Βόρεια Εύβοια: Από το Πράσινο στο Γαλάζιο

Είναι κοντά στην Αθήνα, απροσδόκητα κοντά για μια περιοχή με τέτοιες ομορφιές. Βρίσκεσαι σε χωριά που σε κάνουν να νιώθεις ότι ταξιδεύεις στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Στα Ήλια, στη Λίμνη, στις Ροβιές… Τα πεύκα πέφτουν μέσα στη θάλασσα, το φαγητό είναι παντού εξαιρετικό. Οι πρώτες ύλες από τους μπαξέδες, τα ψάρια σε αφθονία και σε καλές τιμές. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από παλιές ελληνικές ταινίες.

Εδώ τα μπάνια του λαού κρατούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η Χαλκίδα είναι δίπλα στην Αθήνα και αντίστοιχα, τα Πολιτικά δίπλα στη Χαλκίδα, όποτε η βόλτα σας μπορεί να είναι ακόμα και ημερησία. Και ξεφεύγεις, πραγματικά. Μπορείς να διανυκτερεύσεις στην περιοχή όπου προσφέρεται ένα μεγάλο εύρος καταλυμάτων, και σε τιμές, και σε ποιότητα. Η Λίμνη είναι ένας οικισμός που διαθέτει τα πάντα και το φθινόπωρο έχει ωραίο κλίμα, όπως και λιγότερους τουρίστες. Το καλοκαίρι η περιοχή έχει και ξένους τουρίστες, και μάλιστα πολλούς.

Οι ελιές άφθονες. Οι οικιστικές παρανομίες και η έλλειψη αισθητικής και μέτρου ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα και έχει απ’ όλα. Για να μη νιώθει κάποιος ότι πλησιάζει την τελειότητα… Υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια, ωραίοι δασικοί δρόμοι, μεγάλη πυκνότητα από παρθένα δάση και πολύ θάλασσα. Από τη μία πλευρά ο Ευβοϊκός και από την άλλη η ανοιχτή θάλασσα, το Αιγαίο.

Όσο για παραλίες, ικανοποιούν όλα τα γούστα. Έχει κάτι δειλινά που ο κόσμος κάθεται μέχρι αργά στην ακροθαλασσιά. Εκεί που σπάει το κύμα που κάποιες τέτοιες μέρες είναι τόσο απαλό και ήσυχο, σα σκηνικό ζεν κατάστασης. Εκεί στήνουν τις καρέκλες τους και φτιάχνουν υποδομές για να ζήσουν ώρες και μέρες δίπλα στο νερό. Είναι απίστευτο θέαμα και χαίρεσαι που κάποιοι είναι τόσο εφευρετικοί και με τα ελάχιστα παίρνουν πολλά.
Οι ελιές άφθονες. Οι οικιστικές παρανομίες και η έλλειψη αισθητικής και μέτρου ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα και έχει απ’ όλα.
Γιατί, αν μη τι άλλο, η φύση στη Βόρεια Εύβοια είναι σε αφθονία και προσφέρεται αφειδώς για να τη χαρείς. Από το πράσινο στο γαλάζιο. Οι διαδρομές δεν είναι εύκολες και οι δρόμοι στενοί. Θέλει προσοχή αλλά αξίζει το κάθε χιλιόμετρο. Και αξίζει να το ζήσετε απολαμβάνοντας τις εικόνες που προσφέρει η διαδρομή.

Στις Ροβιές υπάρχει ένα κτήμα, ο Ελαιώνας, στο οποίο παλεύουν εδώ και χρόνια ο Στέφανος και η Μαρίνα για να περάσουν μία άλλη αισθητική. Έναν πολιτισμό και μια προσέγγιση διαφορετική. Γιατί και αυτό υπάρχει. Με το πρωινό φτιαγμένο από δικά τους προϊόντα, διαλεγμένα από το μπαξέ τους και με προτεραιότητα στις ελιές και σε ό,τι μπορεί να συνδυαστεί μ’ εκείνες, καθώς τις έχουν σε αφθονία και σε εξαιρετική ποιότητα. Υγιεινό και ελαφρύ πρωινό. Σε ένα χώρο που δηλώνει εναλλακτικός. Όχι με τη μορφή που τον έχουμε συνηθίσει, αλλά με εκείνο τον επαναστατικό τρόπο, τον δύσκολο, που προσπαθεί να δώσει διά του παραδείγματος την πρόταση. Γιατί αυτό είναι το κτήμα στις Ροβιές. Μία άλλη πρόταση διακοπών. Αλλά θέλει και κόπο για να μπεις σ’ αυτήν την κουλτούρα και θέλει και συνέχεια. Άρα είναι για λίγους. Συνειδητοποιημένους.

Στις Ροβιές να φάτε στον Κορυδαλλό. Αν έχει ψάρι, μικρό ή μεγάλο. Να πάτε δειλινό, να δείτε τον ήλιο να παίζει με τα σύννεφα και να ζωγραφίζει τον ουρανό. Κάτω από τα πεύκα θα πάρετε χαρά μεγάλη.

Στα Ήλια να φάτε στο Χρήστο και τη Μαρία. Είναι εξαιρετικά όσα προσφέρουν. Απλά και τοπικά. Σα να τα φτιάχνει η θεία που σας φιλοξενεί. Και θα έχετε μπροστά σας και την περαντζάδα του χωριού. Και τους λουόμενους που δε πολυκολυμπούν, αλλά μένουν σταθεροί μέσα στο νερό όπως στα ιαματικά λουτρά. Δίπλα είναι και η Αιδηψός οπότε είναι όλοι σ’ αυτό το κλίμα.

Μία βόλτα ακόμη και αυθημερόν επιβάλλεται. H περιοχή ενδείκνυται για μια εκδρομή που θα συνδυάζει θάλασσα και βουνό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+