεύουν τόσο στη διακράτηση όσο και στην παρακίνηση επιστροφής ταλέντων. Άρα, αν θέλετε να έχετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πιθανότητα προσέλκυσης αυτών των ταλέντων που έφυγαν και έχουν τεχνογνωσία και εμπειρίες από εργασία στο εξωτερικό, ένα δυνατό και ξεχωριστό Employer Branding για τον οργανισμό σας είναι υψίστης σημασίας.
2. Σκηνικό Εργασίας Διαμορφωμένο από τη Γενιά Z
Η γενιά Ζ (και σύντομα η γενιά Α) έχει μπει για τα καλά στην αγορά εργασίας και φαίνεται να είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη. Σύμφωνα με το World Economic Forum, μέχρι το 2025 η γενιά Ζ (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010) θα αντιπροσωπεύουν το 27% του εργατικού δυναμικού. Ακόμη, έως το 2030 το 75% των εργαζομένων θα αποτελείται από τους Μillennials (γεννημένοι μεταξύ 1982 και 1994) και τη γενιά Ζ.
Οι νέοι 18-25 ετών αντιπροσωπεύουν ήδη σημαντικό ποσοστό εργαζομένων και θα είναι η επόμενη γενιά, μετά τους Μillennials, που θα διαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας και την εξέλιξή του. Είναι ήδη εμφανές πως η γενιά Ζ έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης, άλλες προτιμήσεις, βρίσκεται σε διαφορετικά κανάλια.Από το diversity and inclusion (πολιτικές συμπερίληψης) και το corporate social responsibility (κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης) μέχρι τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να δουλεύουν (υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία).
Τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης δεν αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας. Τη θέση τους παίρνουν το TikTok και άλλα μέσα με «σύντομα» βίντεο (shorts), όπως το Instagram, το YouΤube κ.ά. Πώς λοιπόν θέλουν να προσελκύσουν τις νέες γενιές εφόσον δεν προσαρμόζουν τις στρατηγικές επικοινωνίας στις ανάγκες και επιθυμίες αυτής της γενιάς;
3. Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη
To θέμα της διαφορετικότητας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και θα συνεχίζει να βρίσκεται. Οι πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία ανθρώπινου δυναμικού τοποθετούνται υψηλότερα στην ατζέντα της εταιρικής κουλτούρας ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς.
Οι εργαζόμενοι στη σημερινή εποχή θέλουν να εργάζονται σε έναν οργανισμό που τους παρέχει το αίσθημα του «ανήκειν». Όλοι ψάχνουν για τον «top» εργοδότη που θα τους προσφέρει αυτές τις ίσες ευκαιρίες και αίσθημα συμπερίληψης.
Ένα ισχυρό Employer Branding είναι ικανό να φέρει αυτές τις εταιρικές πρωτοβουλίες σχετικά με τη συμπερίληψη στο προσκήνιο με την κατάλληλη στρατηγική επικοινωνίας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι πρωτοβουλίες για την αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρότασης αξίας εργοδοτών (EVP: Employer Value Proposition).
Προσαρμογή στα Νέα Δεδομένα
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν στο Εmployer Βranding. Απλώς, συχνά, δεν το επικοινωνούν και δεν το αναδεικνύουν με τον κατάλληλο τρόπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες marketing που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, όπως για παράδειγμα η S&Team, η οποία και διέκρινε την ανάγκη των επιχειρήσεων και οργανισμών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Όπως σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι και το Employer Branding θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται διαρκώς. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας η αναπροσαρμογή της στρατηγικής επικοινωνίας μέσω του Employer Branding, με στόχο τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και την προσέλκυση νέου για τη διατήρηση της κερδοφόρας πορείας των οργανισμών και επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
2025: Έμφαση σε Αυτά που Μπορούμε να Αλλάξουμε
Μήπως Χρειαζόμαστε έναν «Δήμαρχο Νύχτας»;
Χρηματοοικονομικές Στρατηγικές, Ευκαιρίες και Προκλήσεις για Freelancers